2014-12-30 12:14:40
Φωτογραφία για «ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ» ΤΟ ΚΥΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ ΕΝΩ Η ΤΡΟΪΚΑ ΖΗΤΑ..
Συμμόρφωση σε νέα μέτρα ή πιστωτική ασφυξία

Πιστοί στην …παράδοση οι οδηγοί συνωστίζονται στις εφορίες για την κατάθεση των πινακίδων τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Μέχρι και χθες την απόφαση να αποσύρουν τα οχήματά τους από την κυκλοφορία είχαν λάβει περίπου 100.000 οδηγοί ενώ στις δύο εργάσιμες που απομένουν, σήμερα και αύριο, οι εφορίες αναμένεται να μαζέψουν περί τις 25.000 - 30.000 πινακίδες επιπλέον.

Ακόμη και αν ο αριθμός των ακινητοποιήσεων διαμορφωθεί στις 120-130.000 οχήματα η φετινή «επίδοση» θα είναι αισθητά καλύτερη σε σχέση με αυτό που συνέβη το 2012 και το 2013. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, οι καταθέσεις είχαν ξεπεράσει και τις 200.000 πινακίδες ανά έτος.

Να σημειωθεί ότι στο τέλος του έτους, λήγει η ρύθμιση που επιτρέπει σε όσους οδηγούς καταθέτουν τις πινακίδες, να τις πάρουν πίσω μεσούσης της χρονιάς πληρώνοντας τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος του έτους
. Η ρύθμιση είχε ημερομηνία λήξεως την 31η Δεκεμβρίου ενώ παρά τα όσα αναμένονταν, η σχετική τροπολογία για την παράταση δεν κατατέθηκε στη Βουλή. Έτσι, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όποιος καταθέτει πινακίδες και αποφασίσει να τις πάρει πίσω μέσα στο 2015, θα χρειαστεί να πληρώσει ολόκληρο το ποσό των τελών. Όποιος δεν πληρώσει τα τέλη, θα καταβάλλει τα διπλά.

Για την τελευταία στιγμή άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Εκτιμάται ότι υπολείπονταν περισσότερες από δύο εκατομμύρια πληρωμές για το τελευταίο τριήμερο του έτους που σημαίνει ότι οι συναλλαγές ανά ημέρα θα πρέπει να ξεπερνούν τις 600.000 προκειμένου να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών. Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει παράταση. Βέβαια, και πέρυσι κάτι αντίστοιχο γινόταν και τελικώς η παράταση ανακοινώθηκε αφού έκλεισαν οι τράπεζες την 31η Δεκεμβρίου του 2013. 

Συμμόρφωση σε νέα μέτρα ή πιστωτική ασφυξία

Στο μεταξύ, περιθώριο 40 ημερών, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δίνει η τρόικα για να επιστρέψει η νέα Ελληνική Κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου και να δεσμευτεί για νέα σκληρά μέτρα. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα κινδυνέψει ξανά με πιστωτική ασφυξία.

Παρά την γραμμή της ουδετερότητας που επέλεξαν χθες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με εξαίρεση τον Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε που ξεκαθάρισε ότι περιμένει από την νέα Κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα, το σκηνικό για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο.

Οι εκπρόσωποι των επίσημων δανειστών μας τόνιζαν ότι αν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η νέα Κυβέρνηση δεν θελήσει να διαπραγματευτεί ή διολισθήσει σε μια σειρά διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων τότε τα πράγματα θα γίνουν ανεξέλεγκτα.

Χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος  δεν θα εκταμιευτεί και η δόσης των 7,2 δις ευρώ και άρα θα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις του χρέους για το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι οποίες φτάνουν τα 4,5 δις ευρώ. Χωρίς την έκθεση της τρόικας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δεν θα υπάρξει και η έγκριση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL) η οποία ως γνωστό θα ήταν το «δίχτυ ασφαλείας» για την σταδιακή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Με δεδομένο ότι το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε χθες το 9% η Ελλάδα θα μπορεί το επόμενο διάστημα να δανειστεί μόνο μέσω των εντόκων γραμματίων. Το ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που βρίσκονται σε κυκλοφορία ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οποία καταλήγουν ως εγγυήσεις έναντι παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες.

 Ντράγκι: Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει ρευστότητα

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στην Ελλάδα έχει διαμηνύσει από τον περασμένο Οκτώβριο ότι χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει ρευστότητα. Ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ εννοούσε την μακροπρόθεσμη ρευστότητα που έχει διαθέσει προς τις ελληνικές τράπεζες, περίπου 45 δις ευρώ, με εγγυήσεις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Στην παρούσα φάση η Ελληνικές τράπεζες έχουν την διασφάλιση ότι μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου θα ενισχύουν την ρευστότητας τους με δάνεια από την ΕΚΤ.  Χωρίς την ρευστότητα αυτή οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες ουσιαστικά «παγώνουν» αφού η εναλλακτική λύση, ο δανεισμός από το χρηματοδοτικό εργαλείο παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) έχει περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης

Ανοιχτή γραμμή Στουρνάρα-Χαρδούβελη

Στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι και την ολοκλήρωση των εκλογών και του σχηματισμού νέας Κυβέρνησης είναι σαφές ότι υπουργός οικονομικών ήταν και παραμένει ο Γκίκας Χαρδούβελης.  Σε συνεργασία με τον άτυπο διαπραγματευτή, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα θα βρίσκονται σε επαφή με την τρόικα για να προετοιμάζουν το έδαφος της νέας διαπραγμάτευσης με τους επίσημους δανειστές. 

Ο κ. Χαρρδούβελης θα έχει και το άχαρο ρόλο την επομένη των εκλογών, την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου να πρέπει να παρουσιαστεί στο Eurogroup στις Βρυξέλλες χωρίς να έχει πίσω του Κυβέρνηση και άρα συγκεκριμένη πολιτική γραμμή για το θέμα της Ελλάδας. Ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το ενδεχόμενο νέας παράτασης. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σχεδιασμός για την πορεία της χώρας από την 1η Μαρτίου. Με αυτό το δεδομένο ιδιαίτερη σημασία αποκτούν δύο ημερομηνίες: Η Σύνοδος Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.  Η πίεση που θα αντιμετωπίσει η Ελληνική κυβέρνηση στις δύο αυτές συνεδριάσεις θα είναι σημαντική καθώς θα εκκρεμεί η απόφαση για το πως θα πορευτεί η χώρα από το Μάρτιο και μετά ''The New Daily Mail'' 

με πληροφορίες από το «Enikonomia» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ