2012-05-02 15:03:15
Φωτογραφία για Κύπρος: «Απογοητευτική η διακυβέρνηση Χριστόφια»
Σκληρή κριτική στη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, ασκούν μέσω 11σέλιδης Κοινής Διακήρυξης τα τέσσερα κόμματα του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» της Κύπρου. Τα τέσσερα κόμματα, στο έγγραφο το οποίο συνέταξε ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αφού αρχικώς προβαίνουν σε μια γενική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, προχωρούν στις δικές τους εισηγήσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία κατά την επόμενη πενταετία.

''Δυστυχώς, η διακυβέρνηση που ολοκληρώνει σε μερικούς μήνες την πενταετή θητεία της δεν ανταποκρίθηκε με επάρκεια και επιτυχία σε αυτή την δικαιολογημένη απαίτηση των πολιτών'', αναφέρεται στην εισαγωγή του κειμένου της Κοινής Διακήρυξης.

Ως προς την παρούσα κατάσταση του Κυπριακού, αναφέρεται στην Κοινή Διακήρυξη«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η πολιτική της λεγόμενης ευελιξίας και οι μονομερείς ‘γενναιόδωρες προσφορές' της πλευράς μας, όχι μόνο δεν οδήγησαν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά απέτυχαν να εξασφαλίσουν έστω στοιχειώδη ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά, ενώ, την ίδια ώρα, εγκλώβισαν την πλευρά μας σε προτάσεις που απορρίπτονται από τη μεγάλη πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων και των πολιτικών κομμάτων».


Προστίθεται ακόμη πως «ησυμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 βρίσκεται δυστυχώς ενταφιασμένη και στη θέση της επανέρχεται μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του καταστροφικού Σχεδίου Ανάν, με το μανδύα της 'κυπριακής ιδιοκτησίας' λύσης».

«Το ίδιο καταθλιπτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας», όπως τονίζεται, ενώ για την εσωτερική διακυβέρνηση αναφέρεται πως «απογοητευτική είναι δυστυχώς και η κατάσταση σε μια σειρά από θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης».

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά που γίνεται στη Διακήρυξη για τους Θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών. «Ιδεοληψίες, εμμονή στην εξυπηρέτηση πελατειακών και κομματικών συμφερόντων, αναξιοκρατικές πρακτικές, στείρες και ανούσιες αντιπαραθέσεις αλλά και παθογένειες των πολιτικών δομών έχουν πλήξει την αξιοπιστία πολιτικού συστήματός μας και έχουν απομακρύνει τους πολίτες από τις παραδοσιακές δημοκρατικές διαδικασίες οι οποίες αφήνουν αδιάφορους όλο και περισσότερους συμπολίτες μας οι οποίοι προτιμούν να απέχουν από αυτές», τονίζεται στη Διακήρυξη.

Τα τέσσερα κόμματα ζητούν την απόσυρση των προτάσεων του Προέδρου Χριστόφια. «Ζητούμε επιτακτικά την άμεση απόσυρση απαράδεκτων προτάσεων όπως είναι η πρόταση για εκ περιτροπής προεδρία με εκτελεστική εξουσία, η πρόταση παραμονή 50.000 εποίκων, οι προτάσεις στο περιουσιακό, η πρόταση για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους, καθώς επίσης και απόσυρση του Περιγράμματος Λύσης που έχει καταθέσει πρόσφατα η πλευρά μας στις διαπραγματεύσεις», υπογραμμίζεται συγκεκριμένα στη Διακήρυξη.

Στη Διακήρυξη των τεσσάρων κομμάτων επισημαίνονται, πέραν του Κυπριακού, και άλλοι επτά τομείς. Οικονομία, Παιδεία, Υγεία, Φυσικό Αέριο και Ενεργειακή πολιτική, Ε.Ε., Κράτος και Θεσμοί καθώς και Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ