2015-01-24 12:34:07
Φωτογραφία για Άνω-κάτω το Λιμάνι του Κατακόλου από τους ισχυρούς ανέμους [video+photos]
«Φτερό στον άνεμο» έγινε η στέγη του φυλακίου του Λιμενικού Σώματος Κατακόλου από το σαρωτικό πέρασμα του ανεμοστρόβιλου λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η στέγη εντοπίστηκε 400 (!) μέτρα μακριά, και για την ανέλκυσή του στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση υπό την επίβλεψη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Λιμενικού Σώματος, ενώ περισυνελέγησαν διάσπαρτες λαμαρίνες που επέπλεαν στη θαλάσσια περιοχή της μαρίνας.

Σπίτια χωρίς στέγη, δέντρα ξεριζωμένα, κολόνες ηλεκτροφωτισμού πεσμένες και απίστευτες ζημιές, μέσα στο χώρο του Λιμανιού του Κατακόλου, άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε την περιοχή χθες τα ξημερώματα.

Με το πρώτο φως της ημέρας, φάνηκε η εικόνα της καταστροφής με τους κατοίκους και τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που βρίσκονταν στην μανία του κυκλώνα να μην μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους. Στέγες σπασμένες, ολόκληρα δέντρα ξεριζωμένα αλλά και βάρκες αναποδογυρισμένες αποτύπωναν την ένταση του ανέμου που γύρω στη μία χθες τα ξημερώματα έπληξε την περιοχή του Κατακόλου.


Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ανεμοστρόβιλος, ξεκίνησε από την πλευρά του Φάρου του Κατακόλου, στο βουνό και συνέχισε μια ευθεία πορεία περνώντας δίπλα από το κτίριο του Λιμεναρχείου, κατευθύνθηκε προς την μαρίνα όπου κατέστρεψε βάρκες και κιόσκια και στη συνέχεια κατέληξε στην περιοχή της Συκιάς όπου «χτύπησε» σπίτια και δέντρα.

Απίστευτες εικόνες στη μαρίνα

Στην περιοχή του λιμανιού η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στο χώρο της μαρίνας, όπου εκεί, ολόκληρα σκάφη βρέθηκαν στη μανία του ανέμου τα οποία με μεγάλη ευκολία αναποδογύρισε προκαλώντας τεράστια καταστροφή. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών που βρέθηκαν χθες το πρωί στο σημείο, προσπαθούσαν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, ενώ χρειάσθηκαν ανυψωτικά μηχανήματα και γερανοί για να μετακινήσουν τα «θηρία» της θάλασσας που είχαν γείρει σαν ντόμινο.

Καταστροφές στο λιμάνι

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στo patrisnews.com, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, Σάκης Αντωνόπουλος, ο ανεμοστρόβιλος πέρασε «ξυστά» από το κτίριο του Λιμεναρχείου Κατακόλου σπάζοντας ορισμένα τζάμια σε αυτό, σήκωσε στον αέρα κεραμίδια ενώ μέσα στο χώρο του λιμανιού, ξήλωσε κιόσκια και πέταξε μέτρα μακριά ολόκληρο το φυλάκιο στο οποίο βρισκόταν αποθηκευμένο το υλικό του λιμενικού σταθμού Παλουκίου.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Αντωνόπουλος, από την ενημέρωση που είχε από την κατασκευάστρια εταιρεία «ΚΑΚΤΩΡ» φαίνεται πως η έντονη κακοκαιρία, διέλυσε μέρος του προσήνεμου μόλου που αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται με αποτέλεσμα από τα εξήντα μέτρα της επιχωμάτωσης να έχουν παραμείνει μόλις τα μισά.

Στο έλεος σπίτια στη Συκιά

Η απίστευτη μανία του ανέμου που εστιάσθηκε κυρίως στην περιοχή του Κατακόλου, δεν άφησε όρθιο τίποτα στο πέρασμά του, καθώς στην περιοχή της Συκιάς, ολόκληρα δέντρα ξεριζώθηκαν, κεραμίδια και καμινάδες ξηλώθηκαν και μικροαντικείμενα μεταφέρθηκαν μέτρα μακριά. Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι που είδαν τα σπίτια τους στο έλεος της καταστροφής, ο ανεμοστρόβιλος, ήταν τόσο πολύ δυνατός που κατά τη διάρκεια της νύχτας ακουγόταν με τεράστια μανία.

Καταγράφει ζημιές ο δήμος Πύργου

Αξίζει να σημειωθεί πως τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος του Πύργου, Γαβρίλης Λιατσής, επισκέφθηκε το Κατάκολο και το Λιμενικό Ταμείο της περιοχής, όπου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο, Λεωνίδα Βαρουξή, για το μέγεθος των ζημιών που υπάρχουν στα διάφορα σημεία. Με εντολή του, όπως αναφέρουν πηγές του δήμου, κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών, βρέθηκε στο Κατάκολο και τα σημεία που έχουν πληγεί, με σκοπό να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές στα σπίτια.

Δήλωση του Προέδρου Τ.Σ. Κατακόλου Κώστα Καντούνη για τις ζημιές

"Γύρω στη μιάμιση ώρα σήμερα πέρασε από το Κατακολο ισχυρός ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή λιμανιού ,της μαρίνας και έκανε αρκετές ζημιές σε κατοικίες στην περιοχή Συκιάς.Επίσης κατεστραφησαν αρκετά δενδρα και επενέβη η Π.Υ. Πύργου όπου κρίθηκε αναγκαίο να παρέμβη.

Κατόπιν εντολής του κ δημάρχου , κλιμακιο τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Πύργου, επισκέφθηκε το Κατακολο για την καταγραφή των ζημιών . Το Τ.Σ. ενημρωσε την Πολιτική Προστασία στην Ηλεία και ειδικότερα στον δήμο Πύργου και βάσει της κείμενης νομοθεσίας δήλωσε αναρμόδια διοτι οι ανεμοστρόβιλοι δεν εμπίπτουν στο θεσμικό που διέπει τη διαδικασία οριοθέτησης μιας περιοχής όπως για σεισμούς, πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Η θεομηνία "ανεμοθύελλα" είναι εκτός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης υπουργικής απόφασης αποζημίωσης των πληγέντων. για το συγκεκριμένο θέμα δήμος Πύργου και τοπικό συμβούλιο Κατακόλου θα ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις"

Ελένη Ζαριφοπούλου, κάτοικος Συκιάς

«Είχε αέρα όλο το απόγευμα, μας πήρε καρέκλες, τραπέζια και μικροπράγματα αλλά κατά τις μία και μισή περίπου ήρθε κάτι τόσο δυνατό και σήκωσε αυτές τις κουκουναριές, είναι τρεις κουκουναριές και έχουν γίνει πολλές ζημιές. Εδώ είχα το σπίτι των σκυλιών το οποίο το σήκωσε ψηλά και το πέταξε απέναντι».

Κωνσταντίνα Αρχοντοπούλου, κάτοικος Συκιάς

«Ήρθαμε και βρήκαμε πολύ μεγάλη εκδίκηση από τη φύση, τη μισή σκεπή την έχει πάρει από το σπίτι μας, έγιναν πάρα πολλές ζημιές στη γειτονιά και ένα δέντρο 150 χρόνων κατάφερε και το ξερίζωσε. Είναι πολύ μεγάλη ζημιά που έχουμε πάθει. Αναστατώθηκε ο κόσμος ήταν πάτα πολύ δυνατός ο αέρας».

Χρήστος Κονδύλης, κάτοικος Συκιάς

«Ήταν μια εφιαλτική νύχτα, αυτό το πράγμα είμαι 17 ετών δεν το έχω ξαναζήσει. Είναι αλήθεια πως έχουμε αρκετά δυνατούς αέρηδες εδώ αλλά χθες ήταν μια εφιαλτική νύχτα. Νομίζαμε πως θα σηκώσει το σπίτι και θα το πάρει. Ένα αρκετά μεγάλο μέρος της νύχτας μείναμε άγρυπνοι, γιατί φοβόμασταν».

Νίκος Πλέσσας, κάτοικος Κατακόλου

«Από τη 1 τη νύκτα μέχρι τις 1.30 έγινε μεγάλη καταστροφή. Ήρθε ο ανεμοστρόβιλος από ψηλά πέρασε από το σπίτι μας και μπήκε στη μαρίνα Κατακόλου. Έχουμε πάθει μεγάλη ζημιά, η σκεπή έχει φύγει. Εκείνη την ώρα ακούσαμε έναν μεγάλο θόρυβο που κράτησε είκοσι λεπτά και φοβηθήκαμε πάρα πολύ».

Μάνθα Πλέσσα, κάτοικος Κατακόλου

«Ήρθε μια βουή και ένας δυνατός αέρας που μας έκανε να φοβηθούμε πάρα πολύ. Ακούσαμε έναν πολύ δυνατό κρότο και είδαμε το πρωί πως είχε ξηλωθεί η καμινάδα, είχαν φύγει τα κεραμίδια. Εκείνη την ώρα δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Είχαμε πάλι δυνατό αέρα αλλά τέτοια καταστροφή δεν έχουμε ξαναζήσει».

Σάκης Αντωνόπουλος, αντιπρόεδρος Λιμενικού Ταμείου

«Γύρω στη μιάμιση περίπου πέρασε ένας πολύ δυνατός ανεμοστρόβιλος που ήρθε από την περιοχή του Φάρου, πέρασε δίπλα από το Λιμεναρχείο, μπήκε στο χώρο του λιμανιού και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα και στη συνέχεια έφτασε στην περιοχή της Συκιάς. Στα σημεία αυτά υπάρχουν αρκετές ζημιές οι πιο πολλές σοβαρές».

Γεράσιμος Ρομποτής, αντιπρόεδρος Τ.Κ. Κατακόλου

«Σε μία πρώτη εκτίμηση που κάναμε είδαμε πολλές ζημιές, έχει κόψει πεύκα, έχει ρίξει κολόνες ηλεκτροφωτισμού, σπίτια έχουν φύγει οι σκεπές, υπάρχουν ζημιές σε μάντρες και ευτυχώς που έγινε τέτοια ώρα και δεν υπήρχαν άνθρωποι. Μέσα στο λιμάνι υπάρχουν ζημιές, έχουν ξηλωθεί παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων εξαφανίσθηκαν, το φυλάκιο του λιμεναρχείου».
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ