2015-01-05 14:30:03
Φωτογραφία για ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Γερμανία: Στόχος σταθερή ευρωζώνη με όλα τα μέλη

Η συνθήκη προβλέπει ότι η ένταξή στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιντχαρντ, κληθείσα να σχολιάσει δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε στη σημερινή ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων, όπου η εκπρόσωπος αφού αρνήθηκε να σχολιάσει «φήμες και εικασίες», επανέλαβε τη θέση της Κομισιόν, η οποία όπως είπε εκφράστηκε στις 29 Δεκεμβρίου από τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος επίτροπος αμέσως μετά και την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια εκλογής ΠτΔ από τη βουλή είχε δηλώσει ότι μέσω των πρόωρων εκλογών ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για άλλη μία φορά για το μέλλον του, ενώ είχε προσθέσει: «Μια ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και μια ευρεία στήριξη των Ελλήνων ψηφοφόρων και των πολιτικών αρχηγών για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα είναι ουσιώδεις, ώστε η Ελλάδα να ευημερήσει ξανά εντός της Ευρωζώνης».


Σύμφωνα με την εκπρόσωπο, η Επιτροπή παραμένει στη δήλωση αυτή και αναμένει τα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει πρόνοια στη συνθήκη για έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη, απάντησε ότι το άρθρο 240 παράγραφος 3 αναφέρει ότι η ένταξη στην Ευρωζώνη είναι αμετάκλητη. Το ευρώ δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, άντεξε στην κρίση δείχνοντας τη δύναμή του, είπε, ενώ υπενθύμισε ότι από την 1 Ιανουαρίου η Ευρωζώνη με την ένταξη της Λιθουανίας μετράει 19 μέλη και προέβλεψε ότι θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον. Τέλος, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, αν και ρωτήθηκε, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Γερμανία: Στόχος σταθερή ευρωζώνη με όλα τα μέλη

Να χαμηλώσει τους τόνους και τη συζήτηση που δημιουργήθηκε για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ μετά το Σαββατιάτικο δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel επιχείρησε σήμερα, Δευτέρα, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι η κυβέρνησή της Γερμανίας δεν έχει αλλάξει θέση σχετικά με το εάν είναι επιθυμητή ή όχι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επιμένοντας ότι η γερμανική πολιτική πάντα είχε στόχο τη σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης χωρίς να απολεσθεί κανένα μέλος της. «Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ. «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό», προσέθεσε ο Ζάιμπερτ και υπογράμμισε ότι εάν όλα τα μέλη της ευρωζώνης τηρήσουν τις συμφωνίες των τελευταίων ετών, η ευρωζώνη θα ενισχυθεί έχοντας όλα τα υφιστάμενα μέλη της.

Ερωτηθείς στην ίδια ενημέρωση Τύπου αν η ευρωζώνη θα μπορούσε να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη έχει θεσπίσει νέους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση μιας «διάχυσης». 

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ