2015-06-03 10:48:50
Φωτογραφία για ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ PLAN B' ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Δεν υπάρχει σχέδιο Β', αλλά ο στόχος είναι μια ισχυρότερη ελληνική οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και δεν μπορώ να το σκεφτώ διαφορετικά. Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για μια ενιαία λύση για να βοηθήσουμε τη χώρα να ξεπεράσει κάποιες σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες και η ελπίδα μου είναι ότι τις επόμενες μέρες θα βρούμε μια συμφωνία», είπε.

«Γνωρίζω», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, «ότι Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν στενοί εταίροι ιδιαίτερα στο εμπόριο, αλλά πιστεύω ότι θα πρέπει, και εργαζόμαστε γι` αυτό, να αποφύγουμε κάθε είδος Grexit. Δεν έχουμε σχέδιο Β', άλλο από μια Ελλάδα με αναδιαρθρωμένη και πιο ισχυρή οικονομία μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Εν τω μεταξύ, στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης φέρεται να έχει έλθει το κείμενο της πρότασης συμφωνίας των ΔΝΤ, Ε.Ε
. και ΕΚΤ που θα παρουσιασθεί σήμερα το απόγευμα, 17:30 ώρα Ελλάδος, στη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group. Το σχετικό κείμενο που αποτελεί τη βάση της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) που θα πρέπει να ψηφίσει η ελληνική Βουλή και να κυρωθεί από τα άλλα κοινοβούλια της Ευρωζώνης, ώστε να λάβει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση η Ελλάδα, προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική οικονομία θα πετύχει εφέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ και εν συνεχεία πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Βάσει όλων των πληροφοριών, Ασφαλιστικό, Εργασιακά και Φορολογικό είναι στην προμετωπίδα της σχετικής πρότασης που φέρεται να προβλέπει έσοδα από τον ΦΠΑ 1% του ΑΕΠ. Τον τόνο άλλωστε τον έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος λίγες ώρες πριν συγκληθεί το EuroWorking Group ξεκαθάρισε πως «απαιτούνται δραστικά μέτρα» και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πει στους ψηφοφόρους ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις δεν μπορούν να εκπληρωθούν. «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους Έλληνες θα πρέπει να είναι τόσο σταθερά, όπως είχαμε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε στην ολλανδική τηλεόραση.

Το θέμα της διευθέτησης του χρέους δεν θα μπει στο τρέχον πακέτο. Ωστόσο, η λύση που προτείνεται διασφαλίζει αφενός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα λαμβάνουν αδιάλειπτα ρευστότητα από την ΕΚΤ, αφετέρου ότι όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας έως τον Σεπτέμβριο θα είναι επαρκώς καλυμμένες. Στη βάση αυτή τα κεφάλαια 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις που βρίσκονται στον EFSF θα αλλάξουν χρήση και θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις δύο πληρωμές ομολόγων του Ιουλίου 3,2 δισ. ευρώ και του Αυγούστου 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Αυτό απαιτεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και έγκριση κοινοβουλίων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν την πρόταση συμφωνίας που θα εξετασθεί σήμερα στο EuroWorking Group και η οποία θα αναλυθεί αργότερα στη συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τελεσίγραφο, ωστόσο εκ των πραγμάτων η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον ελάχιστο περιθώριο διαπραγμάτευσης και πρέπει είτε να αποδεχθεί είτε να απορρίψει αυτή την πρόταση. Η ευρωπαϊκή πλευρά πάντως φέρεται να έχει κάνει προεργασία για νέα επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης έως τα μέσα του Σεπτεμβρίου σε περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές. Η τρίτη κατά σειρά επέκταση της δανειακής σύμβασης θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση του Eurogroup και έγκριση κοινοβουλίων, κάτι που στην αντίστοιχη περίπτωση του Φεβρουαρίου είχε αποδειχθεί αρκετά δύσκολο, ειδικά όσο αφορά στις εγκρίσεις που παρέσχε η γερμανική Βουλή.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ