2012-05-03 00:08:08
Φωτογραφία για «Κινδυνεύουν τα οικονομικά κεκτημένα της Κύπρου»
Ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης δήλωσε ότι όσα πέτυχε η Κύπρος τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκονται υπό αμφισβήτηση και προειδοποίησε ότι αν και αυτή τη φορά δεν γίνουν οι σωστοί χειρισμοί, ο τόπος θα οδηγηθεί σε περιπέτειες με σημαντικότατες οικονομικές επιπτώσεις για το μέλλον.

Παρουσιάζοντας την Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας για το 2011, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι η πορεία ανάκαμψης που παρουσίασε η κυπριακή οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 διακόπηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εξαιτίας κυρίως της καταστροφής του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό. Τόνισε ακόμα ότι οι συνεχείς υποβαθμίσεις δημιουργούν νέους κινδύνους για την εγχώρια ανάπτυξη και τις προοπτικές ανάκαμψης της Κύπρου.

Ο κ. Ορφανίδης είπε ότι η οικονομία έφθασε στο σημείο αυτό επειδή δεν λήφθηκαν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα. Πρόσθεσε ότι μόνο μετά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου τον Αυγούστου του 2011, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άλλαξε κατεύθυνση και λήφθηκαν ουσιαστικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης στο τέλος του έτους. Σημείωσε, όμως, ότι τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα η Κύπρος να είναι ακόμη αποκλεισμένη.


Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, τόνισε ότι η αδυναμία της κυβέρνησης από τον Μάϊο του 2011 να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, δημιούργησε διεθνώς αμφιβολίες για την ικανότητα της να στηρίξει τις τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης. «Έτσι, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την απομείωση του ελληνικού χρέους, τόσο οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση μπήκαν στον αρνητικό φαύλο κύκλο που βρισκόμαστε μέχρι σήμερα» ανέφερε.

Εξέφρασε, ωστόσο, αισιοδοξία ότι εάν οι τράπεζες συνεχίσουν με τον σωστό τρόπο τους λεπτούς χειρισμούς, στους οποίους προβαίνουν τους τελευταίους λίγους μήνες για ανακεφαλαιοποίηση, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα, η πρόκληση ενώπιον της οποίας βρίσκονται θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ