2012-05-02 22:12:41
Φωτογραφία για UBS:«Be worried, be very worried»
Την έντονη ανησυχία της για τις ελληνικές εκλογές εκφράζει σε σημερινή της ανακοίνωση η UBS με τίτλο «Be worried, be very worried», η οποία μάλιστα κάνει λόγο για μη καταβολή της επόμενης δόσης από τους δανειστές η οποία θα έχει ως επακόλουθο μία νέα κοινωνική έκρηξη στη χώρα.

Αναλυτικότερα, στο report της η UBS αναφέρει  ότι «βλέπουμε ένα ... υψηλό ρίσκο προσωρινής αναστολής της χρηματοδότησης του επίσημου τομέα. Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, νομίζουμε πως είναι απολύτως πιθανό ότι το ΔΝΤ και τη ΕΕ, απλώς θα αρνηθούν να καταβάλουν την επόμενη δόση. Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο οι πληρωμές να σταματήσουν εντελώς, μάλλον θα αναβληθούν μέχρι η Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, θα δημιουργούνταν σημαντική ένταση, με την ελληνική κυβέρνηση να μην έχει ρευστό και να αναγκαστεί να σταματήσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις. «Η κοινωνική έκρηξη είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσει» λέει.


Παράλληλα, αναφέρει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν από λίγο καιρό, για πολλούς σηματοδότησε το τέλος της ικανότητας της Ελλάδας να αναστατώνει τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Ακόμη και μια προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης του επίσημου τομέα θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμια για τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς αναλογίζονται τις εναλλακτικές της Ελλάδας στην περίπτωση που η επίσημη χρηματοδότηση διακοπεί προσωρινώς».

Αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις, η UBS τονίζει ότι η στήριξη των ψηφοφόρων για τα κόμματα έχει κατακερματιστεί σημαντικά τους τελευταίους έξι περίπου μήνες, με τους ψηφοφόρους να έχουν φύγει από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

«Πολλοί από αυτούς θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν οι συμφωνίες με τον επίσημο τομέα, την απόρριψη των μέτρων λιτότητας ή ακόμη και την έξοδο από το ευρώ», σημειώνει η UBS. Προσθέτει ακόμη ότι και τα δύο μεγάλα κόμμα έχουν συμπεριλάβει στην προεκλογική τους εκστρατεία το ότι θα επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο με το ΔΝΤ.

«Κατά την άποψή μας, αυτό υποδηλώνει ένα βαθμό ελευθερίας που δεν έχουμε. Θεωρούμε ότι υπάρχει λίγη, εάν υπάρχει, διάθεση στο Ταμείο ή στην Κομισιόν για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας», τονίζει η UBS. Μάλιστα, προσθέτει ότι το έργο της νέας κυβέρνησης θα είναι αποθαρρυντικό. Θα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως περικοπές 3 δισ. ευρώ σε δαπάνες και θα πρέπει να δώσει λεπτομέρειες για το που θα βρει επιπλέον περικοπές 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

«Τα ρίσκα έχουν αυξηθεί σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας, και υπάρχουν από την άλλη πλευρά ανυπόμονοι και εξοργισμένοι δανειστές του επίσημου τομέα», σχολιάζει η UBS.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ