2015-01-28 13:41:31
Φωτογραφία για Τραγική ειρωνεία! Τι είχε συμβεί στο αεροδρόμιο που έχασαν τη ζωή τους οι 2 Έλληνες πιλότοι;
Πριν περίπου 2 χρόνια... την Δευτέρα 15 Απριλίου 2013, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγ. Τουρνά, επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και συνεχάρη το σύνολο του προσωπικού της 331 Μοίρας που συμμετείχε και πρώτευσε στην 2η του 2013 Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος του Tactical Leadership Program (TLP) στην Αεροπορική Βάση Albacete στην Ισπανία. -μια άσκηση-εκπαίδευση με βαθμολόγηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι η κατάταξη γίνεται από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους- κάτι που έχει και μεγαλύτερη αξία Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε γράψει στο Twitter :

Kostarakos Συγχαρητήρια παιδιά. Μας κάνατε για μια ακόμα

φορά αφάνταστα υπερήφανους.

Kostarakos Συνέχεια αποτελεσμάτων TLP: Υπσγός (Ι) Ιωάννης Σιάνος

δεύτερος καλύτερος, Επγός (Ι) Μαρίνος Μπογατίνης για 3η φορά ο

καλύτερος εκπαιδευτής.


22 minutes ago · reply · retweet · favorite

Kostarakos Αποτελέσματα Tactical Leadership Program στην Ισπανία

με α/φη Mirage 2000-5:Σγός (Ι) Θεοχάρης Κατσαρός πρώτη θέση

σαν ο καλύτερος μαχητής,

Ήταν μια από τις πολλές επιτυχίες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην συγκεκριμένη άσκηση που εκτελείται με την συμμετοχή μας -όπως και άλλων Νατοϊκών χωρών - μια ή και δυο φορές το χρόνο με ιδιαίτερα απαιτητικά και άκρως ρεαλιστικά σενάρια μάχης. Σκοπός του Νατοϊκού προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών (πολυεθνικών) σχηματισμών μάχης (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Συμμαχικά πρότυπα και διαδικασίες.

Οι αεροπόροι μας - πιλότοι και τεχνικοί- αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, άνδρες και γυναίκες έχουν βραβευτεί με πρωτιές ή εύφημες μνείες πολλές φορές.

Φέτος η συμμετοχή σημαδεύτηκε από ένα τραγικό δυστύχημα με δυο πιλότους μας νεκρούς αλλά και νεκρούς από άλλες συμμαχικές χώρες. Οι συνθήκες ακόμα διερευνώνται. Για τους μαχητές όμως του Αιγαίου η ζωή και η αποστολές συνεχίζονται. Εκπαιδεύονται 'όπως θα πολεμήσουν και εκπαιδευονται κάθε μέρα.

Σε αυτή λοιπον την εκπαιδευτική σειρά στο 1ο Τactical Leadership Program 2015 (TLP 2015 ),στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete στην Ισπανία, .συμμετείχε η 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης (ΠΜ)/ Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, από τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, lbacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν από την 111ΠΜ τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο σαράντα ενός (41) ατόμων.

Από μια μικρή περιήγηση στο ίντερνετ βρήκαμε αρκετές από τις επιτυχίες των ελληνικών αποστολών στην άσκηση -εκπαίδευση TPL του ΝΑΤΟ όπου βέβαια κάθε φορά πηγαίνει και άλλη μοίρα.Επίσης να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα δεν επιλέγονται οι ικανότεροι λόγω εμπειρίας χειριστές, αλλά δίνεται η ευκαιρία και στους νεώτερους και λιγότερο έμπειρους να εκπαιδευτούν σε άλλα περιβάλλοντα.

Το 2014

Στην 2η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος του TLP 2014 συμμετείχε η 337 Μοίρα με ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές στο προσωπικό της για το επίπεδο της επαγγελματικής τους κατάρτισης. Για την άσκηση (10 Μαρτίου-4 Απριλίου 2014) μεταστάθμευσαν 4 F-16 Block 52+ Στην σειρά αυτή του προγράμματος τα στελέχη της 337 Μοίρας απέσπασαν ιδιαίτερα κολακευτικές κριτικές για το επίπεδο της επαγγελματικής τους κατάρτισης, τις δυνατότητες του αεροσκάφους και για τις επιδόσεις τους, που τους κατέταξαν στην πρώτη θέση μεταξύ των συμμετεχόντων.

Όπως προείπαμε οι επιτυχίες των Ελλήνων εκεί είναι μια ''ρουτίνα'' όπως και σε άλλες διεθνείς ασκήσεις και εκπαιδεύσεις- κάτι όμως που αυξάνει την προσοχή,την περίσκεψη και την ευθύνη.

Το 2013

Η 2η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2013 του Tactical Leadership Programme (TLP), από 4- 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 4 Mirage 2000-5ΜΚ2 της 331 Μοίρας της 114 Πτέρυγας Μάχης.. Στην αποστολή συμμετείχαν ως εκπαιδευόμενοι δυο Ιπτάμενοι και ένας Υπαξιωματικός Πληροφοριών από την 331Μ και ένας Ελεγκτής Αεράμυνας από την 380 Μοίρα Αερομεταφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (M.ΑΣΕΠΕ), καθώς και δυο Ιπτάμενοι ως “External Fighters”..

Τα στελέχη της 331 Μοίρας απέσπασαν ιδιαίτερα ευνοϊκές κριτικές για το επίπεδο της εκπαίδευσής τους, τις δυνατότητες του αεροσκάφους και τα αποτελέσματα που έφεραν:Ο Σμηναγός (Ι) Θεοχάρης Κατσαρός ψηφίσθηκε μεταξύ των υπολοίπων συμμετασχόντων ως ο καλύτερος εκπαιδευόμενος της Σειράς («course warrior». Ο Υποσμηναγός (Ι) Ιωάννης Σιάνος ψηφίσθηκε δεύτερος, ισοβαθμώντας με άλλους εκπαιδευόμενους και τέλος ο Επισμηναγός (Ι) Μαρίνος Μπογατίνης, εκπαιδευτής στο TLP, ψηφίστηκε για 3η φορά ως ο καλύτερος εκπαιδευτής ( ήταν οι προαναφερθέντες στο Twitter Αρχηγού ΓΕΕΘΑ).

Το 2013 είχαν πάει στο Albacete :Στην 1η Σειρά του 2013 η 347 Μοίρας LANTIRN «Περσέας» με τέσσερα F-16C/D Block 50.Στο ΤLP 2013-2 συμμετείχαν επίσης αεροσκάφη και εκπαιδευόμενοι ως εξής: 10 F-16 από τις ΗΠΑ, Ολλανδία και Βέλγιο, 6 γαλλικά Mirage 2000 N, D και C, 2 Ιταλικά EF-2000 (Eurofighter), 4 Tornado (GR-4, PA-200) από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία και 2 Ιταλικά ΑΜΧ. Επίσης, για την υποστήριξη των αποστολών συμμετείχαν 4 Mig-29 από Πολωνία, 2 Alphajet από Γαλλία, ελικόπτερα, αεροσκάφη Ηλεκτρονικού Πολέμου και AWACS. Στο TLP 2012-3 συμμετείχε η 335 Μοίρα με τέσσερα F-16C Block 52M.

Το 2011

Ωστόσο από το 2011, οι πρωτιές της ΠΑ στο TLP είχαν γίνει, όπως προαναφέραμε, πλέον συνήθεια.

Στην 2η σειρά του 2011 η 340 Μοίρα, συμμετείχε στο 2ο/2011 Flying Course του TLP, που διεξήχθη από 7 Μαρτίου έως 1 Απριλίου Για τον σκοπό αυτόν, μεταστάθμευσαν από την Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Αεροπορική Βάση του Albacete 4 αεροσκάφη F-16C Blk52+, με 6 ιπταμένους και 34 τεχνικούς.Στο πρόγραμμα συμμετείχαν, επίσης, η Πολωνία με F-16C Blk52+, η Δανία με F-16A MLU, οι ΗΠΑ με F-15E Strike Eagle, η Ιταλία με EF-2000 Typhoon και PA-200 Tornado και η Γαλλία με Mirage 2000-5. Τον ρόλο των αντίπαλων αεροσκαφών (Red Air) ανέλαβαν αεροσκάφη F-18 της Ελβετίας, Alpha Jet της Γαλλίας, EF-2000 Typhoon της Ισπανίας, F-15E των ΗΠΑ, καθώς και τα 2 από τα 4 αεροσκάφη της 340 Μοίρας. Συγκροτήθηκαν συνολικά 12 COMAO, εκ των οποίων τα 3 νυκτερινά, εκτελώντας αποστολές:

Στην 3η Σειρά του 2011 ήταν η 343 Μοίρα, της 115 Πτέρυγας Μάχης που κέρδισε εντυπώσεις και βραβεία. Διαβάσαμε σε ειδική έκδοση ότι ενώ η κύρια αποστολή των εκπαιδευόμενων που συμμετείχαν στις πτήσεις αυτής της σειράς ήταν η καταστολή της εχθρικής αεράμυνας, αυτοί κατέρριψαν ότι τους στάθηκε εμπόδιο, πετυχαίνοντας τα καλύτερα ποσοστά επιτυχίας στην εναέρια μάχη, ποσοστά τα οποία οι εκπαιδευτές του TLP χαρακτήρισαν «εντυπωσιακά». Και αυτό, απέναντι σε πιο προηγμένα αεροσκάφη και σε αρκετές περιπτώσεις πιο έμπειρους και πολύ πιο εξασκημένους ιπταμένους. Και αυτό,όπως σημειώνεται,χωρίς να υπολείπονται καθόλου στην κύρια αποστολή τους, στην οποία πέτυχαν έτσι και αλλιώς το απόλυτο ποσοστό!

Για τους αεροπόρους που χάθηκαν, ''αθάνατοι''!

Για τους μαχητές που πετούν και θα συνεχίσουν να πετούν ''Αίεν Υψικρατείν'', και ''καλές προσγειώσεις''!
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ