2015-01-20 23:47:05
Φωτογραφία για «Παράταση της βοήθειας στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τη νέα κυβέρνηση»
Ανεξάρτητα ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της... 25ης Ιανουαρίου, θα υπάρξει μια παράταση του προγράμματος βοήθειας που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, εκτιμά ο μεγάλος αυστριακός τραπεζικός όμιλος «Ράιφαιζεν», σε ανάλυσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και στην οποία σημειώνεται ότι η αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι αυτή τη φορά ηπιότερη απ’ ό, τι κατά τη διαγραφή χρέους το 2012.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε μια νέα κυβέρνηση και στην τρόικα θα χρειαστούν αρκετό χρόνο, «πόσο μάλλον καθώς θα πρόκειται πιθανότατα για μια κυβέρνηση του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτό θα ίσχυε και στην απίθανη περίπτωση ανάδειξης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ούτως ή άλλως μια περαιτέρω παράταση της προγράμματος βοήθειας θεωρείται αναγκαία», διότι μια λήξη του προγράμματος, χωρίς ολοκλήρωση της τρέχουσας αποστολής ελέγχου από την τρόικα, θα ισοδυναμούσε με παραίτηση από την εκκρεμούσα εκταμίευση της δόσης ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Σημαντικότερο βέβαια είναι το γεγονός πως από τον Μάιο του 2010 οι τράπεζες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ελληνικά κρατικά ομόλογα (ή ομόλογα για τα οποία εγγυάται το ελληνικό κράτος) ως εγγυήσεις κατά τις χρηματοπολιτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανεξάρτητα από τις αξιολογήσεις των διεθνών οίκων, κάτι που πρακτικά αφήνει ανοικτή στις ελληνικές τράπεζες την πρόσβαση σε ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση για την αναστολή της ελάχιστης αξιολόγησης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος ελέγχου, όπως επίσης την επίτευξη συμφωνίας για ένα διάδοχο πρόγραμμα για τη συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αναλυτές του ομίλου Ράιφαιζεν θεωρούν επιβεβλημένη μια περαιτέρω παράταση του προγράμματος βοήθειας.

Οι ίδιοι δεν αναμένουν ιδιαίτερα μεγάλες αναταράξεις στις χρηματαγορές μετά τις ελληνικές εκλογές, σημειώνοντας πως σε σύγκριση με το 2012, όταν η διαγραφή ελληνικού χρέους είχε οδηγήσει σε σοβαρές και αυξανόμενες αναταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, τώρα η αντίδραση των αγορών στις πολιτικές εξελίξεις των προηγούμενων εβδομάδων ήταν αμελητέα ή περιοριζόταν στην Ελλάδα.

Ως λόγος γι’ αυτό αναφέρεται κατά πρώτο, το γεγονός πως έχει υπάρξει πρόοδος σε θεσμικό επίπεδο με τη δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω του ESM των χωρών που δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές, ενώ το ίδιο σημαντικό είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ για την αποτροπή διάλυσης της Ευρωζώνης.

Κατά δεύτερο, ο ιδιωτικός τομέας έχει στην κατοχή του σήμερα, με 39 δισεκατομμύρια ευρώ, πολύ λιγότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε σχέση με το 2011, ούτως ώστε μια στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους που θα περιλάμβανε και ιδιώτες πιστωτές θα είχε λιγότερες συνέπειες απ’ ό, τι παλιότερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση του ομίλου Ράιφαιζεν, οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας βρίσκονται τώρα σε ασύγκριτα καλύτερη κατάσταση, τόσο διαρθρωτικά όσο και από άποψη οικονομικής ανάκαμψης, με την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν ξεπεράσει την ύφεση και να έχουν παρουσιάσει το 2014 την ίδια ή ακόμη και μεγαλύτερη ανάπτυξη από ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ επιπλέον τα ελλείμματα των προϋπολογισμών έχουν μειωθεί και εμφανίζουν ισοσκελισμένα ή θετικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ