2012-05-02 22:09:21
Φωτογραφία για ΟΛΑΝΤ: ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ
Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ...(ΕΚΤ) θα έπρεπε να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των μηχανισμών σταθερότητας της ευρωζώνης εξέφρασε σήμερα, 2 Μαΐου, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. «Είτε η ΕΚΤ θα πρέπει να δανείζει απευθείας στα κράτη, κάτι που αρνείται να πράξει για την ώρα, [είτε], αντί να δανείζει σε τράπεζες, θα μπορούσε να δανείζει στον [Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας]», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

Τα επίμαχα σχόλια του κ. Ολάντ έγιναν λίγες ώρες πριν αντιμετωπίσει τον απερχόμενο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, σε μία κρίσιμη προεκλογική τηλεμαχία. Το debate αυτό συνιστά πιθανότητα την τελευταία ευκαιρία του κ. Σαρκοζί να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα που διατηρεί ο Σοσιαλιστής ανθυποψήφιός του.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι το μόνιμο δανειοδοτικό ταμείο διάσωσης που τηρεί η ευρωζώνη. Θα υλοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούλιο, θα κεφαλαιοποιηθεί σταδιακά, και αναμένεται να υποκαταστήσει τον προσωρινό EFSF στα μέσα του 2013. Ο ESM θα έχει «δύναμη πυρός» 500 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Οι δηλώσεις του κ. Ολάντ πιθανότατα θα προκαλέσουν τη δυσφορία της ΕΚΤ και της Γερμανίας, καθώς αμφότερες έχουν απορρίψει παρόμοιες προτάσεις κατά το παρελθόν, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν επιτρέπουν στην κεντρική τράπεζα να χρηματοδοτεί τα κράτη.

Ως υποκατάστατο των απευθείας κρατικών χρηματοδοτήσεων, τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ διέθεσε αθροιστικά ένα τρισεκατομμύριο ευρώ στον τραπεζικό τομέα της Γηραιάς Ηπείρου, μέσω χαμηλότοκων τριετών δανείων.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας ήταν να αντιμετωπισθεί η κρίση ρευστότητας που έπληττε την αγορά, ενώ συνάμα οι τράπεζες όφειλαν να επενδύσουν σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, η EKT δεν προτίθεται να εκταμιεύσει περισσότερα κεφάλαια κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ακινητοποιημένο παραμένει επίσης το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που χρησιμοποιούσε παλαιότερα η Ευρωτράπεζα.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ