2014-11-07 20:56:51
Φωτογραφία για Πάτρα: Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων Ευθύμιου Λέκκα και Γεράσιμου Παπαδόπουλου για τον σεισμό στο Αίγιο
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε o διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για το σεισμό του Αιγίου. Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού ο σεισμός ήταν εντάσεως 4,8 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 18 χιλιόμετρα και σε απόσταση πέντε χιλιόμετρων βορειανατολικά του Αίγιου.

Ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι με τα στοιχεία που έχει μέχρι ώρας, πρόκειται για συνηθισμένη σεισμική δραστηριότητα, δεδομένου ότι οι μετασεισμοί που έχουν καταγραφεί είναι λίγοι.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ρωτήθηκε από το thebes εάν το ρήγμα που «έδωσε» τον σεισμό είναι το ίδιο με αυτό του καταστροφικού σεισμού του 1995 και απάντησε πως αυτό δεν μπορεί να το ξέρει ακόμη. Ωστόσο σημείωσε ότι στην περιοχή του Κορινθιακού, όπου σημειώθηκε η δόνηση, υπάρχουν πολλά ρήγματα τα οποία «δίνουν» κατά καιρούς σεισμούς.

Όσο για την ένταση του φαινομένου, που τρόμαξε τους κατοίκους του Αιγίου, το απέδωσε στο γεγονός ότι το επίκεντρο ήταν πολύ κοντά – μόλις πέντε χιλιόμετρα – από την πόλη.


Ευθύμιος Λέκκας: "Δεν ξέρουμε ακόμα το ακριβές ρήγμα, αλλά δεν ανησυχούμε"

Καθησυχαστικός και, ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογία Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τον σεισμό που αναστάτωσε το απόγευμα την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια με νέους ισχυρούς σεισμούς ενώ δεν υπάρχει σχέση με τον πρωινό σεισμό της Κεφαλονιάς.

Μέχρι τώρα (20:00) οι σεισμολόγοι δεν έχουν εντοπίσει επ΄ ακριβώς το ρήγμα που έδωσε τη δόνηση καθώς, θεωρούν, ότι είναι μικρό. «Δεν έχει πάντως τη δυνατότητα να δώσει μεγαλύτερους σεισμούς. Η περιοχή είναι σεισμογενής και σε αυτή τη δραστηριότητα φαίνεται πως εντάσσεται και η συγκεκριμένη δόνηση», σχολιάζει.

Όπως εξηγεί επίσης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός καθώς είχει μικρό εστιακό βάθος.

Πάντως οι αρχές, πολιτικές και επιστημονικές, είναι σε ετοιμότητα με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν το φαινόμενο.

Μάλιστα, πριν από λίγο, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας επικοινώνησε με τον κ. Λέκκα θέτοντας στη διάθεσή του κάθε βοήθεια που μπορεί να χρειαστεί.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ