2014-09-22 16:19:51
Φωτογραφία για Το μυστήριο της Αμφίπολης: Δείτε όλα τα νέα δεδομένα...[photos]
Το θρίλερ της Αμφίπολης καλά κρατεί...μετά και τα νέα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Κυριακή, τα σενάρια γύρω από τον τέταρτο θάλαμο του τάφου και τον «ένοικο» του μνημείου συνεχώς αυξάνονται.

Οι εκπληκτικής ομορφιάς Καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν ολόκληρες και η υφήλιος υποκλίνεται στην μεγαλοπρέπεια τους, ψάχνοντας εναγωνίως τον περίφημο νεκρό που φιλοξενείται στον τύμβο Καστά πάνω από 2.000 χρόνια.

Το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας δήλωσε στο Mega ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν βρίσκεται στο ταφικό μνημείο, λέγοντας ότι «η αίσθηση που έχω είναι πως αυτό είναι αδύνατον, με βάση τις ιστορικές πηγές». Οι δηλώσεις, όπως ήταν φυσικό, έκαναν το γύρω του διαδικτύου και όχι μόνο, με τον κύριο Τασούλα να ξεκαθαρίζει λίγο αργότερα στο ραδιόφωνο ότι αυτό που ήθελε να πει ήταν απλά ότι «δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος» και όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.


«Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα δείξει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Τασούλας μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτκών και ανέφερε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της Λίνας Μενδώνη, η οποία δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να μιλάει για την ταυτότητα του νεκρού».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι το μεγαλείο του μνημείου δείχνει τη σημασία του ενοίκου του. Κατήγγειλε επίσης ότι ορισμένοι παρακαλάνε να έχει συληθεί το μνημείο και να μην βρεθεί τίποτα. Έχω διαπιστώσει και τέτοιες συμπεριφορές, σημείωσε.

Σημείωσε είπης, πως σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, το μνημείο δεν έχει συληθεί, προσθέτοντας όμως ότι δεν γνωρίζει τι έχει γίνει πριν χιλιάδες χρόνια.

                                              

Λίνα Μενδώνη: Δεν μπορούμε να μιλάμε για την ταυτότητα του όποιου νεκρού – Και τέταρτος κατηφορικός θάλαμος

Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών η κ. Μενδώνη άφησε να εννοηθεί ότι ο επόμενος θάλαμος μπορεί να είναι υπόγειος: «Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε με τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι υπάρχει ένα μαρμάρινο θύρωμα» είπε αρχικά.

Στη συνέχει η κυρία Μενδώνη πρόσθεσε «Πρέπει να προηγηθεί η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου για να πούμε περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κατεβαίνει προς τα κάτω. Αυτό φαίνεται. Φαίνεται ότι είναι σε χαμηλότερο επίπεδο», είπε η κ. Μενδώνη, που τόνισε ότι πριν προχωρήσει η ανασκαφή «οτιδήποτε άλλο σας πω είναι σκέψεις και σενάρια που γίνονται από το ανασκαφικό επιτελείο. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει».

«Στην περίπτωση του συγκεκριμένου Μνημείου έχουμε ως δεδομένο ότι είναι ένα πολύ ιδιόρρυθμο μνημείο καθώς δεν υπάρχει κάτι παράλληλο. Τα όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι είναι πράγματα πρωτόγνωρα. Είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του όποιου νεκρού. Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και άποψη», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα μυστικά των καρυάτιδων

Όλοι τώρα συμφωνούν άλλωστε πως οι Κόρες αυτές είναι αρχαϊστικές δηλαδή μιμούνται τις αρχαίες κάτι που ήταν σύνηθες από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. μέχρι και την ρωμαϊκή περίοδο.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» η διευθύντρια της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου ξεκαθάρισε πως οι καρυάτιδες είναι «εύρημα συγκλονιστικό».

«Πρόκειται για έργα εξαιρετικά με αθηναϊκή πνοή που έχουν αυτό το βαρύ και λίγο άκομψο στιλ των ρωμαϊκών χρόνων», πρόσθεσε. «Μιλάμε για την Αμφίπολη, αθηναϊκή αποικία που πότε αγαπούσε τους Αθηναίους και πότε τους μισούσε και πήγαινε με τον Φίλιππο. Δεν γνωρίζω τώρα σε ποια φάση είμαστε. Ίσως σε εκείνη της Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας, στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. που χαρακτηρίζεται από τις θερμές σχέσεις με την Αθήνα».
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ