2014-11-07 09:47:07
Φωτογραφία για Nέος κανονισμός προώθησης αγροτικών προϊόντων σε ευρωπαϊκή αγορά και τρίτες χώρες
Δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, μετά την επίσημη έγκρισή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη, ο νέος Κανονισμός (EE) αριθ. 1144/2014 που αφορά την προώθηση των αγροτικών προϊόντων. Με το νέο Κανονισμό έχουμε αύξηση κονδυλίων, διεύρυνση των επιλέξιμων προϊόντων, κατάργηση της εθνικής συμμετοχής με αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής χρηματοδότησης σε 70-85%. Ο νέος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2015. Με κεντρικό σύνθημα «Enjoy, it´s from Europe» (Απόλαυσέ το, είναι ευρωπαϊκό), η νέα πολιτική έχει ως στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες του κλάδου να εισέλθουν στις διεθνείς αγορές ή να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους σε αυτές, και να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ευρωπαίοι γεωργοί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η νέα πολιτική προώθησης αγροτικών προϊόντων φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για άνοιγμα σε νέες αγορές και διαφοροποίηση των εμπορικών εταίρων
. Αναφερόμενος στο νέο Κανονισμό ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη κ. Phil Hogan, δήλωσε «Ένα από τα πλεονεκτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ποιότητα και η ποικιλία των αγρο-διατροφικών της προϊόντων. Βλέπουμε ότι υπάρχει σταθερή ανάπτυξη στις εξαγωγές μας τα τελευταία χρόνια -110 δισ. ευρώ- και είμαι αισιόδοξος ότι ο αγρο-διατροφικός τομέας μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον, είμαι πεπεισμένος ότι το νέο καθεστώς προώθησης και ο τριπλασιασμένος προϋπολογισμός του (μέχρι 200 εκατ. ευρώ ετησίως), θα ενισχύσουν τη μεσοπρόθεσμη ικανότητα της ΕΕ να βρει νέες αγορές, να διαφοροποιήσει τις υπάρχουσες και να εξηγήσει τους καταναλωτές εντός της Ευρώπης αλλά και σε όλο τον κόσμο τα πρότυπα, τις σπουδαίες παραδόσεις και τη πολυμορφία των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ».

Προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης μπορούν να προτείνουν επαγγελματικές ή διεπαγγελματικές οργανώσεις (όπως και στον προηγούμενο Κανονισμό), αλλά και οργανώσεις παραγωγών ή ενώσεις παραγωγών, καθώς και φορείς του αγροτοδιατροφικού τομέα. Ο νέος Κανονισμός εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο προώθησης των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη το πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον, που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Παράλληλα, αυξάνει σταδιακά, και σημαντικά, τα διατιθέμενα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία από 61,5 εκατ. ευρώ το 2013 θα ανέλθουν στα 200 εκατ. ευρώ έως το 2020.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, καταργείται η εθνική χρηματοδότηση ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα ποσοστά της κοινοτικής χρηματοδότησης σε 70% για τα απλά προγράμματα που παρουσιάζονται από έναν οργανισμό από ένα κράτος μέλος, σε 80% για τα πολυεθνικά προγράμματα των κρατών μελών που αφορούν τις τρίτες χώρες και σε 85% για μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων. Τα παραπάνω ποσοστά αυξάνονται κατά επιπλέον 5% για τα προγράμματα που προτείνονται από οργανισμούς κρατών μελών, που βιώνουν δημοσιονομική κρίση (Πορτογαλία, Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία κ.α.).

Με το νέο Κανονισμό ακόμα ενισχύεται ένα ευρύτερο φάσμα επιλέξιμων προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων και μεταποιημένων προϊόντων, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά). Συγκεκριμένα οι ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης μπορεί να καλύπτουν τα ακόλουθα προϊόντα:

1) Τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I της Συνθήκης της ΣΛΕΕ εκτός του καπνού

2) τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο παράρτημα I του παρόντος κανονισμού, που είναι τα εξής:

α) μπίρα,

β) σοκολάτα και παράγωγα προϊόντα,

γ) προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζαχαρώδη παρασκευάσματα και προϊόντα μπισκοτοποιίας,

δ) ποτά με βάση εκχυλίσματα φυτών,

ε) ζυμαρικά,

στ) αλάτι,

ζ) φυσικά κόμμεα και ρητίνες,

η) πολτός μουστάρδας,

θ) γλυκό καλαμπόκι,

ι) βαμβάκι.

3) τα αλκοολούχα ποτά με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ