2014-06-20 18:19:06
Φωτογραφία για Χιλιάδες πλαστές εγγυητικές για επιχορηγήσεις εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ
Χιλιάδες πλαστές εγγυητικές επιστολές έδιναν σε επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να... επιχορηγηθούν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ έξι εταιρείες οικονομικών συμβούλων τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Αστυνομίας, κάθε μια από τις πλαστές εγγυτικές κόστιζε στις επιχειρήσεις περίπου 100.000 ευρώ, ενώ από μία μόνο εταιρεία εκδόθηκαν περισσότερες από 1.400 τέτοιες επιστολές - μαϊμού.

Η εξάμηνη έρευνα της αστυνομίας ξεκίνησε μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται 17 άτομα, εκ των οποίων 3 έχουν συλληφθεί.

Οι εταιρείες οικονομικών συμβούλων που συμμετείχαν στην απάτη εξασφάλιζαν για τις επιχειρήσεις που προσέρχονταν σε αυτές εγγυτικές επιστολές από τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Τράπεζας της Ελλάδας.


Έναντι αδράς αμοιβής, που κυμαινόταν μεταξύ 100.000-120.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις αυτές εξασφάλιζαν τις επιστολές, τις οποίες στη συνέχεια κατέθεταν στις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να εξασφαλίσουν επιχορηγήσεις από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, για ποσά που ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο Ταξίαρχος Απόστολος Αλαμάνας κατά την παρουσίαση της υπόθεσης «Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί περίπτωση στην επαρχία, όπου η ίδια εταιρεία χορήγησε σε άλλη εταιρεία άκυρη εγγυητική επιστολή ύψους 185.000 ευρώ, από πολύ γνωστό βρετανικό τραπεζικό ίδρυμα, την οποία ακολούθως κατέθεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πετυχαίνοντας την εκταμίευση του ποσού των 185.000 ευρώ».

Πώς γινόταν η απάτη

Ο νόμος του 2013 που επέτρεπε την προσκόμιση επιστολών για την αίτηση επιχορήγησης ακόμα και από ξένες τράπεζες «άνοιξε το δρόμο» στους επιτήδειους να προχωρήσουν στο στήσιμο μιας «απάτης κατ' εξακολούθησην» που τους απέφερε κέρδη εκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, αρχικώς, εξέδιδαν τις εγγυητικές από τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού που δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα της Τράπεζας της Ελλάδας και κατέθεταν κανονικά το φάκελο της επιχείρησης, με το οποίο ζητούσε την επιχορήγηση. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης όμως, προχωρώντας σε διασταύρωση των στοιχείων αντιλήφθηκαν πως οι εγγυητικές αυτές ήταν άκυρες.

Έτσι, το κύκλωμα προχώρησε σε «εξέλιξη» της κομπίνας, πλαστογραφώντας αυτή τη φορά τα επίσημα σύμβολα των τραπεζών «εντός λίστας» σε εγγυητικές που έπαιρναν από τράπεζες «εκτός»! Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ