2012-05-02 17:40:03
Φωτογραφία για Νέα υπηρεσία κατά της διαφθοράς στα πρότυπα της Οικονομικής Αστυνομίας των ΗΠΑ!
Νέο σώμα "αδιάφθορων", με τη σύσταση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και τη διενέργεια ελέγχων με βάση τις μεθόδους της Οικονομικής Αστυνομίας των ΗΠΑ, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών εν όψει των αλλαγών που σχεδιάζει στη φορολογία και ειδικότερα στον τρόπο διενέργειας των ελέγχων Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο που έχει εκπονηθεί και προβλέπει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, να λειτουργεί ανεξάρτητα χωρίς δεσμεύσεις πολιτικές ή οικονομικές, ώστε να μπορεί να αποδίδει άμεσα αποτελέσματα και να μην μπαίνουν οι υποθέσεις στα συρτάρια. Από την άλλη πλευρά βέβαια βασική επιδίωξη είναι να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς, να μπει "φρένο" στα φακελάκια και να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην είσπραξη των φόρων και χρεών.

Έτσι, μετά τη λειτουργία του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων στο Νομό Αττικής, που τις αμέσως επόμενες ημέρες αναλαμβάνει δράση, έως τις 16 Μαΐου με βάση το σχέδιο που έχει εκπονηθεί θα λειτουργεί και η υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Θεσσαλονίκης.


Η σύσταση της Εσωτερικής Αστυνομίας γίνεται ύστερα από απαίτηση της τρόικας, με στόχο να διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι στο "πόθεν έσχες" των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν και κάθε χρόνο δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν στην ενεργοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων με στόχο τον αυστηρό έλεγχο των εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων - κυρίως των ελεγκτών- και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το νέο σώμα θα λειτουργεί στα πρότυπα του TIGTA των HΠA, το οποίο ελέγχει τους "ράμπο" της αμερικανικής οικονομικής αστυνομίας, του γνωστού IRS.

Οι δράσεις

Tο νέο σώμα αδιάφθορων θα έχει συγκεκριμένα αντικείμενο, αφού με βάση το σχέδιο του υπουργείου θα μπορεί:

-να ελέγχει την περιουσιακή κατάσταση και το «πόθεν έσχες» των γενικών διευθυντών, διευθυντών, προϊσταμένων, ελεγκτών, εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Για το λόγο άλλωστε αυτό, όλοι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα υποχρεούνται να υποβάλουν στην υπηρεσία τους δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

-να διενεργεί προκαταρτικές έρευνες, ένορκες διοικητικές εξετάσεις και ανακρίσεις για πειθαρχικά παραπτώματα που αφορούν απάτες, κακοδιοίκηση, διαφθορά, χρηματισμό, παραβίαση δικαιωμάτων των φορολογούμενων, εκβιασμών των φορολογούμενων.

-να αξιολογεί και να επανελέγχει μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί από τους ελεγκτές.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το χτύπημα της φοροδιαφυγής με βάση την αμερικανική συνταγή του IRS προβλέπει ακόμη:

-έλεγχο των επώνυμων φορολογουμένων με μεγάλη οικονομική και κοινωνική επιφάνεια,

-έλεγχο των εισοδημάτων όχι μόνο με τις διασταυρώσεις στοιχείων, αλλά και την αξιοποίηση πληροφοριών από την προσωπική ζωή και τον στενό επαγγελματικό κύκλο των φορολογουμένων,

-παρακολούθηση του τρόπου ζωής των υπόπτων για φοροδιαφυγή προσώπων και συγκέντρωση στοιχείων για αγορές αγαθών μεγάλης αξίας,

-έλεγχο των ισολογισμών των επιχειρήσεων για να διαπιστωθεί αν τα τελικά αποτελέσματα βρίσκονται μέσα στις αρχικές προβλέψεις τους.

himaira.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ