2014-11-07 15:09:26
Φωτογραφία για Stratfor: Τι «κρύβεται» πίσω από το φθηνό πετρέλαιο
Τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα και ο ρόλος των ΗΠΑ, του ΟΠΕΚ και της Σαουδικής Αραβίας. Γιατί καταγράφεται «αδυναμία» περιορισμού της παραγωγής. Οι προβλέψεις για τις τιμές. Κερδισμένοι και χαμένοι από τις εξελίξεις.

Από τα μέσα Ιουνίου, η τιμή του Brent έχει μειωθεί πάνω από 25%, υποχωρώντας στα 82 δολάρια το βαρέλι έναντι του υψηλού των 115 δολαρίων, με αποτέλεσμα οι παγκόσμιοι παραγωγοί πετρελαίου να ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι τιμές να παραμείνουν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015. Η ανησυχία αυτή, μάλιστα, οδήγησε αρκετές επενδυτικές τράπεζες να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές του πετρελαίου στο άμεσο μέλλον.

Σε νέα του ανάλυση, το Stratfor αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν στην πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού καθώς και στις επιπτώσεις για τις παγκόσμιες οικονομίες, εξετάζοντας τις δομικές αλλαγές στην αγορά πετρελαίου και ιδιαίτερα την αύξηση της προσφοράς και τη μείωση της ζήτησης, καθώς και τις χώρες που βρίσκονται σε πλεονεκτική ή μειονεκτική θέση από την αλλαγή αυτή.


Το Stratfor θεωρεί πως η προσφορά πετρελαίου θα παραμείνει υψηλή καθώς η παραγωγή ενέργειας στη Βόρεια Αμερική θα αυξάνεται και οι χώρες του OPEC εξακολουθούν να διστάζουν ή να μην μπορούν να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή τους. Επιπλέον, βραχυπρόθεσμα, η κινεζική οικονομική επιβράδυνση και η στασιμότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας θα περιορίσουν την προοπτική αύξησης στη ζήτηση πετρελαίου. Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη μια ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών στα προηγούμενα επίπεδά τους.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ