2015-01-25 15:13:32
Φωτογραφία για Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρου: Όλα ανοιχτά για Γ’ γύρο αδειοδοτήσεων στην ΑΟΖ
Μαρία Στυλιανού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου γύρου αδειοδοτήσεων για οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, αφήνει η κυβέρνηση.

Όπως αποκάλυψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστουδουλίδης στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Έχουμε θέμα», αν και δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση υπάρχει προβληματισμός και γίνεται συζήτηση.

Μακροχρόνιος ο σχεδιασμός για την ενέργεια

«Υπάρχει ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος πρέπει να αναδιαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της ΕΝΙ τον Απρίλιο και υπάρχει η δυνατότητα για οποιαδήποτε στιγμή, αν η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο, να γίνει και τρίτος γύρος αδειοδοτήσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Πάντως, ο κ. Χριστουδουλίδης ανέφερε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει  και θετικά και αρνητικά στοιχεία.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις με τη διαφαινόμενη αποχώρηση της ΤΟΤΑL, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα απομάκρυνσης του γαλλικού κολοσσού λόγω της Τουρκίας. Αν υπήρχε αυτό το θέμα, πρόσθεσε,  δεν θα συζητούσαμε τόσο καιρό για να παραμείνει. Εξάλλου, σημείωσε, η εταιρεία γνώριζε εξ' αρχής την κατάσταση.


Ο κ. Χριστοδοουλίδης σημείωσε ότι είναι δικαιολογημένη η όποια απογοήτευση του κόσμου, μετά τις εξελίξεις με την ΤΟΤΑL και τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΕΝΙ από τον "Oνασαγόρα". Ωστόσο, τόνισε, σε αυτά τα θέματα, χρειάζεται υπομονή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρόσθεσε, ότι είναι σημαντικό το επιβεβαιωμένο κοίτασμα στην «Αφροδίτη».

Ερωτηθείς εάν ο τόπος και ο χρόνος αξιοποίησης των αποθεμάτων από την «Αφροδίτη» εξαρτώνται και από τα αποτελέσματα άλλων γεωτρήσεων σε άλλα οικόπεδα πλην του 12, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι τα αποτελέσματα της ΕΝΙ μέσα στον Απρίλιο  θα είναι καθοριστικά προς αυτή στην κατεύθυνση.

«Επικεντρωνόμαστε στο ψήφισμα του Σ.Α.»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν,  για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω έκθεση περιέχει αναφορές, οι οποίες ενόχλησαν έντονα τη Λευκωσία  όπως η λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, ενώ, όπως διαπιστώνει η Λευκωσία, δεν παρουσιάζει τη σωστή εικόνα σε σχέση με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι μέσα από τις επαφές του ΠτΔ στο Νταβός, όπου μεταξύ άλλων ενημέρωση και για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, διαφάνηκε ανταπόκριση στις θέσεις της Λευκωσίας. Τώρα, πρόσθεσε, πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματα μέσα από το ψήφισμα. "Εκεί θα δούμε τα αποτελέσματα".

«Θεωρούμε», σημείωσε, «ότι μέσα από τις επαφές του ΠτΔ μπορούμε να αποτρέψουμε αρνητικές αναφορές, όπως αυτές περιέχονται στην έκθεση του ΓΓ. Πρέπει όμως να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, και οι προσπάθειες συνεχίζονται».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Εκπρόσωπου του ΓΓ του ΟΗΕ,  βάση των οποίων διαφαίνεται η μη πρόθεση του οργανισμού για αλλαγές σε αναφορές της έκθεσης Μπαν που ενόχλησαν τη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι εκείνο που είναι πιο σημαντικό και στο οποίο επικεντρώνεται η κυβέρνηση είναι το ψήφισμα του Σ.Α.

Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ