2015-01-20 08:12:55
Φωτογραφία για Τουρκία: Προήδρευσε του υπουργικού συμβουλίου αντί του πρωθυπουργού ο Ερντογάν
REUTERS/HANDOUT

Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην προεδρία, ο Ερντογάν σκοπεύει να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο τέσσερις ή πέντε φορές ως τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, αντί του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου που καθόταν δίπλα του προκαλώντας πολλά σχόλια στις ιστοσελίδες κοινωνική δικτύωσης.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κατήγγειλε τον Ερντογάν για απολυταρχισμό.

«Αυτό το τετελεσμένο γεγονός του Ερντογάν είναι μια γενική πρόβα του προεδρικού συστήματος το οποίο ελπίζει να επιβάλει μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2015», δήλωσε ο Αϊκάν Ερντεμίρ βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

«Στο παρελθόν, ο πρόεδρος προήδρευε του (υπουργικού) συμβουλίου σε περιπτώσεις μεγάλης πολιτικής κρίσης», πρόσθεσε.

Πρόκειται για μια προσβολή στον πρωθυπουργό, επεσήμανε από την πλευρά του ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).


Η άβολη θέση του Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε τον γύρο των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, με πολλούς να αναρτούν μια φωτογραφία που τον δείχνει μόνο του στο τραπέζι όπου γίνεται το υπουργικό συμβούλιο με μοναδική συντροφιά ένα ποτήρι πορτοκαλάδα.

«Η φωτογραφία αυτή θυμίζει ένα παιδί από το οποίο ο πατέρας του έχει πάρει το παιχνίδι του», σχολίασε σαρκαστικά κάποιος στο Twitter.

Αυτή η πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου είναι σπάνια, όχι όμως πρωτοφανής. Το Σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο της Τουρκίας, οι εξουσίες του οποίου είναι εν πολλοίς τυπικές, το δικαίωμα να προεδρεύει στο υπουργικό συμβούλιο αντί του πρωθυπουργού.

Πριν από τον Ερντογάν πέντε Τούρκοι πρόεδροι έχουν κάνει το ίδιο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, ο τελευταίος εκ των οποίων ήταν ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ το 2000.

Όμως στην περίπτωση του Ερντογάν η κίνηση αυτή έχει μεγαλύτερο συμβολισμό. Αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, καθώς ο κανονισμός του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δεν θα του επέτρεπε να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο Ερντογάν πάντα υπογράμμιζε ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε «γλάστρα», αλλά έλεγε ότι θα γίνει «ένας πρόεδρος που ιδρώνει» και άρα θα διατηρούσε τα ηνία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με μια πηγή που πρόσκειται στην προεδρία, ο Ερντογάν σκοπεύει να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο τέσσερις ή πέντε φορές ως τις βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Στην κόψη του ξυραφιού, πάλι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στην κόψη του ξυραφιού, πάλι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ