2014-11-06 15:22:50
Φωτογραφία για Lieberman: Διαδοχικές συναντήσεις με Γιαννάκη Ομήρου και Αβέρωφ Νεοφύτου
Ο κος Avigdor Lieberman είχε το πρωί διαδοχικές συναντήσεις στη Βουλή των αντιπροσώπων με τον πρόεδρο του σώματος Γιαννάκη Ομήρου και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ικανοποίηση Ομήρου για δηλώσεις LiebermanΑβ. Νεοφύτου: «Η Κύπρος διπλωματικός και ενεργειακός πυλώνας στην περιοχή»

Ικανοποίηση Ομήρου για δηλώσεις Lieberman

Το Ισραήλ καταδικάζει την επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας και υποστηρίζει πλήρως την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου της πλούτου εντός της ΑΟΖ της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Lieberman.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “είχαμε με πολύ φιλική, ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων πάνω στα προβλήματα της περιοχής και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της”.


Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του “για τις σαφείς δηλώσεις και τοποθετήσεις που υπήρξαν στη συνάντηση μας από πλευράς του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, ότι το Ισραήλ καταδικάζει  αυτή την επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας και ότι υποστηρίζει απολύτως την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου της πλούτου εντός της ΑΟΖ της”.

Είπε, επίσης, ότι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και ειδικότερα για την ενδυνάμωση των κοινοβουλευτικών σχέσεων “που ήδη βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο”.

“Είχαμε την επίσκεψη του Προέδρου της Κνέσετ στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση μου και προγραμματίζεται δική μου επίσκεψη στο Ισραήλ σύντομα σε ανταπόδοση αυτής της επίσκεψης και προώθησης της απόφασης που είχαμε πάρει για δημιουργία ομάδων φιλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Κνέσετ”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη τριμερή συνάντηση κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι το Ισραήλ “όχι μόνο δεν ενοχλείται απ` αυτή τη τριμερή συνάντηση αλλά την αντιμετωπίζει πολύ θετικά δεδομένου ότι στόχος αυτής της συνάντησης είναι η συνεργασία προς το σκοπό διαμόρφωσης συνθηκών ασφάλειας, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή”.

“Όπως είναι πολύ καλά γνωστό το Ισραήλ διατηρεί στενές σχέσεις με την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και με την Αίγυπτο”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι “η δική μας σαφής και σταθερή θέση είναι ότι στηρίζουμε την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για λύση του Παλαιστινιακού με τη δημιουργία δύο κρατών με ασφαλή σύνορα”.

Αβ. Νεοφύτου: «Η Κύπρος διπλωματικός και ενεργειακός πυλώνας στην περιοχή»

Την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί ένας αξιόπιστος πολιτικός, διπλωματικός και ενεργειακός πυλώνας στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – Μέσης Ανατολής εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τη συνάντηση που είχε στη Βουλή με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Lieberman.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για μια πάρα πολύ εποικοδομητική αλλά και σημαντική συνάντηση κατά την οποία ενημέρωσε τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ για τις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας και την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση σχετικά με το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της.

Σημείωσε ακόμη ότι ανέφερε προς τον ΥΠΕΞ του Ισραήλ το πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει μια σωστή επίλυση του Κυπριακού που θα απαλλάσσει την Κύπρο από οποιαδήποτε προσπάθεια κηδεμονίας από την Τουρκία, θέση με την οποία όπως, είπε, συμφώνησε και ο κ. Lieberman.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών επεσήμανε πως Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται σε μια περιοχή η οποία διακρίνεται από ανασφάλεια και στην οποία οξύνεται η πολιτική κρίση. «Η γειτονιά μας είναι ίσως από τις πιο ασταθείς γειτονιές στον πλανήτη. Ισραήλ και Κύπρος μοιράζονται πολλά. Τις αξίες της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μοιράζονται αξίες που εμείς τις ζούμε στην Ευρώπη αλλά και στον ελεύθερο κόσμο και είμαστε οι δύο χώρες περιτριγυρισμένες από εκατομμύρια πολιτών που ζουν σε μη δημοκρατικά καθεστώτα με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος σε αυτή τη σημαντική γεωστρατηγική θέση μπορεί να γίνει ένας αξιόπιστος πολιτικός, διπλωματικός και ενεργειακός πυλώνας.

Ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε ακόμη πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε συμφωνία σε σχέση με το πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου, «όχι μόνο για την ασφάλεια της περιοχής, αλλά και για την προσπάθεια εκμετάλλευσης των σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σημείωσε επίσης ότι ο κ. Lieberman διατύπωσε εκ νέου την εκτίμηση ότι το 2015 θα είναι ο χρόνος που θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις και πως ο ίδιος συμπλήρωσε πως «παράλληλα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Ερωτηθείς κατά πόσο συζητήθηκε καθόλου το θέμα που αφορά τις πιέσεις που δέχεται η Κυπριακή Δημοκρατία για να τεθεί το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση ένα τέτοιο θέμα και τόνισε πως από τη στιγμή που υπάρχει ξεκάθαρη θέση της ε/κ πλευράς ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, «και σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ανήκουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άρα και τα έσοδα τους και με βάση τα προσυμφωνηθέντα, το πως δηλαδή θα γίνεται η κατανομή των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προς τις δύο οντότητες, θα ισχύει και για τα έσοδα του φυσικού αερίου».

«Άρα το θέμα είναι ξεκάθαρο. Ανήκουν τα κοιτάσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία και είναι ένα κίνητρο κατά την άποψη μου προς την τ/κ κοινότητα να εργαστεί με καλή θέληση για επίλυση του Κυπριακού αλλά και η Τουρκία ν` αφήσει τις απαράδεκτες ενέργειες και με καλή θέληση να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα έσοδα από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε μια ενωμένη Κύπρο ανήκουν σε όλους τους πολίτες» πρόσθεσε καταλήγοντας.
Πηγή
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ