2014-08-27 16:46:41
Φωτογραφία για Πρώην τραπεζίτης του Ρότσιλντ ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας
Νέα κυβέρνηση

Ο πρώην τραπεζίτης στον όμιλο Ρότσιλντ, Εμάνουελ Μακρόν, είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, στη θέση του Αρνό Μποντεμπούρ. Ο πρόεδρος Ολάντ μετά τις επικριτικές δηλώσεις του Μοντεμπούρ για τη γερμανική πολιτική λιτότητας έδωσε χθες εντολή στον γάλλο πρωθυπουργό να παραιτήσει την κυβέρνηση.

Το βράδυ της Τρίτης ανακοινώθηκαν τα νέα πρόσωπα της γαλλικής κυβέρνησης, της τρίτης μέσα στα δύο χρόνια προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ. Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «κυβέρνηση σαφήνειας» το νέο σχήμα.

Ο 36χρονος νέος υπουργός Οικονομίας περιγράφεται ως «σοσιαλφιλελευθερος» τεχνοκράτης και δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Μακρόν είχε παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού συμβούλου του Ολάντ τον Ιούνιο.

Στο παρελθόν είχε εργαστεί ως σύμβουλος διαχείρισης περιουσίας στον όμιλο Ρότσιλντ και ήταν γνωστός ως το «αυτί» των Γάλλων επιχειρηματιών στο Προεδρικό Μέγαρο.


(Ο Εμάνουελ Μακρόν)

Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε ο Βαλς, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.

Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τα βασικότερα πρόσωπα της νέας γαλλικής κυβέρνησης:

Υπουργός Οικονομικών: Μισέλ Σαπέν

Υπουργός Οικονομίας: Εμανουέλ Μακρόν

Υπουργός Εξωτερικών: Λοράν Φαμπιούς

Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: Αρλέμ Ντεζίρ

Υπουργός Εσωτερικών: Μπερνάρ Καζνέβ

Υπουργός Παιδείας: Ναζά Βαλό Μπλεκασέμ

Υπουργός Εργασίας: Φρανσουά Ρεμπσαμάν

Υπουργός Οικολογίας: Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Υπουργός Πολιτισμού: Φλερ Πεγιερίν

Υπουργός Αμυνας: Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν

Υπουργός Γεωργίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Στεφάν Λε Φολ

Πολλοί από τους κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Ολάντ διατηρούν τις θέσεις τους και στο νέο σχήμα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Φλερ Πεγιερίν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.

Στο μεταξύ, ο Τύπος της χώρας σχολιάζει πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος όντας ο πλέον αντιδημοφιλής Πρόεδρος των τελευταίων 50 χρόνων. 

Ψήφος εμπιστοσύνης Σεπτέμβριο ή ΟκτώβριοΟ πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δεσμεύτηκε το βράδυ της Τρίτης ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο για το πρόγραμμα της κυβέρνησής του «το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο». «Θα έχω την ευκαιρία να ζητήσω βεβαίως την ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης για το πρόγραμμα εργασίας (της κυβέρνησης) κατά τη βουλευτική σύνοδο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», δήλωσε στο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης France 2.

Παρόλο πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίζονται αντίθετοι με την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Βαλς δήλωσε πεπεισμένος ότι «η μεγάλη πλειοψηφία» τους θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που καταψηφιστεί, ο Ολάντ θα είναι υποχρεωμένος να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τις οποίες οι Σοσιαλιστές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσουν, εφόσον επαληθευτούν τα ποσοστά που συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις.
tvxs
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ