2012-05-03 17:40:03
Φωτογραφία για Η Ελλάδα δεν είναι… ψωροκώσταινα. Προσπαθούν να την κάνουν για να ολοκληρώσουν το φτηνό ξεπούλημά της…
Γράφει ο Ρεπόρτερ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γίνεται πολύς λόγος, για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Και όπως όλα δείχνουν, ήδη έχει δοθεί ένα μεγάλο μέρος του, για την εξόφληση των δανείων Η Ελλάδα δεν είναι “ψωροκώσταινα”, όπως δημιουργούσαν την εντύπωση πριν τον πόλεμο και όπως θέλουν να την καταντήσουν σήμερα. Και ας μην ξεχνάμε οι συνθήκες και στις δύο αυτές περιόδους ήταν ανάλογες, αν πάρει κανείς υπόψη του το κλίμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τις υποχρεώσεις της χώρας μας στους ξένους τοκογλύφους. Εξ άλλου αν ήταν έτσι στην πραγματικότητα δεν θα είχαν πλουτίσει τόσοι και τόσοι. Όλοι οι τομείς της οικονομίας είναι αξιοποιήσιμοι αρκεί να αναπτυχθούν σωστά, συστηματικά, με γνώμονα τα εθνικό συμφέρον και τη δίκαια κατανομή του πλούτου.

Ο ορυκτός πλούτος ειδικότερα είναι ένας τεράστιος τομέας στον οποίο η εκμετάλλευση δεν έχει καν αρχίσει. Αν δεν ήταν τόσο αξιοποιήσιμος δεν θα ήταν τόσο περιζήτητος. Πέρα από τις μελέτες που έχουν πλέον δημοσιοποιηθεί, αυτό γίνεται αντιληπτό από τη γενικότερη “φιλολογία” που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και από τη κινητικότητα των διαφόρων ξένων εταιριών.


Είναι λοιπόν φυσικό να επιδιώκουν με κάθε τρόπο την εξασφάλιση του αποκλειστικού μονοπωλίου της εκμετάλλευσης και να προσπαθούν να το αποτυπώσουν σε δεσμευτικές συμφωνίες, όπως είναι άλλωστε και “η δανειακή σύμβαση.

Πρέπει λοιπόν με κάθε τρόπο η Ελλάδα να θεωρηθεί και να καταντήσει υπερχρεωμένη με σκοπό να ξεπουλήσει ότι έχει και δεν έχει.

Το ερώτημα που μπαίνει είναι πολύ απλό γιατί αφού υπάρχει τόσος ορυκτός πλούτος, να μην τον αξιοποιήσουμε μόνοι μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα μιας υγιούς οικονομίας; Τι είναι άραγε αυτό που μας εμποδίζει και ποιοι είναι αυτοί που δεν το θέλουν;

Eνα είναι το βέβαιο: είναι άμεση και απόλυτη ανάγκη να καταρτιστεί και να εφαρμοστεί ένα πραγματικά συλλογικό πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής αυτού του τόπου.
kostasxan.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ