2014-06-27 10:11:04
Φωτογραφία για 10+1 λόγοι για να επιλέξετε μια ΖΕΗ-όγατα! [video]
1. Μια γάτα χωράει σε κάθε διαμέρισμα!

Οι γάτες βολεύονται παντού. Είτε ζείτε σε βίλα είτε σε δυαράκι, η γάτα σας θα είναι ευχαριστημένη αν έχετε καναπέ. Εκτός του ότι δεν χρειάζονται τεράστιο χώρο, επιπλέον δεν κινδυνεύουν να κουτουλάνε παντού, αν στο σπίτι σας έχετε πολλά τραπεζάκια, καρέκλες, διακοσμητικά, βάζα με λουλούδια, ράφια και κρεμάστρες! Έχοντας αυτή την απίστευτη ικανότητα να περπατούν αέρινα, προσεκτικά και αθόρυβα, θα σεβαστούν τα μπιμπελό σας και είναι πιθανό να βολευτούν διακριτικά για ύπνο σε σημεία τόσο απρόβλεπτα και... απόκρημνα, που ένας σκύλος δε θα μπορούσε παρά να μείνει με ανοιχτό το στόμα: "Μα πώς το κάνουν;"!

2. Οι γάτες είναι σωστές κυρίες!

Έχετε ακούσει ποτέ γείτονα να παραπονιέται για τη γάτα του διπλανού που γαβγίζει; Ούτε εμείς! Εκτός βέβαια αν υιοθετήσετε ένα από τα γατάκια μας που είναι διάσημα για το δυνατό γουργουρητό τους, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο γείτονας είναι πιο πιθανό να νανουριστεί παρά να γκρινιάξει . Οι γάτες περπατούν καμαρωτά και αθόρυβα πάνω στα μαλακά πατουσάκια τους, νιαουρίζουν για να επικοινωνήσουν μαζί σας και βρυχώνται πολύ σπάνια, όταν ας πούμε τους ζητήσετε να κατέβουν από το κρεβάτι σας!


3. Οι γάτες γυμνάζονται μέσα στο σπίτι!

Δεν έχετε χρόνο να βγάζετε τον τετράποδο φίλο σας βόλτα; Κανένα πρόβλημα! Η γάτα σας λατρεύει το σπίτι. Φροντίστε να της κάνετε δώρο τα κατάλληλα "όργανα γυμναστικής" (ονυχοδρόμιο, μπαλάκια, σχοινάκια, ακόμη και μανταλάκια, ρολά από χαρτί υγείας, καπάκια από μπουκάλια) και έχετε εξασφαλίσει την αιώνια ευχαρίστησή της. Όταν κουραστεί από το παιχνίδι, πάρτε την αγκαλιά και αφήστε τη να γουργουρίσει από ευχαρίστηση, γιατί και αυτό το σπορ είναι από τα αγαπημένα της, αν όχι το πιο αγαπημένο!

4. Οι γάτες λατρεύουν την καθαριότητα και την τάξη!

Δεν τους αρέσει να λερώνουν έξω από την αμμολεκάνη τους - αλλά ως αντάλλαγμα ζητούν να τους την διατηρείτε καθαρή! Περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους γυαλίζοντας το τρίχωμά τους με την σούπερ τραχιά γλώσσα τους, αφαιρούν το νεκρό τρίχωμα, καθαρίζουν εξονυχιστικά τις πατούσες τους (ναι, και τις τέσσερις, κάθε μέρα, όλα τα δαχτυλάκια) και ίσως να παρατηρήσετε κάποια φορά ότι, αν τις χαϊδέψετε με λερωμένα χέρια, θα προσπαθήσουν μετά να καθαριστούν! Όπως τους αρέσει να διατηρούνται καθαρές, έτσι προσέχουν και το χώρο τους: τρώνε μέσα στο μπωλάκι τους, πίνουν νερό χωρίς να πιτσιλάνε παντού και σίγουρα θα σας απαλλάξουν από έξτρα σκουπίσματα και σφουγγαρίσματα!

5. Οι γάτες είναι εξαιρετικά έξυπνες.

Όταν μια γάτα δεν υπακούει σε αυτό που ζητάτε, ξέρει τι κάνει! Αυτά τα πλάσματα μαθαίνουν εύκολα να ακούν στο όνομά τους και να καταλαβαίνουν τη σημασία αρκετών λέξεων, όπως ακριβώς και οι σκύλοι. Απλούστατα, δεν τους αρέσει να τους λένε τι να κάνουν . Αν θέλετε ο τετράποδος φίλος σας να έχει δική του γνώμη, να την υποστηρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματά του, τότε χρειάζεστε οπωσδήποτε μια γάτα. Και μην ανησυχείτε ότι δε θα μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά της! Η γάτα σας θα είναι σε θέση να εκφράσει τις ενοχές της όταν κάνει μια ζημιά, αφού θα την ανακαλύψετε κρυμμένη σε κάποιο ράφι (σε διαφορετικό δωμάτιο από αυτό που έγινε η ζημιά, για ξεκάρφωμα). Θα τη δείτε να καραδοκεί πίσω από το κλουβί του καναρινιού, και μόλις σας εντοπίσει θα απομακρυνθεί διακριτικά αλλά όχι βιαστικά, με ύφος "Να, πέρναγα από εδώ και είπα ένα γεια στον Τουίτι, τι χαμπάρια εσύ;". Θα τη δείτε να ζητιανεύει με παράπονο από το φαγητό σας, και αν δεν της δώσετε θα αγανακτήσει και θα προσπαθήσει να το πάρει μόνη της. Και τέλος, θα ξέρετε πάντα ότι, όταν η γάτα σας έρχεται στην αγκαλιά σας για τρυφερότητες, σας αγαπάει, το έχει επιλέξει εκείνη και το θέλει πραγματικά!

6. Το τοξόπλασμα είναι παντού γύρω μας. Λευτεριά στις γάτες από τις ενοχές!

Οι γάτες είναι πολύ παρεξηγημένα ζώα σε σχέση με τις "αρρώστιες" που μπορούν να μας κολλήσουν. Αν σκέφτεστε το τοξόπλασμα και τους μύθους γύρω από αυτό, και γι' αυτό διστάζετε να υιοθετήσετε γατούλα, σκεφτείτε τα παρακάτω!

α) Είναι πιο εύκολο να "τσιμπήσουμε" τοξόπλασμα μέσω της κατανάλωσης ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος μόσχου, προβάτου, χοίρου κ.ά. (κιμάς, γύρος, σουβλάκι...). Στη χώρα μας είναι μολυσμένα σχεδόν ένα στα δύο βοοειδή, ένα στα τέσσερα πρόβατα, αίγες κ.α.

β) Αντίστοιχα, είναι πιθανό να το κολλήσουμε αν καταναλώνουμε άπλυτα ή ατελώς πλυμένα μολυσμένα φρούτα, λαχανικά, χόρτα.

Αν θέλουμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες να μολυνθούμε με το παράσιτο, αρκεί να καταναλώνουμε βρασμένο ή κατεψυγμένο κρέας, να πλένουμε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώγονται ωμά (μαρούλι, ντομάτες, μήλα κ.ά.), να πλένουμε καλά τα χέρια και τα αντικείμενα που χρησιμοποιήσαμε κατά το χειρισμό του ωμού κρέατος, να πίνουμε βρασμένο ή παστεριωμένο γάλα, να καθαρίζουμε την αμμοδόχο της γάτας τουλάχιστον κάθε 1-2 ημέρες

και να χρησιμοποιούμε γάντια κατά τη φροντίδα του κήπου! Βασικοί κανόνες υγιεινής δηλαδή . Ενημερωνόμαστε και λύνουμε την παρεξήγηση με τις γατούλες μας, που εν τω μεταξύ έχουν κρυφτεί κάτω από το κρεβάτι επειδή μας κρατάνε μούτρα (ναι, δεν τους αρέσει να τις αδικούν!).

7. Οι γάτες έχουν λατρευτεί ως θεοί.

Πολλοί πολιτισμοί έχουν λατρέψει τις γάτες, τους έχουν αποδώσει θεϊκά χαρακτηριστικά, τις έχουν θεωρήσει ιερές. Άλλοι τις έχουν δαιμονοποιήσει, άλλοι τις έχουν συνδέσει με την καλή ή κακή τύχη, με δεισιδαιμονίες και με θρύλους. Τυχαίο; Καθόλου, αφού οι γάτες πάντα ασκούσαν, και θα ασκούν στον αιώνα των άπαντα, φοβερή γοητεία πάνω στους ανθρώπους! Ο δυναμισμός, η εξυπνάδα, το αγέρωχο ύφος, το άσβηστο κυνηγετικό ένστικτο, η ηρεμία που αποπνέουν και η αίσθηση ότι κυβερνούν με αυτοπεποίθηση το μικρό τους βασίλειο (ναι, το σπίτι σας λέμε), τις κάνει, καθόλου άδικα, να φαντάζουν ο,τι πιο κοντινό στα μεγάλα ξαδέρφια τους, τις τίγρεις... Και όπως και να το κάνουμε, το να έχεις μια μινιατούρα τίγρη στο σπίτι είναι μεγάλη υπόθεση.

8. Οι γάτες σέβονται το πρόγραμμα των ανθρώπων.

...Όσο αλλόκοτο πρόγραμμα κι αν είναι! Καθώς κοιμούνται από 15 μέχρι και 20 ώρες τη μέρα (!), είναι μάλλον απίθανο να σας τραβολογήσουν για να τις πάτε βόλτα. Αν ξενυχτήσετε ένα βράδυ και κοιμηθείτε μέχρι αργά το μεσημέρι της επομένης, μόλις ανοίξετε το μάτι θα βρείτε δίπλα σας τη γάτα να κοιμάται. Μπορεί ενδιάμεσα να ξυπνήσετε και να τη βρείτε σε διάφορες περίεργες στάσεις ("Βγάλε την πατούσα σου από το μάτι μου") αλλά εκεί θα τη βρείτε! Και αν μετακομίσετε στον καναπέ για ταινία και ποπ κορν, εκεί θα έρθει για να συνεχίσει τον διαλογισμό της. Όπως κι αν έχετε διαμορφώσει τη ζωή σας, η γάτα σας γρήγορα θα προσαρμοστεί στους ρυθμούς σας και θα είστε όλοι ευχαριστημένοι (αυτή λίγο περισσότερο, όπως πάντα).

9. Οι γάτες δεν είναι προικοθήρες!

Όχι, δε θα χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία για τη μπουκίτσα σας, ούτε να πάρετε γατοδάνειο, ούτε να πουλήσετε το κορμί σας! Οι γάτες έχουν βάρος μόλις λίγα κιλά, και ακόμη και η καλύτερης ποιότητας τροφή κοστίζει λιγότερο από την αντίστοιχη ενός σκύλου. Οι αμπούλες και τα χάπια αποπαρασίτωσης, τα εμβόλια, η στείρωση, ακόμη και τα αξεσουάρ (το κρεβατάκι της, το κολάρο, τα παιχνίδια) είναι όλα πιο οικονομικά από τα σκυλίσια! Και έστω ότι είστε των πολλών ζώων, κι όχι του ενός! Αν σκέφτεστε το οικονομικό και γι' αυτό δεν υιοθετείτε ταυτόχρονα δυο γατούλες που γνωρίζονται ήδη... μην το σκέφτεστε: λατρεύουν την παρέα μεταξύ τους γιατί είναι κοινωνικά πλάσματα, θα παίζουν και θα κοιμούνται αγκαλιά (ναι, κι εσείς μαζί!), και το κόστος συντήρησης θα αυξηθεί απειροελάχιστα, σε σχέση, ας πούμε, με την απόκτηση δυο σκύλων, δυο κροκοδείλων ή δυο αρκούδων.

10. Οι γάτες κάνουν καλό στην ψυχολογία και στην υγεία μας.

Δεν υπάρχει καλύτερο ηρεμιστικό από το γουργουρητό μιας γάτας στην αγκαλιά μας. Διώχνει μακριά την ταχυπαλμία, μας κάνει να αναπνέουμε πιο αργά και βαθιά, μας κάνει ευτυχισμένους και μόνο στη σκέψη ότι αυτό το πλάσμα διάλεξε εμάς για να αφεθεί και να χαλαρώσει!

Και άλλωστε, κοντά τους μαθαίνουμε τόσα πολλά... Όπως, για παράδειγμα, να αντιμετωπίζουμε με ωριμότητα και στωικότητα την απόρριψη (αφού καμιά φορά θα μας κοιτούν με εκείνο το απαξιωτικό βλέμμα, και εμείς πρέπει κάποτε να μεγαλώσουμε, σωστά;. Επίσης, είναι πιθανό να μας παρακινήσουν να ξεκινήσουμε γυμναστική ή γιόγκα, αφού θα ζηλέψουμε την απερίγραπτη ευλυγισία τους και την καλή φυσική τους κατάσταση. Τέλος, έχετε δοκιμάσει να περάσετε λίγη ώρα κοιτώντας τη γάτα σας στα μάτια; Δεν χρειάζεστε καλύτερο υπνωτικό μετά από μια εξαντλητική μέρα στη δουλειά. Αυτά τα μάτια δεν πρέπει να τα έχει άλλο πλάσμα σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο.

11. Σε αυτό το ταξίδι δεν θα είστε μόνοι!

Η έμπειρη γατοομάδα μας θα είναι δίπλα σας . Θα σας συμβουλεύσει, θα σας προτείνει τι σας ταιριάζει με βάση την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες τόσο τις δικές σας όσο και της γατούλας, θα σας υποδείξει τροφές και αξεσουάρ και θα δώσει λύση σε κάθε απορία, ώστε η συμβίωσή σας με τον νέο σας γατοσύντροφο να μοιάζει παιχνιδάκι!

Αν μάλιστα είστε πρωτάρης, οι εθελοντές της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης θα χαρούν πολύ να σας καθοδηγήσουν στα πρώτα βήματά σας στον μαγικό κόσμο της γάτας.

Όλες μας οι γατούλες φιλοξενούνται σε σπίτια εθελοντών και έχουμε πλήρη εικόνα για τον χαρακτήρα τους και τις ιδιαιτερότητές τους. Ελάτε να τις γνωρίσετε από κοντά, και μετά χαράς θα μοιραστούμε μαζί σας τα όλα τα "μυστικά" τους! Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ