2015-01-24 22:04:23
Φωτογραφία για Ραγδαία επιδείνωση στην ανατολική Ουκρανία Επίθεση και στη Μαριούπολη ξεκινούν οι φιλορώσοι, τουλάχιστον 30 νεκροί
Η επίθεση με ρουκέτες στη Μαριούπολη επαναφέρει τις ανησυχίες για την στρατηγικής σημασίας πόλη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Μαριούπολη

Σάλπιγγα επίθεσης και στη Μαριούπολη από τους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία: Ο αρχηγός των ενόπλων στο Ντονέτσκ χαρακτήρισε την επίθεση με ρουκέτες στη Μαριούπολη, με τουλάχιστον 30 νεκρούς, «το καλύτερο μνημείο στους νεκρούς μας», εντείνοντας τους φόβους για επέκταση των μετώπων. Το λιμάνι της Αζοφικής είχε μείνει μέχρι πρότινος σχετικά μακριά από το σπιράλ συγκρούσεων, το οποίο όμως πλέον κλιμακώνεται ραγδαία.

«Σήμερα εξαπολύθηκε επίθεση στη Μαριούπολη, θα είναι το καλύτερο δυνατό μνημείο για όλους τους νεκρούς μας» είπε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, αρχηγός των φιλορώσων ενόπλων του Ντονέτσκ, όπως μεταδίδει το RIA Novosti.

Mέχρι τότε, οι φιλορώσοι υποστήριζαν, όπως μετέδιδε το Russia Today, πως δεν βρίσκονταν πίσω από την επίθεση, την οποία και χαρακτήριζαν προβοκάτσια του Κιέβου.


Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των δημοτικών αρχών, οι νεκροί από τις ρουκέτες που έπεσαν σε ανοικτή αγορά και σπίτια της Μαριούπολης έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 άτομα και έχουν οδηγήσει στον τραυματισμό περίπου άλλων 80.

Ανησυχία στην Αθήνα για του Έλληνες της ΜαριούποληςΠολύνεκρη η αναζωπύρωση των τελευταίων ημερών, «όχι» φιλορώσων σε εκεχειρίαΗ Μαριούπολη, στην Αζοφική, είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας -η οποία έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία. Αν έπαιρναν τον έλεγχό της οι φιλορώσοι, ουσιαστικά η Κριμαία θα αποκτούσε χερσαία σύνδεση με τη Ρωσία.

Αυτή η αξία της πόλης εξηγεί το φόβο των κατοίκων: Από το πρωί του Σαββάτου κυκλοφορούσαν φήμες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζονταν για πλήρη απόσυρση από την Μαριούπολη.

Η διάδοση της φήμης ήταν τέτοια, που η δημοτική αρχή χρειάστηκε να τη διαψεύσει επίσημα και να αναφέρει ότι «αντιθέτως, οι μονάδες μας είναι απολύτως έτοιμες για μάχη και τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί».

 Καταδικάζει ο ΟΑΣΕ, προειδοποιεί τη Ρωσία η ΕΕ

 Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την «απερίσκεπτη, τυφλή και ξεδιάντροπη» επίθεση, όπως την χαρακτήρισε, τονίζοντας πως «αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο».

«Χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Ερτουγρούλ Απακάν σε μια ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα.

Κάλεσε τα αντίπαλα μέρη να επιστρέψουν «άμεσα» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εφαρμόσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες υπεγράφησαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τους βομβαρδισμούς εναντίον της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποίησε πως αυτή η κλιμάκωση των συγκρούσεων θα επιδεινώσει σοβαρά τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Αυτή η κλιμάκωση θα προκαλέσει αναπόφευκτα μία σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ΕΕ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε υποστήριξη στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, έπειτα από την απόφασή τους να εξαπολύσουν μία μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου, και να ασκήσει την επιρροή της προς αποκλιμάκωση.

Newsroom ΔΟΛ
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ