2012-04-25 11:35:05
Φωτογραφία για Eπιμένουν Μέρκελ-Σόιμπλε στη πολιτική λιτότητας
Να μείνει προσηλωμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ζητούν από την Ευρώπη για ακόμα μια φορά η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Το Βερολίνο επιμένει στα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και ζητά από την Ευρώπη να αντισταθεί αντιστεκόμενη σε οιαδήποτε παρέκκλιση θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τις επικείμενες εξελίξεις σε Γαλλία και Ολλανδία.

Η επιστροφή στα χαμηλά επίπεδα ελλείμματος και χρέους αποτελεί τη βασική πρόκληση των Ευρωπαίων πολιτικών, δήλωσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας ωστόσο ότι η λιτότητα δεν είναι η μοναδική προϋπόθεση για την επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με το Associated Press.

«Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί πώς θα επιστρέψουμε εκεί, όμως το να λέει ότι θα συνεχίσει την πορεία του γεμάτος χρέη, είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από εμάς, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Θέλω όμως να το πω ξεκάθαρα, δεν λέμε ότι η λιτότητα λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά, εάν κάποιος συζητάει στο σπίτι του για το πώς θέλει να ζήσει μια ανεκτή ζωή, τότε μια από τις πρώτες προϋποθέσεις είναι να μπορεί να τα βγάζει πέρα με αυτά που κερδίζει», είπε χαρακτηριστικά η κα Mέρκελ.


Από την άλλη χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε ακόμη πιο πέρα, λέγοντας ότι το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο «θα επικυρωθεί από όλες τις χώρες», όποιος και αν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και την αντίθεσή του προς τα ευρωομόλογα, που ζητεί ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο κ. Ολάντ, υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και φαβορί στις δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο στις 6 Μαΐου, έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο στο δημοσιονομικό σύμφωνο, εάν αυτό δεν συμπληρωθεί με μέτρα στήριξης της ανάπτυξης. Ο Φρανσουά Ολάντ επιθυμεί επίσης την έκδοση «ευρωομολόγων», ώστε να αποτραπεί η επίθεση των χρηματοπιστωτικών αγορών προς ορισμένες χώρες.

«Σαν να μπορούσε αυτό να πείσει το ισπανικό και το ιταλικό Κοινοβούλιο να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που απαιτούνται. Νομίζω ότι αυτή είναι η λάθος λύση», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε, επικαλούμενος, για παράδειγμα, τη μείωση των ελλειμμάτων στη Γερμανία, που, όπως είπε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηριχθεί η ανάπτυξή της. Οσον αφορά στη Γαλλία, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι θα παραμείνει «σημαντικός εταίρος» της Γερμανίας στην Ευρώπη, «όποιος και να είναι ο επόμενος πρόεδρός της».
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ