2012-05-03 09:58:44
Φωτογραφία για Μεταρρυθμίσεις μέσα από μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας ή χρεοκοπία
Πυροτεχνήματα και διλήμματα επιστρατεύουν τα κόμματα καθώς πλησιάζει το ραντεβού με την κάλπη. Ο Αντ. Σαμαράς που μίλησε χθες στη Θεσσαλονίκη επαναλαμβάνει ότι δεν προτίθεται να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία την Κυριακή. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί με αυτή τη ρητορική να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους της ΝΔ που έχουν απομακρυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έθεσε χθες με ξεκάθαρο τρόπο το δίλημμα των εκλογών, έτσι όπως το βλέπει το ΠΑΣΟΚ: διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μέσα από μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας – όπως είπε – ή χρεοκοπία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει επανειλημμένως σαφές ότι μια μονοκομματική κυβέρνηση, ακόμη και αν έχει την ευρεία πλειοψηφία 160 εδρών που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2009, δεν μπορεί να φέρει μόνη της εις πέρας τα τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα.


Ο κ. Σαμαράς όμως επιμένει να ζητεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και ισχυρή εντολή από το εκλογικό σώμα, που να του «λύνει τα χέρια» και μην αναγκάζεται σε συμβιβασμούς για την εφαρμογή του προγράμματός του. «Θέλουμε εντολή για να τα αλλάξουμε όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στον χώρο της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε χθες να προβλέψει ότι ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ θα... αλλάξουν γνώμη ως προς την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μόλις εκδοθούν τα εκλογικά αποτελέσματα!

Ενώπιον του διλήμματος, παραμονή στο ευρώ ή πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή, έθεσε χθες τους πολίτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για πρώτη φορά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Βαγγέλης Βενιζέλος παρουσίασε με τόσο ευθύ τρόπο το διακύβευμα των εκλογών, προειδοποιώντας ότι ο χυδαίος λαϊκισμός και η δημαγωγία μπορούν να μετατρέψουν την κρίση σε εθνική τραγωδία.

Στόχος του κ. Βενιζέλου ήταν να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των προοδευτικών αναποφάσιστων ψηφοφόρων προσβλέποντας ότι παραμονές των εκλογών θα αποφασίσουν να επαναπατριστούν και να ενισχύσουν το ΠΑΣΟΚ στην κάλπη. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του Κινήματος στις εκλογές του 2009 που εξακολουθεί να αμφιταλαντεύεται και σκέφτεται να δώσει την ψήφο του σε κάποιο από τα κόμματα της Αριστεράς μπορεί να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ υπό την προϋπόθεση ότι θα έρθει αντιμέτωπο με την ωμή πραγματικότητα, που δεν είναι άλλη από την εκδοχή τού ότι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη δεν είναι δεδομένη.

Γι' αυτό τον λόγο άλλωστε με τη χθεσινή του συνέντευξη έδωσε έμφαση στα ψέματα που - όπως είπε - ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης που υπόσχονται κάποια κόμματα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τις τράπεζες, θα υπονομεύσει την ανάπτυξη και θα εξωθήσει την χώρα εκτός Ευρώπης.

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε ότι ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών θα επιτείνει την αβεβαιότητα και θα λειτουργήσει βλαπτικά για τη χώρα καταγγέλλοντας τον κ. Σαμαρά ότι παίζει με την πιθανότητα της ακυβερνησίας. Επίσης τον κατηγόρησε ότι παίζει «εν ου παικτοίς» και μάλιστα με νοθευμένα ζάρια με στόχο να ικανοποιήσει τον κομματικό του εγωισμό και τη δήθεν αυτοδυναμία και παράλληλα τον περιέγραψε ως «κορυφαίο εκπρόσωπο μιας κυνικής κομματικής αντίληψης και πολιτικής ανακολουθίας».

ΚΑΤΑ ΤΣΙΠΡΑ. Σφοδρή κριτική όμως από τον κ. Βενιζέλο δέχτηκε και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «πολιτικό απατεώνα» σχολιάζοντας ειρωνικά ότι «έχει ξεφύγει». Η απάντηση του κ. Βενιζέλου ήταν οξύτατη: είναι ένας πολιτικός υβριστής και η συμπεριφορά του δεν έχει καμία σχέση με το ήθος της Αριστεράς, με το ήθος της δημοκρατικής αντιπαράθεσης, είπε καταλογίζοντάς του πολιτικό τυχοδιωκτισμό.

Νέο μήνυμα στους αναποφάσιστους που προέρχονται από το εσωτερικό της παράταξης να στηρίξουν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ έστειλε και χθες το βράδυ ο Βαγγέλης Βενιζέλος σε ομιλία του στα συνδικαλιστικά στελέχη του κόμματος. «Αυτές οι τρεις μέρες, μέχρι το κλείσιμο της κάλπης είναι κρίσιμες. Διαμορφώνονται οι συσχετισμοί, τώρα αποφασίζουν οι πολίτες» είπε καλώντας τους αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους του 2009 να κάνουν τη δική τους υπέρβαση την Κυριακή.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο στοίχημα της ανοιχτής συγκέντρωσης στην Πλατεία Συντάγματος τονίζοντας: «Η Πλατεία Συντάγματος είναι η πλατεία όπου δίνεται η μάχη κατά του εκφασισμού της κοινωνίας, είναι η μάχη να μην μπουν οι οπαδοί του νεοναζισμού και της δικτατορίας στη Βουλή». Παράλληλα κάλεσε τους συνδικαλιστές τις επόμενες τρεις ημέρες να ενισχύσουν την προεκλογική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ. «Η μάχη πρέπει να δοθεί πρόσωπο - πρόσωπο, σπίτι - σπίτι, στους χώρους δουλειάς, και πρέπει να δοθεί από σάς, γιατί εσείς μπορεί να είστε πολύ πιο πειστικοί απ' ό,τι εγώ ή τα επώνυμα στελέχη» είπε χαρακτηριστικά. Χθες το πρωί ο κ. Βενιζέλος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, ενώ απόψε μιλάει σε συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο.

Β.Κεχαγιά
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ