2015-03-13 18:51:46
Φωτογραφία για Kαταβάλλεται, στα στελέχη των ΕΔ, Εκπαιδευτικό Επίδομα που εξάγεται με το Βασικό Μισθό και την ΑΤΑ που ίσχυε πριν 30 έτη
Πολλά μέλη μας - στελέχη των ΕΔ εκφράζουν παράπονα για την μικρή αποζημίωση που λαμβάνουν όταν, με διαταγή της υπηρεσίας, καλούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα να μετακινηθούν για φοίτηση ή εκπαίδευση σε σχολές  ή κέντρα εκπαιδεύσεως, που λειτουργούν σε άλλες φρουρές από αυτές που υπηρετούν.

Για παράδειγμα ένα στέλεχος που υπηρετεί στη Λάρισα και με Δγη της Υπηρεσίας καλείται για εκπαίδευση 1 μήνα στην Αθήνα, λαμβάνει ποσό από 1,9€ έως 6€ την ημέρα (αναλόγως του βαθμού),προκειμένου να καλύψει τη διαμονή, τη σίτιση του και την μετακίνηση εντός της περιοχής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Πάγια Διαταγή 8-1 που εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ το έτος 1993, σε εκτέλεση της συνημμένης Υπ αριθμ  2012186/1255/0022 (ΦΕΚ 528 ΤΕΥΧΟΣ Β 15-7-1993) ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, καθορίσθηκε ότι οι στρατιωτικοί που μετακινούνται για φοίτηση ή εκπαίδευση σε σχολές  ή κέντρα εκπαιδεύσεως, που λειτουργούν σε άλλες φρουρές από αυτές που υπηρετούν (απόσταση άνω των 60χλμ), δικαιούνται λόγω των πρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τις κινήσεις αυτές, των παρακάτω αποζημιώσεων που καθορίζονται σε ποσοστό στο Βασικό Μισθό (ΒΜ) κάθε ενός και στην αναλογούσα στο ΒΜ Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) από 1-5-1984, συν την εκάστοτε χορηγούμενη.


Η καταβολή αυτής της αποζημίωσης γίνεται όπως αναφέρεται και στην ΚΥΑ για την κάλυψη των πρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν από τις κινήσεις αυτές, ήτοι διαμονή, τροφή, μετακινήσεις-εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών για μετάβαση εντός της πόλης προς το Κέντρο Εκπαίδευσης κ.λ.π.,καθώς τα στελέχη που μετακινούνται για ένα χρονικό διάστημα από τον τόπο που υπηρετούν σε μια άλλη περιοχή, αφήνουν πίσω οικογένειες και επέρχεται αλλαγή στον καθημερινό τρόπο διαβίωσης.

Η ΚΥΑ ορίζει ότι η αποζημίωση καθορίζεται σε ποσοστό στο Βασικό μισθό του κάθε ενός και στην αναλογούσα στο ΒΜ ΑΤΑ από 1-5-1984, συν την εκάστοτε χορηγούμενη. Ο Βασικός μισθός που υπολογίζεται είναι πχ για τον Ανθλγο σε 416€ (ΒΜ +ΑΤΑ) ενώ σήμερα ο Βασικός μισθός του Ανθλγού ανέρχεται σε 887€.

Είναι προφανές ότι σήμερα με τον υπολογισμό εκπαιδευτικού επιδόματος με ΒΜ και ΑΤΑ 1984 ότι αυτή η αποζημίωση δεν καλύπτει τα έξοδα που προκαλούνται από την μετακίνηση καθώς δεν είναι ίδια η αξία του χρήματος και το κόστος διαβίωσης σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

Από την ερμηνεία της ΚΥΑ έχουμε την άποψη ότι σήμερα θα έπρεπε να υπολογίζεται η εκπαιδευτική αποζημίωση με τον σημερινό Βασικό Μισθό, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος και όχι με τον ΒΜ+ την ΑΤΑ του 1984.

Στην τελευταία μας συνάντηση με την Εκπρόσωπο των ΑΝ.ΕΛ. έγινε ενημέρωση επί του θέματος.

ΠΗΓΗ: http://www.espeth.gr/index.php/2013-05-02-21-15-53/162-katavalletai-sta-stelexi-ton-ed-ekpaideftiko-epidoma-pou-eksagetai-me-to-vasiko-mistho-kai-tin-ata-pou-isxye-prin-30-eti
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ