2014-08-24 10:38:31
Φωτογραφία για Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΕΛΕΙ ΚΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Παρασκηνιακός «πυρετός» διεργασιών με αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την ''Καθημερινή της Κυριακής'', όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρούν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ως την προσφορότερη επιλογή για το ύπατο αξίωμα της χώρας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, η πρόταση υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη συνιστά την κατάληξη μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει τρεις άξονες:

 Την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο Τη συμφωνία της διευθέτησης του ελληνικού χρέους  Την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής μέσω των φοροελαφρύνσεων και της ανάπτυξης. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η εξασφάλιση αυτών των κατευθύνσεων κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα σηματοδοτήσει την καθοριστική στροφή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ως εκ τούτου ο κ. Κουβέλης δεν θα έχει λόγους να αρνηθεί την πρόταση.


Η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει το αργότερο στις 8 Φεβρουαρίου δηλαδή έναν μήνα πριν από τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ανάδειξη του Κάρολου Παπούλια στο ύπατο αξίωμα. Οι ψηφοφορίες θα είναι τρεις, σε διάστημα πέντε ημερών η μια από την άλλη. Στις δύο πρώτες απαιτούνται 200 βουλευτές και στην τρίτη 180. Εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή, η Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται εκλογές. Η επόμενη Βουλή θα επαναλάβει τη διαδικασία, αλλά με μία σημαντική διαφορά για την εκλογή του Προέδρου θα απαιτείται, πλέον, σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, αρκεί να μην είναι μικρότερη των 120.

Δύο κλειδιά 

Σύμφωνα με τη χαρτογράφηση και τις πονηρές επισημάνσεις για τη διαδικασία, τα κλειδιά για τη διασφάλιση των 180 "Ναι" είναι δύο: Το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί την ώρα της εκκίνησης της διαδικασίας.  Όπερ, ένας σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών, σε σύνολο 25 που αριθμούν σήμερα, θέλουν μεν να ψηφίσουν υπέρ και να γλιτώσουν τις πρόωρες κάλπες, δεδομένου ότι οι περισσότεροι, όντας εκτός κομμάτων, δεν θα είναι καν υποψήφιοι, ζητούν, ωστόσο, αυτό το κάτι που θα τους επιτρέψει να το πράξουν χωρίς να τους... κυνηγήσουν οι πολίτες. Mία καλή συμφωνία για το χρέος, ή η αποχώρηση της τρόικας, ή οι φορολογικές ανάσες, ή οι όποιες πολιτικές για την ανεργία, θα ήταν πράγματι ισχυρά δέλεαρ όπως οι ίδιοι ομολογούν. 

Η στάση του Φώτη Κουβέλη

Σύμφωνα με γνώστες των διεργασιών, και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση, η τελική θέση του θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ των 180 ''Ναι'' ή των 121 ''Όχι'' που επιδιώκει να συγκεντρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή. Πέραν των δεκατριών βουλευτών που διαθέτει η ΔΗΜΑΡ, μια κρίσιμη μάζα ανεξάρτητων βουλευτών προοδευτικής προέλευσης, από το ΠΑΣΟΚ κυρίως, όπως οι Θ. Τζάκρη, Μ. Μπόλαρης, Δ. Παραστατίδης κ.ά., θα κινηθεί στο "Ναι" χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αντιθέτως, ένα "Όχι" του κ. Κουβέλη θα καταστήσει αυτομάτως περιττούς τους ανεξάρτητους, αφού θα έχει χαθεί η καθοριστική προίκα της ΔΗΜΑΡ. 

Αντίστοιχα, ένας δεξιός υποψήφιος θα μπορούσε να συσπειρώσει ανεξάρτητους αυτής της προέλευσης (π.χ., Β. Πολύδωρα ή Ν. Νικολόπουλο), αλλά όχι την κρίσιμη μάζα. Ο ίδιος  ο κ. Κουβέλης, έχει φροντίσει να αφήσει την πόρτα ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα, αφού η τελευταία του δήλωση ήταν πως η τελική του στάση θα εξαρτηθεί από το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί στις αρχές του νέου έτους. 

Πάντως, η ΔΗΜΑΡ μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση και τις αναταράξεις με τις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών της, ακόμα αναζητά τον προσανατολισμό της. Άλλοι και οι περισσότεροι, επιθυμούν τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, άλλοι με το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς, το δε όνομα του Φώτη Κουβέλη δεν έχει απορριφθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει η ΔΗΜΑΡ στη σχετική ψηφοφορία, αφού, όπως λένε, «το θέμα θα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και όχι τώρα, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και τις ασκούμενες πολιτικές».

Έτσι, σε όλα τα κόμματα οι διεργασίες είναι έντονες, οι σχεδιασμοί επί τάπητος, αλλά και τα «αγκάθια» αρκετά. Κατ' αρχήν στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, η «γκρίνια» είναι σαφώς μεγαλύτερη λόγω και της φθοράς που υφίστανται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης σκληρής οικονομικής πολιτικής, με τους βουλευτές τους να ακούνε αμήχανα τα παράπονα των ψηφοφόρων. Ακόμα και σε θέματα που δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους προς επίλυση, όπως ο ΕΝΦΙΑ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι την ύστατη ώρα ότι δεν θα ανατραπεί το σκηνικό. Άπαντες, άλλωστε, γνωρίζουν καλά ότι τυχόν νέες «γκάφες» πιθανόν να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Αλλά και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που λόγω της θύελλας που ξέσπασε, αναβλήθηκε για μια εβδομάδα, οι ενστάσεις δεν είναι λίγες. Κορυφαίες, στη Ν.Δ. το αίτημα ποινικοποίησης των γενοκτονιών των χριστιανών, όπως συμβαίνει και με το Ολοκαύτωμα και στο ΠΑΣΟΚ, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Λύσεις σε προβλήματα που έχουν προκύψει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και οδηγούν σε αναβολή κυβερνητικές αποφάσεις θα επιχειρήσουν να βρουν σε συνάντηση που θα έχουν πιθανώς τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με το'' Έθνος'' του Σαββάτου, το κλίμα στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων έχει φορτιστεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή δύο ζητήματα: το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και την πολιτική στον τομέα του Δημοσίου. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, η συζήτηση για το αντιρατσιστικό πήρε αναβολή μιας εβδομάδας με τον υπουργό Δικαιοσύνης να επικαλείται «έκτακτο κώλυμά του». Ωστόσο, εκτιμάται ότι η Ν.Δ. πιέζεται αναφορικά με το εν λόγω νομοσχέδιο τόσο από τους 38 βουλευτές της που ζήτησαν, με επιστολή προς τον κ. Σαμαρά, να εξομοιωθεί η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής (Ποντίων, Μικρασιατών, Αρμενίων και Ασσυρίων) με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, όσο και από μητροπολίτες. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι «ο νόμος αυτός είναι αντίθετος προς την Αγία Γραφή, προς την Ελληνική σοφία και παιδεία, αλλά και προς αυτήν την απλή λογική και το αίσθημα του ανθρώπου», όπως αναφέρει ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 

Για το θέμα των Γενοκτονιών η επίμαχη προσθήκη θα διατυπωθεί ξανά, ενώ στο θέμα του συμφώνου συμβίωσης για τους ομοφυλόγιλους, που είναι ''κόκκινο πανί'' για κάποιους ιεράρχες, στελέχη της Ν.Δ. αναφέρουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει επέκτασή του. Για το θέμα των 6.500 απολύσεων από το Δημόσιο εντός του 2014 ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει αμετακίνητος τονίζοντας ότι πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση.

Στο μείζον κυβερνών κόμμα εσχάτως προέκυψε και ένα ακόμα ζήτημα, της διεύρυνσής του και της πρόσκλησης που απηύθυνε πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης προς όλους όσους ανήκουν στο χώρο της κεντροδεξιάς για επιστροφή τους στη Ν.Δ. Η πρωτοβουλία αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. ενόχλησε πολλούς μέσα στο κόμμα και ήδη, με δημόσιες παρεμβάσεις τους, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ανδρέας Ψυχάρης, Γιώργος Βλάχος και Γιάννης Καράμπελας. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τονίζει ότι «το πρόβλημα της Ν.Δ. δεν είναι οι ευκαιριακές μετεγγραφές αμφίβολης αποτελεσματικότητας» και ο Γιώργος Καλαντζής ότι «όσοι θέλουν να γυρίσουν πίσω, θα πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη».

Αλλά και στον άλλο κυβερνητικό εταίρο, το ΠΑΣΟΚ, τα επικείμενα γενέθλια των 40 χρόνων ζωής του κόμματος, μάλλον «πονοκέφαλο» προκαλούν, όχι τόσο γιατί το πάλαι ποτέ κραταιό κίνημα έχει βυθιστεί στο 8%, όσο διότι για μία ακόμη φορά θα βγει από το χαλί το πρόβλημα της κόντρας του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου. Αφορμή, οι δύο διαφορετικές εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου, αμφότερες στο Ζάππειο. 

Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει την 1η Σεπτεμβρίου στην εκδήλωση του ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή», ενώ δύο μέρες αργότερα, στις 3 του Σεπτέμβρη στο Περιστύλιο του Ζαππείου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, αναζητούν την ευρύτερη δυνατή συστράτευση και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η χθεσινή επίσημη επιστροφή του Ανδρέα Λοβέρδου στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ,  βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την ολοκλήρωση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος τις οποίες θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Realnews'', όπου παρουσιάζει το πρόγραμμα του για τις πρώτες 100 ημέρες μίας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για κατάργηση των μνημονίων από τη νέα Βουλή και ανακοινώνει άμεσα μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως η αποκατάσταση του βασικού μισθού και της κατώτερης σύνταξης στα προ μνημονίου επίπεδα. 

«Δεν ερχόμαστε να διαχειριστούμε την υποταγή της Ελλάδας, ερχόμαστε να την καταργήσουμε» αναφέρει. «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ και σε καμία περίπτωση να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και τρομοκρατικά διλήμματα και να βάλουμε την υπογραφή μας σε λεόντειες συμφωνίες και μνημόνια εξανδραποδισμού και εξαθλίωσης του ελληνικού λαού εν ονόματι δήθεν της σωτηρίας του» δηλώνει, ενώ καλεί εμμέσως τον Φώτη Κουβέλη να μην συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

«Ο λαός στις ευρωεκλογές απεφάνθη. Αποδοκίμασε την κυβέρνηση. Εκλογή κατεψυγμένου Προέδρου σημαίνει συνέχιση και ολοκλήρωση της καταστροφής» δηλώνει και ζητά εκλογές έτσι ώστε να υπάρξει νέα Βουλή που θα εναρμονίζεται, όπως αναφέρει, «ηθικά και πολιτικά με το εκλογικό σώμα». Ξεκαθαρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς «συναινέσεις μπορούν και πρέπει να διαμορφωθούν γύρω από το πρόσωπο του Προέδρου αφού εκφραστεί ο λαός», και προχωρεί σε άνοιγμα καλώντας όσους έχουν σταθεί απέναντι στα μνημόνια να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια δεν λείπει ο....Μάρτης από την σαρακοστή. Έτοιμος να συμμετάσχει σε κινήσεις για αλλαγή πολιτικής με στόχο να μην παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εκλογές εμφανίζεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης. «Πρέπει να φρενάρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ». Μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. διαψεύδει τα σενάρια επιστροφής του στη Ν.Δ, επισημαίνει όμως τον προβληματισμό του για το εάν, όπως τονίζει, θα έχει τον πρώτο λόγο η Αριστερά.

«Πρέπει, πρώτον να φρενάρουμε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με μια εντελώς διαφορετική πολιτική και δεύτερον η παράταξη, που έχει δώσει εξετάσεις από το τέλος του πολέμου μέχρι και σήμερα, ότι μπορεί να ασκήσει μια άλλη πολιτική, πιο πατριωτική, πιο εθνική, πιο αποδοτική, να πείσει ξανά τον ελληνικό λαό. Στην κατεύθυνση αυτή εάν και οι υπόλοιποι του χώρου έχουν καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα, δηλώνω παρών» τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως προκύπτει εκ των ως άνω, όλα παραμένουν ρευστά, οι διαπραγματεύσεις γίνονται από και προς κάθε κατεύθυνση, ενώ στον πάγκο της πολιτικής κουζίνας τα πρώτα εδέσματα θα έχουν γεύση Χριστουγέννων, εάν φυσικά μέχρι τότε δεν θα υπάρξουν εκλογές, λόγω πολιτικού ατυχήματος. ''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ