2012-05-02 14:16:02
Φωτογραφία για Επιστροφή αρχαιοτήτων στην Ιταλία από τις ΗΠΑ
Επτά αρχαία έργα τέχνης και άλλες αρχαιότητες που ανασκάφηκαν και μεταφέρθηκαν παράνομα εκτός Ιταλίας θα επιστραφούν στην χώρα σύμφωνα με ανακοίνωση... Αμερικανών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον.

Δύο αρχαία κεραμικά αγγεία 2.000 ετών, ένα Ρωμαϊκό γλυπτό, ένα ζωγραφικός πίνακας της Αναγέννησης και τρείς μουσικές παρτιτούρες από βιβλία μοναχών του 13ου αιώνα επανακτήθηκαν ύστερα από τέσσερεις ξεχωριστές έρευνες της Αμερικανικής δικαιοσύνης. Επιστράφηκαν στον Ιταλό πρέσβη, Claudio Bisogniero στην τελετή που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανίδα Γραμματέα Προστασίας, Janet Napolitano.

Η Ιταλική κυβέρνηση, όπως και άλλες χώρες, έχει δουλέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αναγνωρίσει τις κλεμμένες ή παράνομα εξαχθείσες αρχαιότητες και έργα τέχνης σε άλλες χώρες και να απαιτήσει την επιστροφή τους.

«Δεδομένου του επιπέδου ποιότητας των αρχαιοτήτων που επεστράφησαν, η σημερινή τελετή στην πρεσβεία θα πρέπει να θεωρείται ως ένα νέο κεφάλαιο της σημαντικής πολιτιστικής σχέσης μεταξύ Ρώμης και Ουάσινγκτον» δήλωσε ο Bisogniero.


Αττική ερυθρόμορφη πελίκη (489 - 460 π.Χ.)

Δύο από τα τέσσερα αντικείμενα που επεστράφησαν την περασμένη Πέμπτη, συνδέονται με τον Ιταλό αρχαιοκάπηλο Gianfranco Becchina, που έχει κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα της χώρας ενώ εκκρεμεί έρευνα εις βάρος του από τις Ιταλικές αρχές.

Δεν πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με την Αμερικανίδα Γραμματέα Προστασίας. Μόλις αναγνωρίστηκαν τα αντικείμενα, όλα κατασχέθηκαν από τους ιδιοκτήτες ή εμπόρους τέχνης που τα είχαν στην κατοχή τους.

Στα αντικείμενα που συνδέονται με τον Becchina περιλαμβάνονται και τα κεραμικά αγγεία – μια Αττική ερυθρόμορφη πελίκη και μια ερυθρόμορφη κούπα – που ανακαλύφθηκαν σε παράνομες ανασκαφές στην Ιταλία και μεταφέρθηκαν στην Ελβετία όπου και «μεταφέρθηκε» η ιδιοκτησία τους. Στην συνέχεια, μεταφέρθηκαν σε γκαλερί της Καλιφόρνια πριν αποσταλούν σε δημοπρασίες του οίκου Christie's στην Ν. Υόρκη, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Με παρόμοιο τρόπο, ανακαλύφθηκε ένα Ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα που κατέληξε στον οίκο Christie's της Ν. Υόρκης ακολουθώντας την πορεία Ιταλία – Ελβετία.

Το 2008, ένας αναγεννησιακός πίνακα με τίτλο "Leda e il Cigno" του Lelio Orsi κατασχέθηκε αφού πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στην Ν. Υόρκη για το ποσό του $1.6 εκ.

Τέλος, οι τρείς παρτιτούρες βρέθηκαν σε έναν έμπορο σπάνιων βιβλίων στο Πόρτλαντ, που τις παρέδωσε αμέσως.

erroso.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ