2014-08-20 09:52:15
Φωτογραφία για Μόλις 81.000 δήλωσαν ακατάσχετο λογαριασμό
Μειωμένη και σε κάθε περίπτωση κατώτερη των προβλέψεων προσέλευση παρουσιάζει η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τη... δήλωση του ενός και μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού από όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις 29 Ιουλίου που άνοιξε η εφαρμογή ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει δηλώσει ακατάσχετο λογαριασμό ανέρχεται μόλις σε 81.000.

Ο ρυθμός δήλωσης λογαριασμών στους οποίους ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ από μισθούς και συντάξεις καθώς και το γενικό ακατάσχετο υπόλοιπο για μη μισθωτούς και συνταξιούχους υπολογίζεται σε περίπου 4.000 την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι οι 81.000 που δήλωσαν ακατάσχετο λογαριασμό είναι ελάχιστοι μπροστά στους περίπου 2,4 εκατομμύρια φορολογούμενους οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Οι λόγοι για τους οποίους η προσέλευση στη σχετική εφαρμογή είναι μειωμένη έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα ήταν υποχρεωτική και η επίσκεψη στην τράπεζα από όσους δήλωναν ακατάσχετο λογαριασμό. Πιο συγκεκριμένα, δήλωναν τον λογαριασμό, εκτύπωναν μια βεβαίωση την οποία ήταν υποχρεωμένοι να προσκομίσουν στην τράπεζά τους. Πλέον αυτό το πρόβλημα έχει λυθεί και όλη η διαδικασία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά.


Άλλος λόγος για τον οποίο είναι μειωμένη προσέλευση είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν διαθέτουν το τραπεζικό υπόλοιπο των 1.500 ευρώ ή λιγότερα προκειμένου να κινηθούν για να το «προστατέψουν» από την κατάσχεση της εφορίας.

Για να είναι επιτυχής η δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει πιστοποιηθεί στην τράπεζά του γνωστοποιώντας τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ), στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες , τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Οι τράπεζες προχωρούν στη συνέχεια στη διασταύρωση του ΑΦΜ της αίτησης με αυτόν που υπάρχει στο αρχείο τους και συνδέεται με τον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος. Αν η διασταύρωση ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Ο φορολογούμενος, ενημερώνεται με μήνυμα μέσω της ειδικής εφαρμογής στην οποία θα υποβάλλει την αίτηση, για το αν ενεργοποιήθηκε η προστασία των 1.500 ευρώ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ