2015-01-23 19:48:42
Φωτογραφία για Ρένα Δούρου στην εφημερίδα L' Humanite: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να θεραπεύσει την κρίση της Δημοκρατίας
Συνέντευξη της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου φιλοξενεί στο... σημερινό της φύλλο, η ιστορική εφημερίδα της γαλλικής αριστεράς L’ Humanite. Στη συνέντευξη, της απεσταλμένης της εφημερίδας στην Αθήνα, Rosa Moussaoui, η Περιφερειάρχης τονίζει μεταξύ άλλων:

· Η πρόκληση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την οικονομία της. Απευθύνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η κρίση χρέους θα πρέπει να μας προσφέρει την ιστορική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την Ε.Ε., να προτείνουμε από κοινού νέες επιλογές.

· Γιατί η τρόικα, η οποία ελέγχει την ελληνική κυβέρνηση και βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και πέντε χρόνια, με συμπεριφορά νεοαποικιοκράτη, δεν ενθάρρυνε δομικές μεταρρυθμίσεις; Γιατί δεν εξαπέλυσαν επίθεση στη διαφθορά και στις φοροαπαλλαγές; Οι μόνοι που πλήρωσαν το λογαριασμό ήταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τη διαρκή συμπίεση μισθών και συντάξεων.


· Ως Περιφέρεια Αττικής, αναπροσαρμόσαμε τον προϋπολογισμό, προβλέποντας βοηθήματα για τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης για τις οικογένειες που βυθίστηκαν στη φτώχεια εξαιτίας της λιτότητας. Αφιερώνουμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ στο Πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους».

· Το δικό μας πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στην ανάπτυξη. Θα πρέπει επειγόντως να εξαλείψουμε τη φτώχεια και να θέσουμε σε εφαρμογή, με τη στήριξη μιας αριστερής κυβέρνησης, πολιτικές που να παράγουν θέσεις εργασίας.

· Ήδη από το 2009 ως ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσαμε για την επιλογή της λιτότητας, η οποία δεν ανακούφισε ποτέ και πουθενά στον κόσμο το φορτίο του χρέους.

· Τα ερωτήματα που θέτουμε εμείς, τίθενται και σε ολόκληρη την Ε.Ε. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει καταλύτης νέων πολιτικών επιλογών.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

L’ Humanité

Συνέντευξη στη Rosa Moussaoui, Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Η Ρένα Δούρου είναι Περιφερειάρχης της Αττικής, της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Ελλάδας. Εξέχουσα μορφή του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου εκτιμά ότι οι Έλληνες αναγνωρίζουν στη ριζοσπαστική αριστερά το γεγονός ότι «έκανε την πιο ορθολογική ανάγνωση αυτής της κρίσης».

Της ειδικής απεσταλμένης μας.

§ Παραμονές των βουλευτικών εκλογών, η πρόεδρος του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξακολουθεί να προειδοποιεί τους Έλληνες ότι δεν επιθυμεί επ’ ουδενί μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Πιέζει τη χώρα να προχωρήσει σε «δομικές μεταρρυθμίσεις». Πώς βιώνετε αυτή την απίστευτη διεθνή πίεση;

Ρένα Δούρου: Η πρόκληση των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την οικονομία της. Απευθύνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας είμαστε ξεκάθαροι: ας καθίσουμε να κάνουμε μαζί με την κυρία Λαγκάρντ τον απολογισμό των πολιτικών του ΔΝΤ και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες πριν από αυτή. Και ο απολογισμός αυτός είναι καταστροφικός. Αυτή η κρίση χρέους θα πρέπει να μας προσφέρει την ιστορική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε την Ε.Ε., να προτείνουμε από κοινού νέες επιλογές. Η κυρία Λαγκάρντ έχει δίκιο: πρέπει να προχωρήσουμε σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Γιατί η τρόικα, η οποία ελέγχει την ελληνική κυβέρνηση και βρίσκεται στη χώρα μας εδώ και πέντε χρόνια, με συμπεριφορά νεοαποικιοκράτη, δεν ενθάρρυνε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις; Γιατί δεν εξαπέλυσαν επίθεση στη διαφθορά και στις φοροαπαλλαγές; Οι μόνοι που πλήρωσαν το λογαριασμό ήταν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με τη διαρκή συμπίεση μισθών και συντάξεων. Βρισκόμαστε εδώ, στην Αθήνα, μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της Περιφέρειας Αττικής, βρέθηκα αντιμέτωπη με ένα απαρχαιωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, που παραπέμπει στο 19ο αιώνα. Χρόνια τώρα, πληρώνουμε πρόστιμα στις Βρυξέλες, λόγω της μη τήρησης των ευρωπαϊκών κανονισμών σε αυτό τον τομέα. Κάποιες γειτονιές δεν διαθέτουν αποχετευτικό σύστημα ή ηλεκτρικό ρεύμα. Ναι, η Ελλάδα έχει ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά, η μόνη δύναμη που είναι σε θέση να τις υλοποιήσει, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι η Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ.

§ Πώς αντιμετωπίζετε την ανθρωπιστική κρίση σε επίπεδο Περιφέρειας;

Ρένα Δούρου: Αναπροσαρμόσαμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, προβλέποντας βοηθήματα για τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης για τις οικογένειες που βυθίστηκαν στη φτώχεια εξαιτίας της λιτότητας. Αφιερώνουμε 2,5 εκατομμύρια ευρώ στο Πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και προορίζεται για οικογένειες, στις οποίες έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω μη πληρωμής των λογαριασμών. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε αυτό. Το δικό μας πρόγραμμα είναι προσανατολισμένο στην ανάπτυξη. Στην πολυπληθέστερη Περιφέρεια της Ελλάδας, θα πρέπει επειγόντως να εξαλείψουμε τη φτώχεια και να θέσουμε σε εφαρμογή, με τη στήριξη μιας αριστερής κυβέρνησης, πολιτικές που να παράγουν θέσεις εργασίας.

§ Δηλώσατε πρόσφατα ότι η αριστερά δεν βρέθηκε ποτέ στην εξουσία από καταβολής του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Πώς ορίζετε εσείς την αριστερά;

Ρένα Δούρου: Είμαστε προσγειωμένοι. Δεν πιστεύουμε ότι το 30% του ελληνικού εκλογικού σώματος ασπάστηκε ξαφνικά τις αρχές της ριζοσπαστικής αριστεράς. Δηλαδή, η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια μια μορφή διαμαρτυρίας. Δεν είναι ψήφος απελπισίας. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεταμορφωθεί σε νέο ΠΑΣΟΚ. Ας κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν: τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε ότι «λεφτά υπάρχουν» για να αντιμετωπιστεί η κρίση, όταν ο Κώστας Καραμανλής ζητούσε δραστικά μέτρα λιτότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφτανε μόλις το 4%, είχε ήδη κάνει τη σωστή διάγνωση. Από τότε λέγαμε πως είναι αδύνατο να ξεπεραστεί αυτή η κρίση χρέους χωρίς δάνεια, εφιστώντας παράλληλα την προσοχή στους όρους αυτής της δανειοδότησης. Ήδη από τότε προειδοποιούσαμε για την επιλογή της λιτότητας, η οποία δεν ανακούφισε ποτέ και πουθενά στον κόσμο το φορτίο του χρέους. Για εμάς, τέλος, αυτή η κρίση δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στην εθνική της διάσταση. Εκείνη την εποχή, ο Παπανδρέου και ο Καραμανλής, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, δεν έδιναν καμία σημασία στα επιχειρήματά μας. Πέντε χρόνια αργότερα, οι πάντες διαπιστώνουν ότι οι πολιτικές της λιτότητας δεν επέφεραν την ελάφρυνση του χρέους. Ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού. Δεν είχαμε χρήματα, οπότε, προσφύγαμε στα δάνεια. Αλλά, με όρους, οι συνέπειες των οποίων είναι ορατές με τραγικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία. Τέλος, είναι φανερό ότι αυτή η κρίση δεν περιορίζεται εντός των συνόρων της χώρας μας. Οι Έλληνες έχουν μνήμη. Ξέρουν ποιός έκανε από την αρχή κιόλας την πιο ορθολογική διάγνωση αυτής της κρίσης. Σήμερα βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ το μοναδικό πολιτικό φορέα που είναι σε θέση να ξεπεράσει επιτέλους αυτή την κρίση χρέους και να γιατρέψει την κρίση της Δημοκρατίας, το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα της οποίας είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Είναι παράλογο να μας περιγράφουν κάποιοι ως αντιευρωπαϊστές που επιμένουν στην έξοδο από το ευρώ. Τα ερωτήματα που θέτουμε εμείς, τίθενται και σε ολόκληρη την Ε.Ε. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει καταλύτης νέων πολιτικών επιλογών. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία πειραματίστηκαν με συνταγές, οι οποίες μέχρι πρότινος εφαρμόζονταν αποκλειστικά στον Τρίτο Κόσμο. Η ίδια χώρα μπορεί να γίνει αύριο η πρώτη στην Ευρώπη που θα ακολουθήσει ένα νέο δρόμο για να βγει από την κρίση. Ο αγώνας αυτός δεν θα είναι εύκολος. Δεν θα μας αφήσουν τόσο εύκολα να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι, από τα εμπόδια που συνάντησα ως Περιφερειάρχης από τη στιγμή που κέρδισα τις εκλογές.

Η αριστερά της αλλαγής στην Αθήνα. Ο Πιερ Λοράν, ο γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς (PGE), θα βρίσκεται αυτή την Κυριακή στην Αθήνα για να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους Έλληνες. «Αν ο ελληνικός λαός εκλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο σεβασμός προς τη δημοκρατία μας επιβάλλει να επιτρέψουμε στη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμά της», δήλωσε τη Δευτέρα στο Παρίσι, στα πλαίσια μιας συνάντησης υποστήριξης προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρόντες θα είναι επίσης και άλλοι κορυφαίοι εκπρόσωποι του PGE, όπως η αντιπρόεδρός του Μαϊτέ Μόλα (Ισπανία) και ο γραμματέας του κόμματους της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Πάολο Φερέρο (Ιταλία). Επίσης, έχουν ταξιδέψει προς την Ελλάδα πολλοί Ευρωβουλευτές, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ