2015-01-24 10:09:15
Φωτογραφία για Stratfor: Η ΕΚΤ απομακρύνει την Eνωση από την Ευρώπη!
Μπορεί οι αγορές να χάρηκαν με την απόφαση της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση, όμως τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος κρύβουν μια θλιβερή αλήθεια. Ο Ντράγκι, η Μέρκελ και πως η Γερμανία αντιστρέφει την δυναμική της μεγαλύτερης ενοποίησης στην ΕΕ.

Η Πέμπτη ήταν μια μνημειώδης ημέρα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι traders σε όλη την Ευρώπη αγαλίασαν καθώς άνοιξαν τελικά οι κάνουλες καιο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη απόφαση να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, μια πολιτική αγοράς κρατικών ομολόγων που στόχο έχει να τονώσει τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Η απόφαση είναι αναμφίβολα μια εξαιρετική είδηση για τους επενδυτές, που είναι πιθανό να δουν τις τιμές των assets να αυξάνονται μετά από αυτήν την τεράστια ένεση ρευστότητας. Ωστόσο, οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη βλέπουν την εξέλιξη αυτή με λίγο μεγαλύτερη θλίψη: διότι κρυμμένες κάπου στην ανακοίνωση, είναι οι αποδείξεις ότι η Γερμανία αποδυναμώνει την προσήλωση στο ευρωπαϊκό project.


Από καθαρά οικονομικής απόψεως, ο Ντράγκι έδωσε σχεδόν όλα όσα θα μπορούσαν να ζητήσουν οι αγορές. Στα 1,1 τρισ. ευρώ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι υπερδιπλάσιο του αναμενόμενου. Και το καλύτερο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί ότι η δέσμευση της Τράπεζας για επίτευξη του στόχου του 2% για τον πληθωρισμό είναι απεριόριστη και πως θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρις ότου τον πετύχει. Ο άνθρωπος που φημίζεται για την διάσωση της ευρωζώνης το 2012, τώρα θα πράξει την περίφημη υπόσχεσή του να κάνει «ότι χρειαστεί», για όσο χρειαστεί.

Για περισσότερα Euro2Day
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ