2015-01-27 08:59:58
Φωτογραφία για Ο φόβος και ο …τρόμος για τον νέο υπουργό Υγείας…
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

HEALTH REPORT

Προβληματισμός αλλά και ανησυχία επικρατεί εδώ και καιρό και πριν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, στους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα της Υγείας για το τι σημαίνει ένας αριστερός υπουργός Υγείας.

Κάποιοι λένε πως ο νέος ένοικος της οδούς Αριστοτέλους θα τα σαρώσει όλα. Δε θα αφήσει τίποτε όρθιο. Ούτε ιδιωτικές κλινικές, ούτε διαγνωστικά κέντρα, ούτε ιδιωτικά ιατρεία αλλά ούτε και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Πολλοί φοβούνται πως θα διακοπεί κάθε συνεργασία μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της Υγείας που σήμερα εκφράζεται μέσα από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Λένε (και φοβούνται βέβαια) πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ισχυροποιήσει το ΠΕΔΥ και άρα οι ιδιωτικοί φορείς και τα ιατρεία δε θα έχουν λόγο ύπαρξης στο σύστημα.

Ανησυχούν πως θα γεμίσουν με νέα και σύγχρονα μηχανήματα τα δημόσια νοσοκομεία, άρα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δε θα χρειάζεται να παράσχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.


Κάποιοι άλλοι πάλι φοβούνται την πιθανότητα ο νέος αριστερός υπουργός να θελήσει να δημιουργήσει εθνική φαρμακοβιομηχανία και φαρμακαποθήκη ώστε να μην έχει ανάγκη το …ξένο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, όπως θα έλεγε και ένας αυθεντικά αριστερός.

Η αλήθεια βέβαια απέχει παρασάγγας.

Και να ήθελε ο νέος υπουργός Υγείας να φέρει την απόλυτη ανατροπή δεν μπορεί.

Εθνική φαρμακοβιομηχανία και εθνική φαρμακαποθήκη, παρότι στο παρελθόν διατυμπανιζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, προς ώρας μένει στα χαρτιά. Γι αυτό άλλωστε το τελευταίο διάστημα το φιλόδοξο σχέδιο πέρασε σε δεύτερη μοίρα και δεν αναφερόταν από τα στελέχη του κόμματος.

Η αλήθεια είναι πως ο νέος υπουργός θα μπορούσε απλά να κάνει τον δυσκίνητο ΙΦΕΤ και τον ακόμη πιο αργό ΕΟΦ να παράγουν κάποιες ουσίες και σκευάσματα που δεν διατίθενται σήμερα στη χώρα ή προωθούνται μονοπωλιακά. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής με δηλώσεις του στο HealthReport.gr.

Και πως θα μπορούσε άλλωστε ένας κρατικός φορέας να αντικαταστήσει φαρμακοβιομηχανίες κολοσσούς που σήμερα πωλούν τα φάρμακά τους σε ολόκληρο τον κόσμο διαθέτοντας αμέτρητα εκατομμύρια δολάρια σε έρευνα για την παρασκευή νέων ουσιών και φαρμάκων.

Από την άλλη και να ήθελε ο …Συριζαίος υπουργός να εξοβελίσει από την αγορά τις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δε θα μπορούσε.

Το περιβόητο ΠΕΔΥ για να ορθοποδήσει θέλει ίσα με …δεκαριά χρόνια ακόμα, τότε δηλαδή που το δημόσιο σύστημα θα μπορεί να διαθέτει (εάν και εφόσον) εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας που να μπορεί να καλύψει άμεσα και με ορθά αποτελέσματα όλες τις ανάγκες των ασφαλισμένων.

Μέχρι όμως να αγορασθούν τα μηχανήματα αυτά είναι μάλλον δύσκολο να μπορέσουν τα πολυιατρεία να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Εκτός βεβαίως εάν κανείς θέλει να επιστρέψει στις εποχές του ΙΚΑ που σχηματίζονταν ουρές από τις 6 το πρωί για έναν γιατρό και μια εξέταση. Και όταν κανείς έφθανε στον …πάγκο για να εξυπηρετηθεί, μάθαινε απλά πως το μηχάνημα ήταν χαλασμένο ή δεν υπήρχαν αναλώσιμα υλικά. Και πήγαινε στη συνέχεια με τις ευλογίες του Ταμείου του και πάλι στον ιδιωτικό τομέα.

Ίσως γι αυτό το τελευταίο διάστημα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να λένε με άνεση πως «ο ιδιωτικός τομέας είναι συμπληρωματικός του δημοσίου». Κάτι που θεωρητικά δε συνάδει με αριστερή αντίληψη.

Στο μεταξύ υπάρχουν και ορισμένοι που φοβούνται πως ο ΕΟΠΥΥ θα σταματήσει να πληρώνει τους ιδιώτες παρόχους του. Φημολογία που ενισχύθηκε και μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις (άγνωστο εάν ευσταθούν) του Π.Λαφαζάνη που μεταφέρθηκαν από συνδικαλιστές, ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να ξεχάσει τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.

Κάτι τέτοιο όμως θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι τώρα θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου τα ίδια στελέχη της σημερινής κυβερνώσας παράταξης κατακεραύνωναν την προηγούμενη κυβέρνηση για την ασυνέπεια του μεγαλύτερου φορέα υγείας της χώρας του ΕΟΠΥΥ.

Άλλωστε και οι τομεάρχες Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ καιρό τώρα μιλούν για αύξηση της χρηματοδότησης και απ ευθείας είσπραξη των χρημάτων από τα Ταμεία για λογαριασμό του οργανισμού.

Παρότι δείγματα της νέας κυβέρνησης δεν έχουμε ακόμη, η καλή διάθεση επιβάλει να θεωρήσουμε δεδομένο πως μια αριστερή κυβέρνηση δε θα μπορεί παρά να είναι συνεπής με τα λεγόμενά της.

Αλλιώς και πάλι εδώ είμαστε…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έπεσε και το Instagram!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έπεσε και το Instagram!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ