2014-08-23 17:52:08
Φωτογραφία για Έντονη ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της νόσου του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στην Ήπειρο!
Έντονη ανησυχία προκαλεί ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνεται η εξάπλωση της νόσου του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στην Ήπειρο... Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που γνωστοποίησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, από το 2010 μέχρι το τέλος του 2013, για την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Ιωαννίνων, έχουν διαπιστωθεί εβδομήντα πέντε εστίες προσβολής και για την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Κόνιτσας μία) εστία προσβολής. 

Στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, έχουν διαπιστωθεί τέσσερις εστίες προσβολής στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, έχουν διαπιστωθεί τρεις εστίες προσβολής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, έχουν διαπιστωθεί συνολικά από το έτος 2010 μέχρι το τέλος του 2013, είκοσι τρείς εστίες προσβολής.Την προσοχή όλων εφιστά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών ΠρέβεζαςΒασίλης Δάλαρος, εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από εργαλεία και μηχανήματα που δεν έχουν απολυμανθεί. 


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εξάπλωση της νόσου σε πλατάνια στο Καστρί του Μεσοποτάμου και είχαν ως αίτιο διαμορφώσεις που πραγματοποιήθηκαν από μηχανήματα ήδη μολυσμένα με τη νόσο για την πραγματοποίηση ενός τοπικού πανηγυριού .Η κίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περισσότερα από 15 γερά δέντρα και να

τεθούν σε κίνδυνο ακόμη περισσότερα. Μετά το Καστρί και την περιοχή του Βουβοποτάμου τις τελευταίες μέρες ταυτοποιήθηκε μια ακόμη εστία της νόσου στην περιοχή του Πολυστάφυλου (στα όρια επίσης του ποταμού Αχέροντα) γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. 

Οι υπηρεσίες τονίζουν ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να συμβάλλουμε στην θωράκιση των δέντρων που δεν έχουν νοσήσει δεδομένου ότι ο κλοιός γύρω από αυτά «σφίγγει» με τις εστίες του μεταχρωματικού έλκους να πλησιάζουν από την πλευρά της Άρτας αλλά και των Ιωαννίνων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ