2015-01-25 19:02:10
Φωτογραφία για Εκλογές 2015: Δείτε όλα τα exit polls. ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία;
Το xespao.gr θα μεταδίδει live τα αποτελέσματα των εκλογών 2015 ανά περιφέρεια μέσω της ειδικής εφαρμογής ekloges.ypes.gr, ενώ θα μεταδώσει και τα exit poll των τηλεοπτικών σταθμών ακριβώς στις 19:00 το απόγευμα με το κλείσιμο της κάλπης για τις εκλογές 2015. Με τα αποτελέσματα από περίπου 25% των εκλογικών τμημάτων θα έχουμε 2,5 ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης μια πρώτη ασφαλή εικόνα για τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών 2015.

Πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί διεξάγουν την μεγαλύτερη έρευνα, όμως τα δικά τους δεδομένα αναλύουν ακόμα δύο κανάλια και μια ιστοσελίδα

Τέσσερα θα είναι τελικά τα exit polls που θα δώσουν την πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Το βασικό θα είναι αυτό των πέντε τηλεοπτικών σταθμών ALPHA (MARC), ANT1 (METRON Analysis), MEGA (GPO), ΝΕΡΙΤ (AlCO) και STAR (MRB), ενώ ξεχωριστά exit poll θα έχουν:


Ο ΣΚΑΙ με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο τηλεοπτικός σταθμός ACTION 24 με την εταιρεία Pulse, τo in.gr με την Κάπα Research.

Ήδη από το μεσημέρι της Κυριακής άρχισαν να κυκλοφορούν τα ενδεικτικά αποτελέσματα του πρώτου κύματος των exit polls στο διαδίκτυο.

Αλλά ... ποιος μπορεί να πιστεψει ότι δεν ικανοποιούν διαφορετικούς σκοπούς, δεν βγαίνουν δήθεν στη δημοσιότητα για συσπείρωση;

Το «μαγικό» ποσοστό που θα δώσει στον Αλέξη Τσίπρα την δυνατότητα να σχηματίσει μόνος του Κυβέρνηση, θα μπορούμε να το πούμε μετά βεβαιότητας περίπου στις 21:30.

Αποτέλεσμα - βόμβα βλέπουν στα επιτελεία των κομμάτων όπου φτάνουν τα πρώτα στοιχεία τα exit polls και τους εκλογικούς αντιπροσώπους.

Ήδη ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται στη Συγγρού όπου περιμένει τα τελικά αποτελέσματα των exit poll, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι στην Κουμουνδούρου.

Τα αποτελέσματα από τα exit polls θα ανακοινωθούν στις 7 το απόγευμα, ωστόσο στα κόμματα γνωρίζουν ήδη τι δείχνει το δεύτερο κύμα.

Από το μεσημέρι αυξήθηκε σημαντικά η προσέλευση των ψηφοφόρων για τις βουλευτικές εκλογές, ιδίως στα σχολεία του κέντρου της Αθήνας και στα επιτελεία των κομμάτων επικρατεί πυρετός συσκέψεων για να εκτιμηθεί ποιο κόμμα θα είναι ωφελημένο από την μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές το μεσημέρι.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19.00 και αμέσως μετά θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των exit poll. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας Singular Logic, περίπου στις 21.30 θα έχουμε πιθανότατα και την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι έχουν ρεύμα πρωτιάς, ενώ χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκούν τα exit polls, αλλά θέλει αυτοδυναμία μέχρι τις 7 που κλείνουν οι κάλπες.

Από την άλλη πλευρά στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι αναποφάσιστοι είναι αυτοί που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί διεξάγουν την μεγαλύτερη έρευνα, όμως τα δικά τους δεδομένα αναλύουν ακόμα δύο κανάλια και μια ιστοσελίδα.

Τέσσερα θα είναι τελικά τα exit polls που θα δώσουν την πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες.

Το βασικό θα είναι αυτό των πέντε τηλεοπτικών σταθμών ALPHA (MARC), ANT1 (METRON Analysis), MEGA (GPO), ΝΕΡΙΤ (AlCO) και STAR (MRB), ενώ ξεχωριστά exit poll θα έχουν:

Ο ΣΚΑΙ με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο τηλεοπτικός σταθμός ACTION 24 με την εταιρεία Pulse, τo in.gr με την Κάπα Research.

Περίπου στις 21.30 θα έχουμε πιθανότατα και την πρώτη εκτίμηση για το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών 2015.

Στις 19.00, θα δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των exit poll για τις Εθνικές εκλογές 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρίας Singular Logic, δεν αποκλείεται οι προβλέψεις να είναι οριακές, κυρίως για όσα κόμματα θα βρίσκονται οριακά πάνω ή κάτω από το 3% που θα τους επιτρέψει να μπουν στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτή, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα πιθανότατα θα φανεί λίγο μετά τις 23.00

Οι εκλογείς ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες εκλογείς θα ψηφίσουν σε αμιγές ή μεικτό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών της έδρας του Νομού που διαμένουν. Όλοι οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται για το εκλογικό τμήμα που θα ψηφίσουν, με την έκδοση και δημοσίευση της σχετικής απόφασης του οικείου Αντιπεριφερειάρχη το αργότερο δεκαπέντε (15) ημέρες μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η οποία γνωστοποιείται στους δήμους του νομού.

Μάθε που ψηφίζεις, με ένα κλικ εδώ

Για τις περιορισμένες δυνατότητες πρόβλεψης των exit poll προειδοποιεί ο Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), υπενθυμίζοντας τις ¨αστοχίες” τους, στις εκλογές του Μαΐου του 2014, όπου έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους τόσο στο Δήμο Αθηναίων όσο και στην Περιφέρεια Αττικής. Ο ΣΕΔΕΑ προειδοποιεί ότι όταν τα ποσοστά των κομμάτων είναι κοντά και η διαφορά είναι μικρότερη των 5 μονάδων, τότε η πρόβλεψη δεν θεωρείται ασφαλής. Στην ανακοίνωση του ο ΣΕΔΕΑ, υπενθυμίζει την τοποθέτηση της ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research) για τα exit polls: -Τα exit polls θεωρούνται μοναδικά και εξαιρετικά εργαλεία για την άντληση πληροφορίας σχετικής με τους ψηφοφόρους μιας συγκεκριμένης εκλογικής αναμέτρησης. Η αξία τους προκύπτει από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες είναι «αποδεδειγμένα ψηφοφόροι» ενώ σε όλες τις άλλες δημοσκοπήσεις οι ερωτώμενοι είναι «εν δυνάμει ψηφοφόροι» -Τα exit polls δεν καταγράφουν μόνο το ποιος νίκησε αλλά προσφέρουν απάντηση στο ερώτημα: «Ποιοι ψήφισαν το κάθε κόμμα/υποψήφιο και γιατί». -Τα exit polls είναι έρευνες και βασίζονται σε δείγμα. Κατά συνέπεια παράγουν προσεγγιστικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι η επικρατέστερη και πλέον διαδεδομένη μέθοδος μέτρησης της εκλογικής συμπεριφοράς. -Επιτυχημένα θεωρούνται τα exit polls όταν προβλέπουν το εκλογικό αποτέλεσμα με διαφορά +/- 3%. Παρόλα αυτά, συμβαίνει σε περιπτώσεις η πρόβλεψή τους να αποκλίνει περισσότερο από το +/- 3%. Σε εκλογικές αναμετρήσεις όπου τα ποσοστά των κομμάτων/υποψηφίων είναι κοντά, οποιαδήποτε διαφορά μικρότερη των 5 ποσοστιαίων μονάδων δεν θεωρείται ασφαλής.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ