2015-01-23 13:41:25
Φωτογραφία για FT: «Η Ευρώπη θα κερδίσει δίνοντας στην Ελλάδα μια καινούργια αρχή»
Στίγκλιτς, Πισσαρίδης, Γκούντχαρντ και 15 ακόμα οικονομολόγοι κάνουν έκκληση μέσω των Financial Times. Δώστε στην Ελλάδα περίοδο χάριτος, ανακούφιση χρέους και επενδυτική βοήθεια. Διαχωρίστε τη λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις. Η σύγκριση με τη Γερμανία το 1950.

Κύριοι,

Οι αρθρογράφοι των F.T. προσφάτως αναγνώρισαν ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη (αν και όχι ικανή) προϋπόθεση για να ανακάμψει η Ελλάδα (μεταξύ άλλων, ο Wolfgang Munchau με άρθρο του στις 4 Ιανουαρίου και ο Peter Spiegel με άρθρο του στις 6 Ιανουαρίου). Μόνο με τέτοια ελάφρυνση χρέους θα μπορέσει να δημιουργήσει μία αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία θα εκμεταλλευθεί πλήρως τις ικανότητες του λαού για να συνεισφέρει σε μία ενοποιημένη και δημοκρατική Ευρώπη.

Στο επίμαχο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, οι εν λόγω αρθρογράφοι αξίζουν συγχαρητήρια επειδή ακολούθησαν μία ηθική και ρεαλιστική στάση
. Ηθική επειδή απέρριψαν τη δογματική επιμονή στην πλήρη αποπληρωμή του χρέους, ανεξαρτήτως των κοινωνικών και των πολιτικών επιπτώσεων – δόγμα που ήδη διχάζει την Ευρώπη. Ρεαλιστική επειδή αναγνωρίζει την ανάπαυλα που θα δώσει η ελάφρυνση χρέους σε μία κυβέρνηση που θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις -για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη στόχευση σε υψηλότερη παραγωγικότητα- αντί να ακολουθεί per se τη λιτότητα.

Θέλουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα υποδεικνύοντας τρεις μορφές χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης που έχουν πρακτικά προηγούμενα:

Για περισσότερα Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ