2012-05-03 09:53:41
Φωτογραφία για Οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών  απο το 2013
Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin), που είχε ως αντικείμενο την εφαρμογή των νέων κανονισμών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών («Βασιλεία ΙΙΙ»). Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις, που διάρκεσαν 16 ώρες, απέβησαν άκαρπες, παρά τη συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε η δανική προεδρία της ΕΕ και πλέον οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο επόμενο Ecofin στις 15 Μαίου.

Η ΕΕ είχε υιοθετήσει τους νέους διεθνείς κανόνες το Νοέμβριο του 2010, παράλληλα με άλλες χώρες της Ομάδας των 20 (G-20), στο πλαίσιο των προσπαθειών για την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων λόγω των τραπεζών και για να μειωθεί η ανάγκη διάσωσης τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.

Οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εφαρμοστούν σταδιακά αρχής γενομένης το 2013.

Στο επίκεντρο των νέων κανόνων είναι η απαίτηση προς τις τράπεζες να κρατούν περισσότερο κεφάλαιο για να μπορούν να αντιμετωπίζουν με καλύτερο τρόπο οικονομικές κρίσεις και υφέσεις.

Ένα ζήτημα είναι ότι χώρες όπως η Βρετανία και η Σουηδία πιέζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μπορούν να επιβάλλουν μονομερώς κανονισμούς για ακόμα υψηλότερη τραπεζική κεφαλαιοποίηση, εάν επιθυμούν να το κάνουν.

Όμως, οι επικριτές αυτής της προσέγγισης εκφράζουν την ανησυχία ότι εάν οι απαιτήσεις είναι υπερβολικά υψηλές, αυτό θα μειώσει την προσφορά πιστώσεων και άρα την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την ΕΕ.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ