2014-11-19 09:28:45
Φωτογραφία για Ασφαλιστικός φάκελος Υγείας και κάρτα για όλους. Τι είναι, τι θα ελέγχει
Έρχονται μεγάλες αλλαγές σχετικά με τα βιβιλιάρια υγείας. Αντικατάσταση του βιβλιαρίου υγείας με κάρτα. Αυτό σημαίνει ψηφιοποίηση του φακέλου του ασθενή ο οποίος είναι on line, λειτουργεί ήδη σε ασφαλές περιβάλλον, όπως το Taxis και περιέχει στοιχεία από όλες τις παροχές που έχουν γίνει από το 2013.

Όλες τις εξετάσεις, ιατρικές πράξεις, επισκέψεις, φάρμακα και ιατροτεχνολογικά υλικά έχει αποζημιώσει ο Οργανισμός τα τελευταία δύο χρόνια.

Κάθε συνταγή ή παραπεμπτικό που χορηγείται περνά αυτόματα στο σύστημα, επιτρέποντας στη διοίκηση του Οργανισμού να παρακολουθεί τις υπερβάσεις σε πραγματικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτόν καθίσταται εύκολος ο έλεγχος των γιατρών.

Χρονοδιάγραμμα

Από την 1η Ιανουαρίου 2015, πρόσβαση στον προσωπικό του φάκελο θα έχει κάθε ασφαλισμένος, χρησιμοποιώντας τον κλειδάριθμό του για το ΤAXISnet και το ΑΜΚΑ (τώρα πρόσβαση έχουν ελάχιστοι πιστοποιημένοι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ και του υπ. Υγείας).


Το επόμενο βήμα θα είναι η κάρτα ασφάλισης υγείας, που θα αποτελεί το «διαβατήριο» του ασφαλισμένου στο δίκτυο των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ. Χωρίς αυτήν, ο γιατρός δεν θα γράφει φάρμακα και παραπεμπτικά και τα φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα, εργαστήρια δεν θα εκτελούν συνταγές.

Ο Φάκελος Ασφάλισης Υγείας θα αποτελέσει τη βάση και για έλεγχο εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο που σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα έχει τη δυνατότητα να «κόβει» μη αναγκαίες, με βάση επιστημονικά δεδομένα, εξετάσεις-πράξεις πριν αυτές εκτελεστούν.

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, κατά την παρουσίαση του Φακέλου Ασφάλισης Υγείας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των συμφερόντων των ασφαλισμένων» και πρόσθεσε ότι θα επιφέρει «αυτόματη μείωση της προκλητής συνταγογράφησης στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις». «Σήμερα, το σύστημα είναι ανοιχτό από παντού», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός και τόνισε ότι με το ΑΜΚΑ και μόνο ο κάθε πάροχος μπορεί να γράφει ό,τι θέλει, χωρίς να το γνωρίζει ο ασθενής.

Με τη λειτουργία του «φακέλου» πλέον ο έλεγχος γίνεται σε σχέση με τον ασθενή, γεγονός που μπορεί να συγκρατήσει το γιατρό από ενδεχόμενη υπερσυνταγογράφηση, ενώ με την πρόσβαση στον προσωπικό του «φάκελο» θα μπορεί ο ίδιος ο ασφαλισμένος να ελέγχει, εάν του έχουν χρεωθεί υπηρεσίες που δεν έχει λάβει. Με την κάρτα ασφαλισμένου ο γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφεί εν αγνοία του κατόχου της.

Υπερβολική ζήτηση

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο διευθυντής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Θεοφάνης Ρηγάτος, παρουσίασε παραδείγματα υπερβολικής ζήτησης ιατρικών πράξεων: Οφθαλμίατρος στην Πελοπόννησο έγραψε σ’ έναν ασφαλισμένο οκτώ φορές σε διάστημα εννέα μηνών «πακέτο» με πολλαπλές ιατρικές πράξεις με αιτιολογία πάθησης το γλαύκωμα και σε άλλον ασφαλισμένο έξι φορές σε διάστημα έξι μηνών «πακέτο» πράξεων με αιτιολογία πάθησης τη μυωπία.

Παθολόγος στην Αθήνα με δαπάνη εξαμήνου στον ΕΟΠΥΥ 150.000 ευρώ έγραψε σε μία μόνο ημερομηνία για έναν ασθενή δέκα εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα άνω κοιλίας και θυρεοειδούς, μαστογραφία και τρίπλεξ με αιτιολογίες: Αναιμία, αρθραλγία, υποθυρεοειδισμό, κοιλιακό άλγος, βρογχοκήλη, μαστοπάθεια και ίλιγγο. Και καρδιολόγος στη Μακεδονία με δαπάνη εξαμήνου 156.000 ευρώ, έγραψε για ένα 12χρονο παιδί με διάγνωση «συστολικό φύσημα», τρίπλεξ καρδιάς, τρίπλεξ αορτής, ραδιοηλεκτροκαρδιογράφημα και ηλεκτροκαρδιογράφημα προ...δοκιμασίας κοπώσεως. Η υπερσυνταγογράφηση έως πρότινος «έβγαινε στην επιφάνεια», έπειτα από εντοπισμό των πρωταθλητών γιατρών στη δαπάνη και έλεγχο της συνταγογραφίας τους. Με το φάκελο ασφαλισμένου το σύστημα ελέγχου αλλάζει σε «ασθενοκεντρικό» και γίνεται πιo άμεσο.

Πηγή: madata
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ