2014-08-27 11:42:17
Φωτογραφία για Έχει συληθεί ο τάφος στην Αμφίπολη; Τι λείπει από το ταφικό μνημείο... [photos]
Κάτι παραπάνω από βασανιστικό είναι το ερώτημα εάν έχει συληθεί ο τάφος στην Αμφίπολη Οι ενδείξεις και τα στοιχεία που υπάρχουν κάνουν πολλούς αρχαιολόγους να εκφράζουν φόβους ότι ο τάφος μπορεί να έχει συληθεί ίσως περισσότερες από μια φορά.

Η αρχή μπορεί να έγινε ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, μερικές δεκαετίες δηλαδή μετά την κατασκευή του μνημείου.

Άλλωστε ήταν οι Ρωμαίοι, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, εκείνοι που μετακίνησαν τον επιβλητικό λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού λόφου “επιβλέποντας” το τοπίο.

Όπως υποστηρίζει ο αρχαιολόγος και καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης όταν ανακαλύφθηκε αρχικά ο τάφος και συγκεκριμένα ο περίβολος είχε διαπιστωθεί πως είχαν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα Δημοκρατία ο κ. Φακλάρης που υπήρξε και συνεργάτης του Μ. Ανδρόνικου, στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας είναι ελάχιστα τα ταφικά μνημεία που έχουν μείνει ανέπαφα.


«Από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί μόνο οι έξι δεν έχουν συληθεί», τονίζει.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η αποκάλυψη ότι λείπει μέρος του μαρμάρινου τοίχου σε σημείο απ” όπου κάποιος θα μπορούσε να μπει στους βασικούς θαλάμους του τάφου σήμανε συναγερμό στους αρχαιολόγους

Ο προβληματισμός εντείνεται από τη στιγμή που ειδικά από τη στιγμή που τα τμήματα του τοίχου τα οποία λείπουν δεν βρέθηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή στο μνημείο.

Απάντηση βέβαια στο ερώτημα τι λείπει από το ταφικό μνημείο, θα δοθεί μόνο όταν η ομάδα των αρχαιολόγων φτάσει στην “καρδιά” του μνημείου.

Εάν οι τυμβωρύχοι άρπαξαν μόνο πολυτελή αντικείμενα και δεν έχουν προκαλέσει άλλες φθορές τότε είναι πολύ πιθανό να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ίδιο το μνημείο θα δώσει στη χώρα ακόμη έναν μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ