2014-11-07 15:09:30
Φωτογραφία για Μήνυμα από Ελλάδα και Κύπρο: Κοινά μέτρα κατά των τουρκικών προκλήσεων
Οικονομικά και πολιτικά μηνύματα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό έστειλαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησαν στη Λευκωσία, μετά τις διευρυμένες επαφές όπου τέθηκαν επί τάπητος οι πιθανές ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ «Η Ελλάδα, πρώτα ο Θεός, βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, στον απόηχο του Eurogroup της Πέμπτης, όπου οι ευρωπαίοι εταίροι τάχθηκαν γενικά υπέρ μιας γραμμής στήριξης για τη μετά μνημόνιο εποχή, αλλά με όρους και επιτήρηση.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, εκφράζοντας την πίστη πως κατ' αυτόν τον τρόπο η χώρα μας θα ενισχυθεί τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά.

Παράλληλα, σε μια έμμεση βολή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου θα ήταν πολύ πιο δύσκολη αν είχαν επιλέξει να απομακρυνθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.


Σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε το αρραγές μέτωπο και το κλίμα συναντίληψης Αθηνών - Λευκωσίας.

Εξήρε μάλιστα και τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων της Κύπρου για τις γόνιμες και τεκμηριωμένες προτάσεις που του παρουσίασαν, μέσα σε κλίμα ενότητας.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την απόφαση Αναστασιάδη να «παγώσει» τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ενώ όσον αφορά τις περαιτέρω κινήσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα είπε ότι αυτές θα ανακοινώνονται στον κατάλληλο χρόνο και στο κατάλληλο κλίμα.

Σε ερώτηση αν θα ανακηρυχθούν ΑΟΖ στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου αύριο Σάββατο στο Κάιρο, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και αυτό που έχει σημασία είναι οτι οι τρεις χώρες δημιουργούν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

«Οι υδρογονάνθρακες ανήκουν στο κράτος της Κύπρου και όταν αξιοποιηθούν από τα έσοδά τους θα επωφεληθούν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της Κύπρου. Αυτό το ξεκαθαρίζω και στην Τουρκία και στους Τουρκοκυπρίους, τόνισε από την πλευρά του ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

«Δεν είμαστε εμείς που προκαλέσαμε. Οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι αναίτιες» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

Το απόγευμα, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν μαζί στο Κάιρο για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ