2012-05-03 18:03:06
Φωτογραφία για Πού ‘σαι Θανάση!
Γρήγορα, όπως έτρεχε κι ο ίδιος, πέρασε ένας χρόνος χωρίς τον αγαπημένο ηθοποιό Θανάση Βέγγο τον «Πολύδωρο», ή «γιατρό», ή «φανερό πράκτορα», ρόλοι-εγγύηση για σπαρταριστό γέλιο.

Ο λαϊκός καλλιτέχνης Θανάσης Βέγγος, έφυγε σαν σήμερα, στις 3 Μαΐου 2011. Νοσηλευόταν για καιρό στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου μπήκε ύστερα από εγκεφαλικό. Τα λουλούδια και οι κάρτες με ευχές για ανάρρωση, κατέφταναν, κάθε μέρα, σωρηδόν. Αποστολείς ήταν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα. Ήθελαν με τον τρόπο αυτό να ευχαριστήσουν προσωπικά έναν δικό τους. Έναν που τον ένιωθαν φίλο τους ή συγγενή τους.

Ο «Θου-Βου» μπήκε στο χώρο του ελληνικού λαϊκού θεάματος, σχεδόν από σπόντα. Ήταν βοηθός ηλεκτρολόγου τη δεκαετία του ’50 στις αυτοσχέδιες παραστάσεις που ανέβαζαν οι πολιτικοί κρατούμενοι στη Μακρόνησο.

Ανάμεσά τους ήταν ο Νίκος Κούνδουρος. Ο μετέπειτα σκηνοθέτης του «Δράκου», πήρε τον Βέγγο από τα παρασκήνια και τον ανέβασε στη σκηνή. Πρώτα, το 1954 στην ταινία «Μαγική Πόλις». Η αρχή είχε γίνει. Έτσι, ακολούθησαν μερικά από τα πιο λαμπερά διαμάντια του ελληνικού σινεμά : «Διακοπές στην Αίγινα», «Μανταλένα», «Ο Ηλίας του 16ου», «Ποτέ την Κυριακή».


Το πέρασμα στην κωμωδία και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστή, δεν άργησε να γίνει. Μαζί με το Νίκο Σταυρίδη έπαιξαν τους «Οι δοσατζήδες» (1960). Τα επόμενα χρόνια, πότε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και πότε ακολουθώντας τις εντολές του Πάνου Γλυκοφρύδη, κάνει τις ταινίες «Μην είδατε τον Παναή», «Ζήτω η τρέλα», «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης».

Ο ίδιος πίσω από την κάμερα, ή συνεργαζόμενος με τον Ερρίκο Θαλασσινό, γύρισε –ίσως τις καλύτερες ταινίες του : «Φανερός πράκτωρ 000», «Τρελός, παλαβός και Βέγγος», «Ποιος Θανάσης;».

Η δεκαετία του ’70 βρίσκει τον Θανάση Βέγγο στο ζενίθ της δημοτικότητάς του, αλλά και πιο ώριμο υποκριτικά. Κάτι που είναι φανερό στην «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» του Ντίνου Κατσουρίδη. Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1971, κερδίζει τα βραβεία κριτικών και κοινού.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 συνεχίζει να κάνει εμπορικές κινηματογραφικές επιτυχίες με ταινίες όπως «Από πού πάνε για τη χαβούζα», παράλληλα με το θέατρο σε μεγάλες επιθεωρήσεις.

Τη δεκαετία του ’90 πρωταγωνιστεί στην τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης», αλλά και την επόμενη δεκαετία στο «Περί Ανέμων και Υδάτων» του Mega.

Ωστόσο, στην αυλαία της καριέρας του ο Θανάσης Βέγγος θα κάνει αληθινή αίσθηση, κερδίζοντας τους σινεφίλ της νεότερης γενιάς. Αφορμή, η συμμετοχή, αλλά, κυρίως η, εσωτερικών δραματικών τόνων, ερμηνεία του στις ταινίες : «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου», «Όλα είναι δρόμος», «Ψυχή Βαθιά».

Η τελευταία του τηλεοπτική συμμετοχή ήταν στο ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας της ΕΤ3 «Θεσσαλονίκη η πόλη της καρδιάς μας» όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Κάτια Δανδουλάκη αλλά και τα δύο του εγγονάκια!
24wro
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ