2012-05-03 09:50:05
Φωτογραφία για Οι ανεμογεννήτριες προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα για να δείξουν ότι οι τεράσατιες κατασκευές αιολικών πάρκων στο Δυτικό Τέξας εδώ και δέκα χρόνια έχουν αυξήσει τις τοπικές θερμοκρασίες στο έδαφος κατά τη διάρκεια της νύχτας «Η αιολική ενέργεια θα είναι μέρος της λύσης της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της εξοικονόμησης ενέργειας» δηλώνει ο Liming Zhou, από το πανεπιστήμιο Albany στη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο η κατανόηση των επιπτώσεων  των αιολικών πάρκων είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της αιολικής ενέργειας» συνεχίζει ο L. Zhou.

Στο Δυτικό Τέξας υπάρχει ταχεία επέκταση των αιολικών πάρκων, με τον αριθμό των αιολικών «τουρμπίνων» να φτάνει στις 2358 το 2011. Ο L. Zhou και η ομάδα του συνέκρινε τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της γης στα αιολικά πάρκα με άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (2003-2011), ανιχνεύοντας σαφή αύξηση της θερμοκρασίας το βράδυ.


Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η επίδραση της θερμοκρασίας του αέρα, που είναι συνήθως αυτή που δίνεται από τις προγνώσεις του καιρού, θα είναι χαμηλότερη κατά 0,72 C γιατί η θερμοκρασία του αέρα ανταποκρίνεται πιο αργά στις μεταβολές από ό,τι η θερμόκρασία της γης.

Οι επιστήμονες λένε ότι το αποτέλεσμα οφείλεται στην αναταροχή που προκαλείται από τις ανεμογεννήτριες. Όταν δύσει ο ήλιος, η γη «κρυώνει» πιο γρήγορα από τον αέρα, αφήνοντας ένα στρώμα κρύου αέρα λίγο πάνω από το έδαφος. Με την κίνησή της, η τουρμπίνα αναμειγνύει το κρύο στρώμα με το θερμότερο αέρα που βρίσκεται παρπάνω, προκαλώντας έτσι την άνοδο της θερμοκρασίας.

«Το αποτέλεσμα μου φαίνεται αρκετά σταθερό», δήλωσε ο Steven Sherwood στην έρευνα της κλιματικής αλλαγής που  διενεργήθεκε στο Νέο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία. «Η ίδια στρατηγική αυτή χρησιμοποιείται ευρέως από τους παραγωγούς φρούτων, που στέλνουν ελικόπτερα πάνω από τα περιβόλια τους ώστε να καταπολεμηθεί ο παγετός που δημιουργείται νωρίς το πρωί»

«Συνολικά η επίδραση στον πλανήτη είναι πολύ μικρή και τοπική σε σύγκριση με τις ισχυρές αλλαγές στη θερμοκρασία από έτος σε έτος. Είμαστε στην επέκταση αυτής της προσέγγισης και σε άλλα αιολικά πάρκα, και δημιουργόυμε μοντέλα για την κατανόηση διεργασιών και μηχανισμών που καθοδηγούν τις αλληλεπιδράσεις των ανεμογεννητριών και στο ατμοσφαιρικό στρώμα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της γης», καταλήγει στο περιοδικό Nature ο L. Zhou.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ