2015-03-19 08:02:07
Φωτογραφία για Με τη θηλιά στο λαιμό -Αγωνία για πληρωμές 2,7 δισ ευρώ ως το τέλος Μαρτίου
Με τη... θηλιά στο λαιμό, προσέρχεται η ελληνική αντιπροσωπεία στις κρίσιμες διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες, αφού στην πραγματικότητα «ξύνει» τον πάτο του βαρελιού για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, προς το εξωτερικό και το εσωτερικό.

Στις λίγες ημέρες που απομένουν ως το τέλος του μήνα το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να καλύψει ανελαστικές δαπάνες που φτάνουν στα 2,7 δισ ευρώ.

Η τελευταία δόση του μήνα προς το ΔΝΤ είναι 336 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να εκταμιευθούν άλλα 400 εκατ. ευρώ για πληρωμές κάλυψης συναλλαγματικών κινδύνων. Προς το εσωτερικό υπάρχουν πληρωμές 1,1 δισ ευρώ για μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και 860 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των ασφαλιστικών Ταμείων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο ψάχνει εναγωνίως σε όλες τις "κρυφές" γωνίες φορέων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκειμένου να εντοπίσει όλα τα ρευστά διαθέσιμα. Με μια πρώτη ματιά, υπολογίζεται ότι 1 ως 2 δισ ευρώ από κρατικές επιχορηγήσεις είναι "παρκαρισμένα" σε διάφορους φορείς, αλλά πάντα παραμένει η δυσκολία του να πειστούν οι διοικήσεις αυτών των φορέων να επενδύσουν τα ρευστά τους σε repos του Δημοσίου.

Όσον αφορά, δε, στις σκέψεις για υποχρεωτική διάθεση αυτών των ρευστών, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, επί του παρόντος απορρίπτεται καθώς μεταξύ άλλων θα ερμηνευθεί από την ΕΚΤ ως χρηματοδότηση του Κράτους, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη συνέχιση της χρηματοδότησης μέσω ELA. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ