2014-11-12 22:32:28
Φωτογραφία για Το ευρωπαϊκό ρομπότ Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P! (βίντεο - φωτ.)
To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta νωρίτερα και, μετά από κάθοδο επτά ωρών, η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) - Η αποστολή του μικρού ρομπότ είναι να συλλέξει δείγματα με την ελπίδα ότι αυτά θα δώσουν στους επιστήμονες πληροφορίες για την προέλευση του ηλιακού συστήματος και την εμφάνιση της ζωής στη Γη. 

Το hashtag στο twitter: #CometLanding

Το βίντεο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) με τους πανηγυρισμούς για την προσεδάφιση:

Αναλυτικά:

Έπειτα από μια δεκαετή Οδύσσεια στο Διάστημα, το ευρωπαϊκό σκάφος Rosetta έγινε η πρώτη αποστολή που κατάφέρνει να αγγίξει έναν κομήτη, ένα αρχέγονο παγάκι από τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος. Το Rosetta, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2004 και κινείται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P απο τον Αύγουστο, απελευθέρωσε το ρομπότ Philae το πρωί της Τετάρτης. Το σήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχημένη προσεδάφισή της συσκευής έφτασε επτά ώρες αργότερα, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.


Οι πρώτες εικόνες από την επιφάνεια αναμένονται σε περίπου δύο ώρες. Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, οι επικοινωνίες καθυστερούν μισή ώρα.

Φιλαί και Ροζέτα

Το Philae, το οποίο έχει μέγεθος πλυντηρίου και βάρος 110 κιλά, παίρνει το όνομα του νησιού Φιλαί στο Νείλο. Εκεί βρέθηκε ένας οβελίσκος που, μαζί με τη διάσημη Στήλη της Ροζέτας, επέτρεψε την αποκρυπρογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών.

Το ρομπότ θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των κομητών.

Το μητρικό σκάφος Rosetta λειτουργεί ως αναμεταδότης για την ραδιοεπαφή του ρομπότ με τη Γη.

Μετά την αποδέσμευσή της, η συσκευή δεν είχε τρόπο να αλλάξει πορεία -ουσιαστικά εκτέλεσε μια αργή ελεύθερη πτώση υπό την επήρρεια του ασθενούς βαρυτικού πεδίου του κομήτη.

Όμως το έδαφος στην περιοχή προσεδάφισης είναι ανώμαλο, και το ρομπότ κινδύνευσε να χτυπήσει σε αιχμηρά βράχια, να κατρακυλήσει σε πλαγιά ή να χαθεί σε χαράδρα.

Προφανώς όμως κατάφερε να ακουμπήσει την επιφάνεια χωρίς να αναπηδήσει, και αγκιστρώθηκε στο έδαφος με βίδες και δύο καμάκια.

Βλάβη παρουσίασε όμως ο προωστήρας που υπάρχει στην κορυφή της συσκευής και θα ενεργοποιούνταν κατά την πρώτη επαφή για να τη σπρώχνει από πίσω μέχρι να μπορέσει να στερεωθεί.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι, παρά το ρίσκο, έχουμε ακόμα μια πιθανότητα επιτυχίας της τάξης του 75%, όπως το υπολογίζαμε και πριν» είχε πει νωρίτερα στους δημοσιογράφους από το Ντάρμσταντ ο Φρεντ Γιάνσεν, μάνατζερ της αποστολής.

Κατά τη διάρκεια της καθόδου το Philae επρόκειτο να μεταδώσει εικόνες του σημείου προσεδάφισης καθώς πλησιάσει το έδαφος καθώς και μια πανοραμική εικόνα από επτά κάμερες τοποθετημένες γύρω από την κορυφή του.

Κατασκευασμένο από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη γερμανική διαστημική υπηρεσία DLR, το Philae φέρει εννέα όργανα, καθώς και ένα τρυπάνι που μπορεί  να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών για τη συλλογή δειγμάτων.

Τα όργανα θα μετρήσουν την πυκνότητα και τις θερμικές ιδιότητες της επιφάνειας, θα αναζητήσουν περίπλοκα οργανικά μόρια, και θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του κομήτη με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο -ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.

  Πληροφορίες: bbc.com, in.gr, reuters.com

- See more at: http://left.gr/news/eyropaiko-skafos-rosetta-prosedafistike-ston-komiti-67p#sthash.Kf0Se5N9.dpuf
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ