2012-05-03 13:28:04
Φωτογραφία για Προβληματισμένοι οι ξένοι οίκοι για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα
Κίνδυνο μη καταβολής της επόμενης δόσης στην Ελλάδα βλέπει η UBS, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των ελληνικών εκλογών. Η ελβετική τράπεζα σε έκθεσή της με τίτλo «Greek elections: Be woried, Be very worried», την οποία υπογράφει ο Stephane Deo, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα μέσα σε διάστημα μόλις ενός μήνα και αναφέρεται σε δύο βασικούς κινδύνους που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου: ο πρώτος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης. Κατά τη UBS, το βασικό σενάριο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.

Στην έκθεση, όμως, αναφέρεται ότι, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αυτό το σενάριο δεν είναι πλέον τόσο βέβαιο. Η UBS καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, εάν αποτύχουν όλες οι απόπειρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, είναι η 10η Ιουνίου.


Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η άμεση επιβολή νέων περικοπών. Η UBS αναφέρει ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει αμέσως περικοπές 3 δισ. ευρώ και επιπλέον 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014. «Και τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως, προεκλογικά υποστηρίζουν ότι θα ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» αναφέρει και συμπληρώνει: «Κατά την άποψή μας, οι υποσχέσεις αυτές υποθέτουν έναν βαθμό ελευθερίας κινήσεων που τα δύο κόμματα δεν έχουν. Θεωρούμε ότι υπάρχει ελάχιστη, αν όχι μηδαμινή, διάθεση στο ταμείο και στην Ε.Ε. για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας».

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα, η έκβαση παραμένει αβέβαιη, σχολιάζει η Credit Suisse σε ανάλυσή της. Η στήριξη για τα δύο κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, ενώ τα ποσοστά των αναποφάσιστων και των «ψήφων αντίδρασης» παραμένουν πολύ υψηλά. Μια κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας (προπορεύεται) και του ΠΑΣΟΚ είναι το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με την Credit Suisse, όμως είναι αβέβαιο εάν ένας τέτοιος συνασπισμός θα έχει την ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή.

Η Merrill Lynch, από την πλευρά της, βλέπει ισχυρό ρίσκο πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και τονίζει ότι οι δύο κύριες δυνάμεις που στηρίζουν το πρόγραμμα των προσαρμογών απέχουν από το να αποκτήσουν αυτοδυναμία. Επιπλέον, μια συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα ακολουθήσουν εκλογές σε ένα μήνα και ύστερα κι άλλες, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ο οίκος εκτιμά ότι το ελληνικό πρόβλημα απέχει πολύ ακόμη από την επίλυσή του, αλλά το νέο πρόγραμμα κερδίζει χρόνο για την Ελλάδα. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια μετά τις εκλογές μπορεί να οδηγήσει στο «worst case», σενάριο που περιλαμβάνει πιθανώς και την έξοδο από την Ευρωζώνη.

Η JP Morgan σε ανάλυσή της τονίζει πως υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για την έκβαση των ελληνικών εκλογών και για το εάν θα είναι πιθανό να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός. Προσθέτει, ακόμη, ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις από τα κύρια κόμματα για την αφοσίωσή τους στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, κάποια επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές θεωρείται πιθανή. Ωστόσο, οποιεσδήποτε κινήσεις σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρούνται περιορισμένες. Αναφορικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το βασικό ζήτημα είναι η εφαρμογή, όταν ισχυρά συμφέροντα θα αντιστέκονται στις αλλαγές. Για αυτό, η JP Morgan καταλήγει ότι η πιο πιθανή περιοχή για επαναδιαπραγμάτευση είναι αυτή της δημοσιονομικής ενοποίησης. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να πάει λίγο πίσω, ώστε να περιοριστεί η βραχυπρόθεσμη οικονομική συρρίκνωση «και σε αυτό το ζήτημα αναμένεται να χτυπήσει μια ανοιχτή πόρτα».

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτό θα έχει σίγουρα επιδράσεις και στη χρηματοδότηση. Το δεύτερο πρόγραμμα προϋποθέτει μια επιστροφή στις αγορές το 2015. Ακόμη κι αν το δεύτερο πρόγραμμα, όπως έχει αυτή τη στιγμή, εφαρμοστεί πλήρως, δεν είναι ξεκάθαρο ότι η πρόσβαση στις αγορές θα έρθει τόσο νωρίς. Για αυτό τον λόγο ένα τρίτο πρόγραμμα είναι πιθανό, σε κάθε περίπτωση.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Αλλάζουν όλα στο δακτύλιο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Αλλάζουν όλα στο δακτύλιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ