2015-01-23 14:53:14
Φωτογραφία για Μπόνους Ντράγκι στον Τσίπρα - Τέλος στα σενάρια καταστροφής υπό όρους και προϋποθέσεις
Πολιτικό bonus για τον ΣΥΡΙΖΑ στο παρά 5 των εκλογών χαρακτηρίστηκε η απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριληφθούν στην ποσοτική χαλάρωση και τα ελληνικά ομόλογα υπό όρους και προϋποθέσεις. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η απόφαση δεν εμπεριείχε πολιτικές σκοπιμότητες αλλά την ανάγκη να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και να κρατηθεί ζωντανή στην ευρωζώνη η Ελλάδα.

Εδωσε ωστόσο τη δυνατότητε στον Αλέξη Τσίπρα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το εύρος της αποδοχής του σε σημείο να διεκδικεί ευθέως αυτοδυναμία στο εκλογικό αποτέλεσμα καθώς διαψεύστηκαν με τον πιό πανηγυρικό τρόπο οι κινδυνολογικές εξάρσεις και οι φόβοι όπου βασίστηκε η προεκλογική καμπάνια του Αντώνη Σαμαρά.

Η απόφαση του Ντράγκι αποτελεί ταφόπλακα στα σενάρια καταστροφής.

Η ΕΚΤ έθεσε όρους αλλά δεν απέκλεισε, έβαλε κριτήρια αλλά έδωσε ευκαιρία και άφησε το παράθυρο των ευκαιριών ανοικτό. Δίνει χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί και αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι δεν θα ακολουθήσουν στρατηγική ακροτήτων για την Ελλάδα, όπως πολλοί είχαν πιστέψει.


¨Η ελπίδα νίκησε τον φόβο¨ διεμήνυσε χθες από την συγκέντρωση της Ομόνοιας ο κ. Τσίπρας δίνοντας το στίγμα του ψυχολογικού κλίματος στους ψηφοφόρους και αποκλείοντας κάποια αιφνίδια μεταβολή του εκλογικού κλίματος δήλωσε οτι ¨προχωράμε μπροστά¨. Από την άλλη ο στενός συνεργάτης του Νίκος Παππάς είπε ότι ¨ η Ελλάδα θα είναι σε πρόγραμμα που θα διαπραγματευτεί με ΕΕ- ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν θα είναι το μνημόνιο¨.

Δημιουργούνται λοιπόν οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Μάριο Ντράγκι να περιληφθούν στο πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα ύψους περί τα 30 δισ ευρώ μέσω των οποίων η ΕΚΤ θα προσφέρει ρευστότητα που εκτιμάται σε 24 δισ ευρώ. Οι αγορές ελληνικών ομολόγων θα ξεκινήσουν από τον Ιούλιο, ωστόσο αν η Ελλάδα επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ νωρίτερα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει νωρίτερα και η αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο προσδιορισμός του Ιουλίου αφορά το όριο του 33% που θέτει η ΕΚΤ για τα ομόλογα καθώς ως γνωστό η ΕΚΤ κατέχει ελληνικό χρέος περίπου 35 με 38 δισεκ. από το 2012. Στο μεσοδιάστημα λήγουν ομόλογα, θα αποπληρωθούν και έτσι το όριο του 33% θα μειωθεί και η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει εκ νέου ελληνικό χρέος.

Πηγή: sofokleousin
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ελληνοτουρκικά στα Ίμια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Ελληνοτουρκικά" στα Ίμια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ