2014-11-06 20:00:14
Φωτογραφία για Επιστολή Λιλλήκα με εισηγήσεις σε Αναστασιάδη και Σαμαρά
Προβληματισμούς και εισηγήσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ενόψει της τριμερούς συνάντησης Κορυφής, καταθέτει σε επιστολή του προς τους δύο άντρες ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Η επιστολή στάλθηκε την περασμένη Δευτέρα. Ο κ. Λιλλήκας, καταθέτει συνοπτικά, κάποιους προβληματισμούς και εισηγήσεις, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης έτσι ώστε από αυτή να προκύψουν αποφάσεις που θα αναχαιτίζουν την τουρκική επιθετικότητα και θα ανατρέπουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Αυτούσια η Επιστολή

Ενόψει της επικείμενης σύσκεψης του Συμβουλίου Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, στη Λευκωσία στις 7 Νοεμβρίου, θεωρώ σκόπιμο και χρήσιμο όπως σας καταθέσω, συνοπτικά, κάποιους προβληματισμούς και εισηγήσεις, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της συζήτησης έτσι ώστε από αυτή να προκύψουν αποφάσεις που θα αναχαιτίζουν την τουρκική επιθετικότητα και θα ανατρέπουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.


Διαπιστώσεις

Η Τουρκία διαχρονικά όταν ανακοινώνει αποφάσεις της τις υλοποιεί. Η ανακοίνωση της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες (σε μελλοντικό χρόνο) στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν πρέπει ούτε μπορεί να υποτιμηθεί ή πολύ περισσότερο να αγνοηθεί. Τα εθνικά προβλήματα είναι αλληλένδετα, το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας είναι κοινό για αυτό και η αντιμετώπιση πρέπει να είναι κοινή, στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης και από κοινού σχεδιασμένης Στρατηγικής. Ο,τι έκανε στο Αιγαίο η Τουρκία τώρα το κάνει στην Κύπρο. Ο,τι στρατηγική εφάρμοσε στην Κύπρο, από τη δεκαετία του '50 εφαρμόζει σήμερα στη Θράκη. Ο,τι με τις νέες ενέργειες της κερδίσει ή επιβάλει στην Κυπριακή ΑΟΖ, ως τετελεσμένο, θα το επιχειρήσει αργότερα και στο Αιγαίο. Η επίθεση αυτή της Τουρκίας έγινε ενώ βρίσκοντο σε εξέλιξη οι διακοινοτικές συνομιλίες και την ώρα που αυτές θα εισέρχοντο στην επόμενη και πιο ουσιαστική τους φάση. Αυτό υποδηλεί τους πραγματικούς της στόχους αναφορικά με τη μορφή  και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού που επιδιώκει. Η εκλογή Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας οδήγησε σε σκλήρυνση των τουρκικών θέσεων και σε όξυνση της επιθετικότητας της. Παρά τις σκιές που δημιουργήθηκαν στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας εντούτοις είναι ξεκάθαρο ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει αναθεωρήσει τα πλάνα της στην περιοχή ως προς το ποια χώρα θεωρεί, ακόμη, ως το στρατηγικό της σύμμαχο. Η αποτυχία της Τουρκίας στην περιφερειακή εξωτερική της πολιτική (αντί μηδενικών προβλημάτων έχει ως αποτέλεσμα πολλαπλά προβλήματα με όλους τους γείτονες της) ενδεχόμενα  θα στρέψει την προσοχή της προς το Αιγαίο και την Κύπρο για να σημειώσει κάποιες επιτυχίες.Στόχοι της Τουρκίας

Με την κίνηση της αυτή η Τουρκία επιδιώκει να πετύχει διάφορους (στρατηγικούς, ενδιάμεσους και επιμέρους) στόχους. Μεταξύ άλλων επιδιώκει:

Να πετύχει το στρατηγικό της στόχο για μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο προμήθειας ΦΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, να διασφαλίσει ότι όλο ή σημαντικές ποσότητες του ΦΑ της λεκάνης της Λεβαντίνης θα διοχετευθεί στην ευρωπαϊκή αγορά με αγωγούς μέσω της Τουρκίας, αναβαθμίζοντας έτσι τη γεωπολιτική της θέση και ρόλο. Την αναγνώριση "διαφοράς" μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Την επιβολή του ζητήματος των υδρογονανθράκων ως ένα πρόσθετο κεφάλαιο στις διακοινοτικές συνομιλίες. Με τον τρόπο αυτό να μετατρέψει το ζήτημα των υδρογονανθράκων από κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε δικοινοτική διαφορά. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων όμηρο της λύσης και κατ´ επέκταση της Τουρκίας. Επανάληψη των συνομιλιών υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.Στρατηγική αντίδρασης

Η Στρατηγική αντίδρασης μας θα πρέπει να αποσκοπεί:

Στην διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών και αποτροπή δημιουργίας νέων τετελεσμένων που στη συνέχεια η Τουρκία θα αξιοποιήσει ως συστατικά στοιχεία της λύσης. Το παράδειγμα της ανακήρυξης του ψευδοκράτους  που, δεν έχει μεν αναγνωριστεί αλλά, έγινε αποδεκτό ότι θα αποτελεί το ένα εκ των "δύο Συνιστώντων κρατών" που θα συνδημιουργήσουν  το "νέο συνεταιριστικό κράτος της Ενωμένης Κύπρου" δεν πρέπει να επαναληφθεί. Στη διασφάλιση της ικανότητας και δυνατότητας μας να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ  το ταχύτερο δυνατό.Για να επιτευχθούν οι πιο πάνω στόχοι θα πρέπει να εξαναγκαστεί η Τουρκία να αναθεωρήσει και να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς της. Οι αποφάσεις καταδίκης της Τουρκίας από μέρους της Ε.Ε. ή των Η.Ε., οι δηλώσεις σημαντικών χωρών περί αναγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι χρήσιμες για ενίσχυση του πολιτικο-νομικού μας οπλοστασίου αλλά δεν είναι ικανές να οδηγήσουν στο ποθητό αποτέλεσμα.

Η ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών θα επιτευχθεί όταν:

Η Τουρκία έχει πραγματικό πολιτικό και οικονομικό κόστος από τις ενέργειες της. Όταν το ζήτημα καταστεί ευρωπαϊκό και περιφερειακό πρόβλημα που επηρεάζει τα συμφέροντα της  Ε.Ε.  και των Κρατών-Μελών της όπως και χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Όταν η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ πεισθούν ότι Ελλάδα και Κύπρος μαζί είναι αποφασισμένες να δράσουν αποφασιστικά για την προάσπιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έτσι ώστε να αναλάβουν προληπτικές αλλά και ουσιαστικές πρωτοβουλίες προς την Τουρκία πιέζοντας την να εγκαταλείψει μιαν επικίνδυνη (για τα δικά τους συμφέροντα) πολιτική τυχοδιωκτισμού. Κανένας δεν θα ήθελε ακόμα μια πηγή έντασης, αστάθειας και ενδεχόμενα ανάφλεξης, στην ήδη φλεγόμενη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα όταν μια τέτοια η εξέλιξη θα αποδυναμώσει τη Δυτική Συμμαχία και θα την οδηγήσει σε εσωτερική ρήξη.Εισηγούμαι, λοιπόν, όπως από τη σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής προκύψουν, μεταξύ άλλων οι ακόλουθες αποφάσεις:

Η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου και θα προασπίσει και τα δικά της εθνικά ζωτικά συμφέροντα στην περιοχή. Συσταθεί Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Διπλωματών η οποία σε συνεργασία με τις δυο Κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις θα σχεδιάσει Μέτρα Ισοδυνάμου Στρατηγικού Αποτελέσματος. Θα προβλέψει και θα καταγράψει τις επόμενες κινήσεις και ενέργειες της Τουρκίας και την αντίδραση μας σε κάθε περίπτωση με τρόπο που θα προκαλείται στην Τουρκία ίσης αξίας συνέπεια. Έτσι θα είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι με εναλλακτικά σενάρια αντίδρασης. Για παράδειγμα: τι κάνουμε στην περίπτωση που η Τουρκία παραγγείλει την κατασκευή μιας δικής της πλατφόρμας και σε μερικούς μήνες την εγκαταστήσει σε κάποιο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ; Πως αντιδρούμε προληπτικά για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη; Αν δεν μπορέσουμε να την αποτρέψουμε πως αντιδρούμε στην εγκατάσταση της Πλατφόρμας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ; Αν δεν εργαστούμε με αυτή την προσέγγιση, τότε θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε υπό καθεστώς πανικού με αναποτελεσματικούς αυτοσχεδιασμούς. Αξιοποίηση της ιδιότητας μας ως Κράτος-Μέλος της ΕΕ για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και άλλου πολιτικού κόστους στην Τουρκία. Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της Ε.Ε. απαιτούν τη θετική ψήφο της Κύπρου και Ελλάδας. Δεν επανερχόμαστε στις συνομιλίες αν η Τουρκία δεν ακυρώσει τις αποφάσεις της και δεν αναγνωρίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Επανέναρξη των συνομιλιών, εώς σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη και μειονεκτική θέση με την άσκηση αφόρητων πιέσεων προς την πλευρά μας, για να ικανοποιήσουμε τις πλέον ακραίες απαιτήσεις της Τουρκίας προκειμένου να μην επαναλάβει τις επιθετικές της ενέργειες. Τι θα πράξουμε για παράδειγμα, αν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ θα διεξάγονται συνομιλίες, η Τουρκία επανέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ; Θα αποχωρήσει ξανά ο Πρόεδρος από τις συνομιλίες;Τέλος, πιστεύω ακράδαντα πως (με δεδομένη την τουρκική πολιτική, τους στόχους που η Τουρκία επιδιώκει να πετύχει, την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής που ακολουθούμε από το 1974 να πετύχει την ανατροπή των κατοχικών δεδομένων και να επανενώσει την Κύπρο) επιβάλλεται η χάραξη μιας ολοκληρωμένης, συνθέτης διεκδικητικής Στρατηγικής ικανής να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να τερματίσει την κατοχή και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/177667/epistoli-lillika-me-eisigiseis-se-anastasiadi-kai-samara#sthash.oMCRFjwH.dpuf
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ