2015-01-22 09:16:48
Φωτογραφία για ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΔΕΣΕΙ Η ΕΚΤ ΤΟ QE ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Την ελπίδα να μην αποκλειστεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για τη μαζική επαναγορά ομολόγων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε πως καμιά άλλη χώρα της ζώνης του ευρώ δεν χρειάζεται την ποσοτική χαλάρωση τόσο όσο η Ελλάδα και τόνισε πως ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα υποφέρει περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες, λόγω των δυσχερειών στη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.

«Είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό, το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους και τα μεγαλύτερα ποσοστά εσωτερικών επιτοκίων. Θεωρητικά, με βάση τον αποπληθωρισμό και το στόχο για σταθερότητα τιμών της ΕΚΤ, είμαστε ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε πως αποτελεί αποτυχία της νομισματικής πολιτικής η διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων στα επιτόκια των δανείων εντός της Ευρωζώνης και ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί από το QE της ΕΚΤ, αλλά η νομισματική πολιτική θα έπρεπε να επιτρέπει περισσότερα «ελεύθερα δάνεια» στις εθνικές κεντρικές τράπεζες σε χώρες που έχουν προβλήματα. 


Σχολιάζοντας την αναφορά ότι τα ελληνικά ομόλογα ενδεχομένως να μην ανταποκρίνονται επαρκώς στα ποιοτικά πρότυπα του QE, είπε πως αν αφήσει κανείς εντελώς κατά μέρος τα οικονομικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα και εστιάσει μόνο στον στόχο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, τότε λόγω αποπληθωρισμού η Ελλάδα πρέπει να μετέχει.

«Ως αρχή άσκησης νομισματικής πολιτικής, θα πείτε σ’ αυτήν τη χώρα ότι θα την τιμωρήσετε κι άλλο, αποκλείοντάς την; Μα το λογικό είναι να νοιαστείς ιδιαίτερα γι’ αυτήν την περιοχή. Προπάντων όταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ξεκινά σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στο πρόγραμμα διάσωσης της τρόικα. Αν στις αρχές Μαρτίου προκύψουν ανησυχίες, θα μπορούσε ίσως κανείς να ξανασκεφτεί ένα τέτοιο βήμα. Αλλά το να τιμωρηθεί τώρα η χώρα, εκ των προτέρων, για μένα δεν είναι σωστό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.

Στην ίδια βάση ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να συνδέει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης με τις πολιτικές εξελίξεις. «Οι εκλογές θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται χωριστά. Το επίκεντρο πρέπει να είναι η εξέλιξη των τιμών», σημείωσε.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ