2014-07-16 20:46:55
Φωτογραφία για Καλοκαιρινή Ιατρική Απόβαση – 2014
Το Πρόγραμμα "Ιατρική Απόβαση στα Ακριτικά Νησιά" διοργανώνεται από την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος - Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς... από το καλοκαίρι του 1997 ενώ φέτος η Ε.Ε.Φ.Ι.Ε βάζει τον πήχη ψηλά ανα-νεώνοντας το πρόγραμμα με μία σειρά καινοτομιών.

 Στόχος του Προγράμματος είναι η ενίσχυση του έργου των ιατρών των Μονάδων Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερικά και Αγροτικά Ιατρεία) σε ακριτικά νησιά της χώρας με φοιτητές Ιατρικής για το διάστημα 20 Ιουλίου ως 31 Αυγούστου κάθε χρόνο, οπότε παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής αιχμής και των κλιματολογικών συνθηκών.

  Στο Πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές-μέλη της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. από όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας, με την προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει το 4ο έτος σπουδών. Οι φοιτητές επιλέγονται με κλήρωση, η οποία διενεργείται κάθε άνοιξη στα κατά τόπους παραρτήματα
. Συγκεκριμένα , κατά την εκτέλεση του Προγράμματος , αυτό χωρίζεται λειτουργικά συνήθως σε 6 7ήμερα-6 εβδομάδες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα στέλνονται σε κάθε νησί το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ιατρικής Απόβασης άλλες ομάδες φοιτητών – αντικαθιστώντας τους προηγούμενους – οι οποίοι διαμένουν στον ίδιο χώρο και ασκούν την Ιατρική τους εθελοντική προσφορά στον ίδιο χώρο (Κέντρο Υγείας , Αγροτικό Ιατρείο κλπ ) όπως και οι προηγούμενοι .

Οι συμμετέχοντες παρέχουν επικουρική συνδρομή στο έργο των ιατρών στις εγκαταστάσεις της μονάδας ή στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης της. Επιπλέον είναι δυνατό να συμμετάσχουν σε προγράμματα δραστηριοτήτων, τα οποία πιθανώς αναπτύσσει η μονάδα (ομιλίες, εθελοντική αιμοδοσία), κατόπιν συμφωνίας με το τοπικό Κέντρο Υγείας.

Το Πρόγραμμα έχει τύχει ιδιαίτερης αποδοχής, τόσο από τους κατά τόπους φορείς, καθώς ανακουφίζονται οι υπηρεσίες υγείας από την έλλειψη ικανού αριθμού προσωπικού, όσο και ανάμεσα στους φοιτητές της Ιατρικής, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Ιατρική ως κλινική πράξη και λειτούργημα. Γι’ αυτό , άλλωστε και κάθε χρόνο υπάρχουν πολυάριθμες και εκτενείς αναφορές του προγράμματος στα ΜΜΕ και στο Διαδίκτυο , συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στη διάδοση της Ιατρικής Απόβασης στο ευρύ κοινό και των υπηρεσιών που προσφέρει σε επίπεδο τόσο κοινωνικής προσφοράς όσο και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ιατρικής εκπαίδευσης.

Στόχοι του προγράμματος είναι :

• Εκπαίδευση φοιτητών Ιατρικής στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών υπό πραγματικές συνθήκες 

• Επικουρική υποστήριξη των απομακρυσμένων μονάδων υγείας του Ε.Σ.Υ. σε περιόδους αυξημένων αναγκών

• Γνωριμία των φοιτητών Ιατρικής με νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας και προετοιμασία τους για την υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό ιατρείο) 

• Προώθηση του εθελοντισμού ως τρόπο ζωής και ενδυνάμωση μιας κοινωνίας ενεργών πολιτών 

• Συνάντηση νέων από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και ανάπτυξη ομαδικότητας και συνεργασίας , απαραίτητης για την ιατρική κοινότητα για τη βέλτιστη δυνατή λειτουργικότητα της

Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη αυτή σημασία του Προγράμματος τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτό, η Ε.Ε.Φ.Ι.Ε. στοχεύει κάθε χρόνο στη διεύρυνσή του με την προσθήκη νέων νησιών. Το φετινό πρόγραμμα βασίζεται σε ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο στήριξης από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας ,τους κατά τόπους ΟΤΑ τις διοικήσεις των ΚΥ και κοινωνικούς φορείς που παραχωρούν χώρους διαμονής φοιτητών που στελεχώνουν το πρόγραμμα ( π.χ. οι τοπικοί Δήμοι - Περιφέρειες ) . 

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετούς Καλοκαιρινούς Προορισμούς σε Αιγαίο, Ιόνιο, Σποράδες και Δωδεκάνησα (Λευκάδα –Αμοργός- Κέρκυρα– Κύθηρα – Σκύρος – Τήνος – Ίος – Σάμος –Ικαρία- Φούρνοι- Μήλος – Κως – Ρόδος –Σύμη- Παξοί –Σκιάθος– Πλωμάρι – Ναύπλιο- Ύδρα – Σίφνος – Κύθνος - Χανιά – Σέριφος – Αίγινα κτλ). 

Ο σχεδιασμός της «Καλοκαιρινή Ιατρικής Απόβασης 2014» έγινε με γνώμονα την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και την παροχή εθελοντικής προσφοράς από φοιτητές οι οποίοι αναγνωρίζουν και σέβονται το ρόλο της πρωτοβάθμιας παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Ευελπιστούμε οι

αναπροσαρμογές λόγω των οικονομικών δυσκολιών που επικρατούν στο κράτος να μην αλλοιώσουν το χαρακτήρα του προγράμματος αλλά να συσπειρώσουν ακόμη περισσότερο τους συμμετέχοντες για την επίτευξη των βασικών στόχων του .

Μεταξύ των καινοτομιών που προστέθηκαν φέτος στο πρόγραμμα αναφέρουμε τα εξής :

-προπαρασκευαστικό σκέλος εκπαίδευσης φοιτητών ( θεωρητικό Αθηνα 21 Ιουνίου 2014 (Ξενοδοχείο Stratos Vasilikos Μιχαλικοπούλου 110, 11:00 πμ) όπου θα διοργανωθεί η ημερίδα με τίτλο:

Career Day-Medical Training in the USA στο πλαίσιο της συνεργασίας ΕΕΦΙΕ - American College of Surgeons (1ο σε Πανελλήνια Κλίμακα) ενημερώνοντας τους φοιτητές ιατρικής για την ειδικότητα στην Αμερική από ειδικευμένους στο USA experts για όλα τα απαραίτητα εφόδια ενός φοιτητή για το εξωτερικό. Επίσης καθ όλη την διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις με σκοπό:

- πρακτική συρραφή τραύματος

- διαχείριση περιστατικού σε πρωτοβάθμια ιατρική και επείγοντα περιστατικά 

-ο φοιτητής ιατρικής στο «ρόλο» του αγροτικού ιατρού θα διαδραματίζει ουσιαστική προσφορά στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών.

Επιπρόσθετα , φέτος για πρώτη φορά και για να διασφαλιστεί 100% η συμμετοχή όλων των φοιτητών στο Πρόγραμμα ( και ιδίως στο κομμάτι της παροχής Ιατρικών Υπηρεσιών ) , οι φοιτητές θα υποχρεούνται να υπογράφουν καθημερινά κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους από το χώρο συμμετοχής τους στην Ιατρική πρακτική με δικαίωμα μιας (1 ) και μόνο απουσίας. Σε αντίθετη περίπτωση , οι φοιτητές αυτοί ΔΕΝ θα λαμβάνουν Βεβαίωση Συμμετοχής στο Πρόγραμμα και θα αποκλείονται από οποιαδήποτε επόμενη διοργάνωση του .

Ελπίζουμε για ακόμη μία φορά να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών τόσο ως μελλοντικοί γιατροί όσο και ως εθελοντές προσφέροντας με χαρά τις υπηρεσίες μας στα συμφορημένα Κέντρα Υγείας των όμορφων Νησιών μας . Με πολλούς φιλικούς χαιρετισμούς και ευχές για όμορφο καλοκαίρι,

Ο πρόεδρος της πανελλήνιας διοίκησης της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε

Δημήτριος Π. Ντεντάκης

Πρόεδρος Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος –

Ε.Ε.Φ.Ι.Ε

Φοιτητής Ιατρικής ΕΚΠΑ – 6939527837 – [email protected]

Υπεύθυνος του προγράμματος απόβασης 2014
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ