2014-08-04 13:08:15
Φωτογραφία για Κραυγή απόγνωσης από τους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας: Συνεχίζουν ακόμα να μας πυροβολούν
Τα δάκρυά τους μετατράπηκαν σε απόγνωση, αφού αυτόματα κατάλαβαν πως η κατάσταση στην οποία ζούσαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στη Μανωλάδα θα χειροτέρευε. Εκαναν καθιστική διαμαρτυρία φωνάζοντας συνθήματα και ορισμένοι μετανάστες, κυρίως από το Μπαγκλαντές, αγκαλιάζονταν προκειμένου να δώσουν κουράγιο στους ομοεθνείς τους.

Μία ημέρα πριν από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου, τα θύματα των πυροβολισμών έλεγαν στους δημοσιογράφους «έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν».

Η απόφαση ανακοινώθηκε και οι εργάτες από το Μπαγκλαντές επέστρεψαν στην περιοχή της Μανωλάδας στα πρόχειρα παραπήγματα όπου ζουν, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό και χωρίς τα στοιχειώδη μέσα για τη διαβίωσή τους.

Φαγητό βρίσκουν από τους ανθρώπους που τους στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα. Τα παραπήγματα όπου ζουν είναι πρώην θερμοκήπια τα οποία έχουν διαμορφώσει για να κοιμούνται.


«Από την ημέρα των πυροβολισμών δεν έχουμε ξαναδουλέψει στα χωράφια γιατί κανείς δεν μας θέλει για εργάτες. Ετσι δεν έχουμε καθόλου χρήματα και δεν έχουμε να φάμε.

Πιστεύαμε πως κάποια στιγμή θα πάρουμε τα δεδουλευμένα μας για να μπορέσουμε να ζήσουμε.

Ηρθαμε με τα πόδια στην Ελλάδα να δουλέψουμε και στο τέλος βρεθήκαμε τραυματισμένοι στο νοσοκομείο. Γιατί;» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Μοχάμεντ Λίτον Καν, ένας από τους 34 μετανάστες που στο κορμί του υπάρχουν σημάδια από τους πυροβολισμούς.

Στο πλευρό τους μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων, αλλά και οι δικηγόροι που τους υπερασπίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες.

«Η κατάσταση που επικρατεί στη Μανωλάδα είναι πολύ άσχημη.

Υπάρχει ένα αίσθημα φόβου και απόγνωσης σε αυτούς τους ανθρώπους που περίμεναν πως θα υπάρξει κάποια δικαίωση», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δικηγόρος Μωυσής Καραμπεΐδης, ο οποίος βρέθηκε στη Μανωλάδα για να στηρίξει ψυχολογικά τους εργάτες από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι είχαν καταρρεύσει μετά την απόφαση.

«Αυτήν τη στιγμή οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία προστασία, ενώ τον Σεπτέμβριο λήγει για τους περισσότερους η άδεια παραμονής στη χώρα μας και υπάρχει ο κίνδυνος να τους απελάσουν», προσθέτει ο κ. Καραμπεΐδης.

«Κοιμούνται πάνω σε παλέτες και η θερμοκρασία στα πρώην θερμοκήπια φθάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται και πώς ζουν εκεί χωρίς νερό και ρεύμα. Υπάρχουν μετανάστες που χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, ενώ φοβούνται να πάνε ακόμα και στο νοσοκομείο μήπως και συλληφθούν επειδή ορισμένοι δεν έχουν άδεια παραμονής», τονίζει η Τόνια Λαχανιώτη, μέλος του ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας.

Πηγή: ethnos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ