2014-11-03 07:48:19
Φωτογραφία για Spiegel: Αυστηρό μήνυμα Μέρκελ σε Κάμερον
Η καγκελάριος μπορεί να πάψει να στηρίζει την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με το περιοδικό

REUTERS/YVES HERMAN

Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι βασική αιτία της διαφωνίας είναι η πρόθεση του Κάμερον να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών προς τη Βρετανία (φωτογραφία αρχείου).

Η επιμονή του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να θέσει όριο στον αριθμό των μεταναστών από χώρες της Ε.Ε. που θα μπορούν να μπαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αναγκάσει την Άγκελα Μέρκελ να διακόψει τις προσπάθειές της για να κρατήσει τη Βρετανία εντός της Ε.Ε., υποστηρίζει το περιοδικό Der Spiegel.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ε.Ε. τον Οκτώβριο, η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε τον Κάμερον ότι ωθεί τη χώρα του σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά την παραμονή της στην Ένωση, γράφει το περιοδικό επικαλούμενο ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Πέραν του «σημείου» αυτού, το Βερολίνο θα πάψει να αγωνίζεται για την παραμονή της Βρετανίας στους κόλπους της Ε.Ε.


Πηγή της γερμανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι βασική αιτία της διαφωνίας είναι η πρόθεση του Κάμερον να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών προς τη Βρετανία. Η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών των χωρών-μελών της Ε.Ε. Στο περιθώριο της συνόδου που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ τόνισε στον Κάμερον ότι η πρότασή του πλήττει τις ίδιες τις αρχές της Ένωσης.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να ανακοινώσει ότι η χώρα θα αποχωρήσει από την Ε.Ε., εάν δεν υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος έχει υποσχεθεί ότι θα διοργανώσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. εφόσον κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο.

Η Μέρκελ έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι μολονότι αντιμετωπίζει με κατανόηση ορισμένα από τα αιτήματα της Βρετανίας από την Ε.Ε. - για παράδειγμα, τη μείωση της γραφειοκρατίας - δεν υποστηρίζει την κατάργηση του θεμελιώδους δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ